Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το βούτυρο καριτέ

Plus, δύο DIY συνταγές για πλήρη ενυδάτωση σώματος και μαλλιών.

βούτυρο καριτέ

Σίγουρα θα έχεις ακουστά το βούτυρο καριτέ (ή shea butter ή beurre de karité), μιας και πρόκειται για ένα συστατικό που περιέχεται στα περισσότερα ενυδατικά προϊόντα, lip balms, αφρόλουτρα και σαμπουάν που έχουμε στο σπίτι μας. Γνωρίζεις όμως περισσότερα πράγματα γι᾽αυτό το θαυματουργό φυτικό προϊόν;

Λίγα λόγια για την ιστορία και την προέλευσή του

Το βούτυρο καριτέ εξάγεται από τον καρπό ενός άγριου, αιωνόβιου δέντρου της αφρικανικής σαβάνας (Νιγηρία, Μάλι, Σενεγάλη, Μπουρκίνα Φάσο), το shea tree, το οποίο θεωρείται ιερό. Το δέντρο μπορεί να φτάσει έως και τα 15 μέτρα σε ύψος και να ζήσει 3 αιώνες. Ο καρπός του είναι βρώσιμος, θρεπτικός και αποτελεί την κυριότερη πηγή λίπους στις χώρες της δυτικής Αφρικής (όπως εμείς έχουμε αντίστοιχα το ελαιόλαδο). Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τον φωτισμό, την παραγωγή σαπουνιού, την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών, ενώ παλαιότερα αντικαθιστούσε το βούτυρο κακάο στην σοκολατοβιομηχανία. Το όνομά του βρίσκεται στη λίστα των προστατευόμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Σε θερμοκρασία δωματίου το βούτυρο καριτέ είναι στερεό, αλλά απλώνεται με ευκολία μόλις έρθει σε επαφή με το δέρμα. Το καθαρό βούτυρο καριτέ έχει από άσπρο έως κίτρινο χρώμα, ουδέτερη οσμή και κρεμώδη σύσταση.

Δες τη συνέχεια στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i