Η ομορφιά είναι διαβατήριο για ευτυχία στη ζωή;

Πόσο ανάλογη τελικά είναι η σχέση ομορφιάς και ευτυχίας; Ισχύει το στερεότυπο ότι όσο πιο όμορφη είσαι τόσο πιο ευτυχισμένη θα είσαι; Οι ειδικοί φαίνεται να διαφωνούν.

young-female-portrait-picture-id1033495832

Συνεργάστηκε η Αλεξάνδρα Εμμ. Βάσιλα, ψυχολόγος.

Η διάκριση ανάμεσα στο ωραίο και το άσχημο, αλλά και η άμεση σύνδεση του όμορφου με το υγιές, με το δυνατό και με το αγαθό είναι προφανής από τα παιδικά παραμύθια, τα κινούμενα σχέδια (βασίλισσες, πριγκίπισσες), αλλά και από την πραγματική ζωή, μέσα από την κοινωνία των «μεγάλων».

Η ομορφιά από τα παιδικά μας αναγνώσματα (όμορφες πριγκιποπούλες, βασίλισσες κ.λπ.) ήταν συνυφασμένη

  • με την αρετή,
  • την καλοσύνη,
  • την επικράτηση του καλού,
  • της ευτυχίας
  • και της επιτυχημένης ζωής.

Αντίθετα, το λιγότερο ελκυστικό συνδεόταν πάντα με τις δυνάμεις του κακού και με την εξυπηρέτηση του μίσους (τέρατα, δράκοι, μάγισσες κ.λπ.). Υπήρχε ανέκαθεν ιστορικά ένα φυσικό προβάδισμα του ωραίου έναντι του άσχημου. Από τα παραμύθια της γιαγιάς και από τα βιώματα της παιδικής μας ηλικίας μέχρι και σήμερα λίγα έχουν αλλάξει. Μια ολόκληρη κοινωνία και ταυτόχρονα μια ολόκληρη βιομηχανία υποκλίνεται στο ωραίο, προωθεί το όμορφο, ποντάρει σε αυτό και τζιράρει περί τα 280 δισ. δολάρια ετησίως για την επίτευξη της ομορφιάς, όπως την αναγνωρίζει κάθε φορά μια συγκεκριμένη κουλτούρα...

Ομορφιά και ευτυχία στη ζωή: Βίοι παράλληλοι;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το «διαβατήριο» της ομορφιάς, ως ένα προσόν που χαρίζει ένα συγκριτικό προβάδισμα και διευκολύνει τις διάφορες εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής. Ο συνδυασμός, δηλαδή, όλων των εξωτερικών χαρακτηριστικών, τα οποία προσφέρουν ευχαρίστηση στις αισθήσεις του ανθρώπου που τα αντικρίζει.

Έρευνες σχετικά με τη σύνδεση αναφορικά με την ομορφιά και την ευτυχία στη ζωή

Σύμφωνα με την έρευνα Ηow your face looks can significantly influence the success of an interview (Πώς το πρόσωπο σου μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία μιας συνέντευξης) του Rice University, είναι σαφές ότι οι ευειδείς και καλοσχηματισμένοι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερα ποσοστά να προσληφθούν σε μια δουλειά, αλλά η εξωτερική τους εμφάνιση και μόνο δεν αρκούσε για να τους κρατήσει στη δουλειά.

Επίσης, στην έρευνα του Anthony Little από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ και του Benedict Jones από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης εξακριβώνεται ότι

Η Αλεξάνδρα Εμμ. Βάσιλα, ψυχολόγος, εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό: «Η εξωτερική ομορφιά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το χαρακτήρα, την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά, την εξυπνάδα, το ταλέντο, τη δημιουργικότητα και τόσα άλλα εσωτερικά και πηγαία χαρακτηριστικά που έχει ένας άνθρωπος και μπορεί να βασιστεί σε αυτά για να κυνηγήσει την ευτυχία του».

Στο βιβλίο Erotic Capital: The Power of Attraction in the Boardroom and the Bedroom, η Catherine Hakim πιστεύει στην τεράστια δύναμη της γυναικείας ομορφιάς και την αξεπέραστη επιρροή της σε όλες τις εξελίξεις και σε όλους τους χώρους, από την τέχνη μέχρι την πολιτική. Παρ' όλα αυτά, όπως εξηγεί, «κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ομορφιά και μόνο θα κάνει ένα γάμο να κρατήσει για πάντα, ότι θα κάνει τους φίλους μας πιο δοτικούς ή την εκτόξευση μιας καριέρας υπόθεση λίγων μηνών». Το ιδανικό, βέβαια, σενάριο περιλαμβάνει μια γυναίκα που είναι και έξυπνη και όμορφη και με γενναιοδωρία ψυχής. Ένα κράμα που, όπως σημειώνει η συγγραφέας, κάνει τη γυναίκα απογειωτική, θελκτική και επιρρεπής στην ευτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής της. «Η εξωτερική ομορφιά από μόνη της δε θα μας κάνει ευτυχισμένους.

Η ομορφιά αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, ένα προσόν, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον κοινωνικό-ερωτικό τομέα, αλλά, δυστυχώς, από μόνη της δεν μπορεί να σταθεί και να υποστηρίξει την οποιαδήποτε σχέση ή δράση. Γι' αυτό και δεν μπορεί να είναι το μόνο και αποκλειστικό κλειδί που θα μας ανοίξει την πόρτα της ευτυχίας στη ζωή» λέει η Αλεξάνδρα Εμμ. Βάσιλα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i