Νυχτερινή περιποίηση: Τι να κάνεις καθημερινά για φρέσκια επιδερμίδα το επόμενο πρωί;

Μένοντας πιστή στη σωστή και καθημερινή νυχτερινή φροντίδα, η επιδερμίδα σου θα δείχνει πιο φρέσκια και ξεκούραστη το πρωί.

Νυχτερινή περιποίηση iStock

Η επιδερμίδα σου ακολουθεί έναν κύκλο ανανέωσης σύμφωνα με την ανατολή και τη δύση του ήλιου και οι φυσικοί αυτοί μηχανισμοί που διαθέτει λειτουργούν άριστα ώστε να διατηρείται υγιής και νεανική. Κάθε πρωί παίρνει θέση άμυνας, ενώ το βράδυ ανασυντάσσει τις δυνάμεις της για την επομένη ημέρα. Με την ανατολή του ήλιου "οχυρώνεται" για να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές επιθέσεις, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση, το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ λίγο μετά τη δύση ενεργοποιούνται οι φυσικοί διορθωτικοί και αναπλαστικοί μηχανισμοί για να αποκαταστήσουν όλες εκείνες τις φθορές που έχει υποστεί.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της νύχτας κάθε καλλυντικό προϊόν με συστατικά που ενισχύουν την κυτταρική δραστηριότητα ευεργετεί τη φυσική διαδικασία ανάπλασης της επιδερμίδας και εξασφαλίζει τη βελτίωση και ορατή αναζωογόνησή της. Μην ξεχνάς, βέβαια, πως πρέπει να τηρείς πιστά ένα πρωτόκολλο ομορφιάς πριν κοιμηθείς, καθώς η επιδερμίδα ωφελείται πολλαπλά από τη συστηματική εφαρμογή αυτών των προϊόντων και την αθροιστική τους δράση. Ένας έξυπνος τρόπος είναι να ομαδοποιήσεις τα προϊόντα του μπουντουάρ σου σε κατηγορίες, όπως "πρωί" και "βράδυ", ενώ, για να είσαι σίγουρη ότι δε θα αμελήσεις, για παράδειγμα, τη δόση μιας εβδομαδιαίας θεραπείας που χρησιμοποιείς, καλό είναι να αφήνεις στο κομοδίνο σου την αμπούλα, τον ορό ή την κρέμα σου. Σου προτείνουμε, λοιπόν, τα συστατικά αλλά και τα απαραίτητα προϊόντα περιποίησης που δεν πρέπει να λείπουν από τη βραδινή ρουτίνα της ομορφιάς σου.

Η ΡΕΤΙΝΌΛΗ

Είναι το gold standard συστατικό για την ορατή ανανέωση της επιδερμίδας, το οποίο κατέχει για πολλές δεκαετίες την πρώτη θέση στη λίστα με τα πιο αποτελεσματικά συστατικά σε καλλυντικές συνθέσεις. Επίσης, είναι και το βασικό συστατικό που μας έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που αναφερόμαστε στη βραδινή περιποίηση. Η ρετινόλη, η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α, όπως και τα παράγωγά της, είναι ένα λιποδιαλυτό στοιχείο που, όταν έρχεται σε επαφή με τα κύτταρα της επιδερμίδας, μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, ενυδατώνει και βελτιώνει το χρωματικό τόνο, μειώνοντας την ένταση και την έκταση των καφέ κηλίδων και των δυσχρωμιών που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου αλλά και λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Επιπλέον, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, λειαίνει τις λεπτές γραμμές έκφρασης αλλά και τις πιο βαθιές ρυτίδες στο μεσόφρυο και στη ρινοπαρειακή περιοχή.

Στα μειονεκτήματα της ρετινόλης είναι ότι προκαλεί πολλές φορές ερυθρότητα και ερεθισμούς στην επιδερμίδα, ειδικά όταν βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα, και την κάνει πολύ ευαίσθητη στην ηλιακή ακτινοβολία, γι’ αυτό χρησιμοποιείται αποκλειστικά τη νύχτα, ενώ το επόμενο πρωί επιβάλλεται η χρήση αντηλιακού προϊόντος.

Tip: Αν μετά την εφαρμογή ρετινόλης νιώσεις ότι η επιδερμίδα σου σε "τραβάει", άπλωσε μια ενυδατική κρέμα ή ανάμειξε μικρή ποσότητα ρετινόλης με την ενυδατική σου κρέμα.

ΤΟ ΓΛΥΚΟΛΙΚΌ ΟΞΎ

Από τα πιο δημοφιλή συστατικά που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια οι δερματολόγοι είναι το γλυκολικό οξύ, καθώς το πίλινγκ γλυκολικού οξέος είναι από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για βαθύ καθαρισμό, απολέπιση, επαναφορά της λάμψης και αντιμετώπιση των σημαδιών της ακμής. Το πιο γνωστό από την ομάδα άλφα-υδροξυοξέων της οικογένειας των οξέων φρούτων, διαθέτει ενισχυμένη απολεπιστική δράση και τελευταία συμπεριλαμβάνεται στις συνθέσεις αρκετών καλλυντικών προϊόντων, όπως τονωτικές λοσιόν, οροί και θεραπείες, φυσικά σε πολύ μικρότερη περιεκτικότητα από αυτήν που χρησιμοποιούν οι δερματολόγοι στα ιατρεία τους, έτσι ώστε να είναι ασφαλής η χρήση του στο σπίτι και από κάθε τύπο επιδερμίδας.

Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, της νύχτας, που οι επανορθωτικοί μηχανισμοί λειτουργούν στο μάξιμουμ, το γλυκολικό οξύ προσφέρει βαθιά απολέπιση εξασφαλίζοντας μοναδική κυτταρική ανανέωση. Όπως και η ρετινόλη, ανήκει και αυτό στα φωτοευαίσθητα συστατικά και έτσι το επόμενο πρωί η υψηλή αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη.
 

BALMS ΚΑΙ ΈΛΑΙΑ

Εκτός από τα ευεργετικά οφέλη ανανέωσης που προσφέρουν συστατικά όπως η ρετινόλη και το γλυκολικό οξύ, μην ξεχνάς πως η επιδερμίδα σου έχει επίσης ανάγκη από βαθιά ενυδάτωση, καθώς τα επίπεδα υγρασίας της μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το βράδυ είναι η πιο ιδανική στιγμή για να εφαρμόσεις μια κρέμα θρέψης με πλούσια balm υφή ή ένα έλαιο φροντίδας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6 αλλά και βιταμίνες, χωρίς να ανησυχείς αν η επιδερμίδα σου θα εμφανίσει γυαλάδα, γεγονός που απασχολεί αρκετές γυναίκες και όχι μόνο με λιπαρή επιδερμίδα.

Υπάρχουν έλαια κατάλληλα για κάθε τύπο δέρματος ακόμα και για πολύ λιπαρές επιδερμίδες, που τις περισσότερες φορές είναι κι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από ενυδάτωση. Αν έχεις πολύ ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα, άπλωσε πρώτα μια κρέμα νύχτας και στη συνέχεια το έλαιο, το όποιο βοηθά στο να εισχωρήσουν τα συστατικά της κρέμας και ενισχύει την αναπλαστική της δράση.

Οι καλύτερες μάσκες προσώπου τώρα (για καθαρισμό, σύσφιγξη, ενυδάτωση, λάμψη)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i