Ο λόγος που κάθε πρωί δε θυμάσαι τι είδες το βράδυ στον ύπνο σου

Η επιστήμη αποφάνθηκε την αιτία που δεν μπορείς να θυμηθείς τα όνειρά σου.

Ο λόγος που κάθε πρωί δε θυμάσαι τι είδες το βράδυ στον ύπνο σου

Είχες ποτέ μέσα στη μέση της νύχτας ή πολύ νωρίς το πρωί μια τρομερή ιδέα που έγινε παρελθόν μέσα σε λίγη ώρα; Ε, λοιπόν δεν είσαι η μόνη που δεν θυμάται τι είδε το βράδυ στον ύπνο της και υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτό, όπως επισημαίνει μελέτη του πανεπιστημίου Bar-Ilan στο Ισραήλ.

Τα αρχικά ίχνη της μνήμης στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι εύθραυστα και πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία, που λέγεται παγίωση, όπου παράγεται μια πρωτεΐνη για την ενίσχυση ανάκλησης της. Όμως αν κατά τη διάρκεια της παγίωσης παρεμβληθεί μια νέα εμπειρία, είναι πιθανό να διακόψει ή να επισκιάσει τη διαδικασία.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος ο εγκέφαλος αναβάλει ένα μέρος της παγίωσης για κάποιο διάστημα, όπου δεν θα υπάρχει κάποια παρεμβολή, όπως για παράδειγμα την ώρα που κοιμόμαστε. Τι γίνεται όμως αν κατά τη διάρκεια της παγίωσης ξυπνήσουμε; Πώς ο εγκέφαλος εμποδίζει γεγονότα που συμβαίνουν μόλις ξυπνάμε, από το να καταστρέψουν τη διαδικασία της παγίωσης; Αυτά ακριβώς ήταν τα ερωτήματα στα οποία απαντούν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα.

Διάβασε περισσότερα στο askmen.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i