Τι είναι το NLP και πώς θα σε βοηθήσει να αλλάξεις τη ζωή σου;

Το NLP, ή νευρογλωσσικός προγραμματισμός, μας αποδεικνύει ότι το να αλλάξουμε ψυχολογία και ζωή είναι πιο απλό από όσο νομίζαμε.

Από την Αλεξάνδρα Γ. Ευθυμιάδου, Ph.D., Licensed NLP Trainer, www.nlpingreece.com, www.mynlplab.com

Οι άνθρωποι συνήθως υιοθετούν μια φυσική αντίσταση σε ραγδαίες αλλαγές πράγμα που θεωρείται λογικό όταν αυτές είναι ανεπιθύμητες. Ακόμα όμως κι όταν είναι ηθελημένες, πολλές φορές συνειδητοποιούμε στην πορεία ότι κάνουμε πισωγύρισμα στις παλιές συνήθειες και συμπεριφορές. Η βάση του τρόπου που λειτουργούμε και στις δύο περιπτώσεις βασίζεται στο εξής: παρόλo που συνειδητά θέλουμε να αλλάξουμε και να απαλλαγούμε απ' ό,τι δε μας ικανοποιεί, υποσυνείδητα το σύστημά μας «ξεβολεύεται».

Τι σε κρατάει πίσω;

  • Αν, για παράδειγμα, στο σώμα, το οποίο έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε συγκεκριμένη θερμοκρασία με συγκεκριμένο pH μπει κάποιος ιός, τότε θα σημάνει συναγερμός. Θα ανεβάσει υψηλή θερμοκρασία η οποία προειδοποιεί ότι κάτι έχει ξεφύγει από τα φυσιολογικά όρια και να γίνουν οι αντίστοιχες ρυθμίσεις.
  • Το ίδιο συμβαίνει όταν κάποιος ξεκινά γυμναστήριο, ενεργοποιούνται αντίστοιχοι μηχανισμοί που σηματοδοτούν ξεβόλεμα του οργανισμού απ' ό,τι είχε συνηθίσει και εκδηλώνονται με τη μορφή συμπτωμάτων, π.χ.,  συναισθήματα κούρασης, βαρεμάρας, αναβλητικές σκέψεις που προειδοποιούν.
  • Η συνήθης πρώτη αντίδραση είναι η εγκατάλειψη και η απογοήτευση. Αυτό όμως που πραγματικά ισχύει είναι ότι το σώμα βιώνει κάτι το οποίο δεν είναι γνώριμο πράγμα που δηλώνει ξεκίνημα προς την αλλαγή.

Τι μπορείς να κάνεις και τι χρειάζεται να γνωρίζεις για να προχωρήσεις με έλεγχο και αυτοκυριαρχία;

Να συνειδητοποιήσεις τι συμβαίνει και να προπονείσαι συνεχώς

Όταν θέλουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές στη ζωή μας, η συνειδητοποίηση αυτού που συμβαίνει μέσα μας δίνει το έναυσμα να σκεφτούμε ότι προχωρούμε και χρειάζεται να εξοικειωθούμε με τα νέα δεδομένα.

Να απoλαύσεις το «τώρα»

Η ψυχολογία πολλών ανθρώπων έχει διαμορφωθεί και βασίζει την επιτυχία, και την ευτυχία  με φράσεις όπως «όταν καταφέρω να αδυνατίσω, θα είμαι καλά».  Κι αυτός ο τρόπος σκέψης αυτές τις ημέρες έχει μπλοκαριστεί. Όμως ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας αφιερώνεται στη διαδρομή για να φέρουμε το αποτέλεσμα. Ξεχνάμε το «τώρα». Έτσι, όταν τα πράγματα δε μας βγαίνουν απογοητευόμαστε αντί να σκεφτούμε και να αξιολογήσουμε ότι κάθε τι που συμβαίνει -  είτε σε οδηγεί είτε σε απομακρύνει από αυτό που θέλεις να κάνεις -  είναι γνώση και εμπειρία. Σε αυτές δεν δίνουμε σημασία στην αγωνιώδη σκέψη να φέρουμε το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε, και το οποίο δεν έρχεται επειδή αγνοούμε τις καθημερινές λεπτομέρειες και διδάγματα και πέφτουμε στην παγίδα της φαύλου κύκλου χωρίς αντίκρισμα. Κατά τον Albert Einstein «τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα».

Το νέο βιβλίο της Αλεξάνδρας Γ. Ευθυμιάδου Ph.D. «NLP (Νευρο-γλωσσικός προγραμματισμός): Η απομυθοποίηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i