#HairHasNoGender: Ο Δήμος δηλώνει περήφανος για τα πλούσια και όλο ζωντάνια μαλλιά του

"Το αφήγημα ενός queer ατόμου πρέπει να σταματήσει να γίνεται ένα δραματικό ή ένα κωμικό γεγονός μέσα σε μια ιστορία".

mmmm

"Φράντζα, κεφάλι ψηλά", ακούγεται να λέει ο Δήμος στο tv spot του Pantene, που παίζει ασταμάτητα στους δέκτες μας τον τελευταίο καιρό ενώ έχει γίνει viral στα social media από την πρώτη στιγμή. Μια φράση όλο νόημα τόσο για εκείνον, όσο και για όλα τα queer άτομα και μέλη της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που αγωνίζονται να ακουστούν σε μια κοινωνία όπου τα στερεότυπα καλά κρατούν.

Αναφερόμαστε στις παγιωμένες αντιλήψεις που επικρατούν στην Ελλάδα (αλλά και σε άλλες χώρες) εδώ και δεκαετίες, σχετικά, αρχικά, με την εμφάνιση: ρούχα, μαλλιά, μακιγιάζ και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Όπως όμως το κίνημα #FashionHasNoGender αναφέρεται στο γεγονός ότι η μόδα δεν έχει φύλο, με αποτέλεσμα ο καθένας από εμάς να είναι ελεύθερος να ντυθεί όπως τον εκφράζει ανεξαρτήτως του αν είναι αγόρι ή κορίτσι, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τα μαλλιά. Εξ ου και το κύριο μήνυμα της καμπάνιας του Pantene, #HairHasNoGender, που αναφέρεται ακριβώς σε αυτό: Είτε γεννήθηκες αγόρι είτε κορίτσι, είσαι ελεύθερος/η να αποφασίσεις τι χτένισμα ή κούρεμα θα κάνεις χωρίς ντροπή και φόβο.

Αυτό το νόημα εκλαμβάνει κανείς αν παρατηρήσει το διαφημιστικό σποτάκι, με τον Δήμο να είναι ένας από τους 5 πρωταγωνιστές του που θέλουν με τη συμμετοχή τους να βάλουν το λιθαράκι τους για μια (σημαντική) αλλαγή.

Αυτοπροσδιοριζόμενος ως cis gay άντρας, και παρόλο που μεγάλωσε σε μια πιο κλειστή κοινωνία, την Καρδίτσα, κατάφερε να απαλλαχτεί από στενόμυαλες απόψεις που ενδεχομένως του επιβάλλονταν και να εκφραστεί όπως ακριβώς ήθελε. Φυσικά, ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, γι΄αυτό και τώρα προσπαθεί να βοηθήσει queer έφηβους να αποκτήσουν δύναμη και θάρρος για να υποστηρίξουν την ταυτότητά τους, διοργανώνοντας ομαδικά θεατρικά εργαστήρια. Αναμενόμενα, βοηθάει πολύ και το μορφωτικό αλλά και επαγγελματικό του background: σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο θέατρο, βοηθός σκηνοθέτη σε γνωστές παραστάσεις, πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι από νωρίς μυημένος στην τέχνη και κινείται σε χώρους με εξ' ορισμού πιο ανοιχτόμυαλα άτομα.

mmmm

"H queer ταυτότητά μας δεν είναι η μοναδική μας ταυτότητα. "

Όσον αφορά στη συμμετοχή του στη νέα καμπάνια, υποστηρίζει ότι νιώθει πολύ μεγάλη ευχαρίστηση για το γεγονός ότι μπόρεσε, ενδεχομένως, να συμβάλει με τον τρόπο του να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου. Επιπλέον, η χαρά του για την αποδοχή που έλαβε από συγγενείς και γνωστούς γι' αυτή του συμμετοχή είναι απερίγραπτη. Πράγμα που φάνηκε και στην backstage φωτογράφηση, όπου με τη θετική του ενέργεια, το γλυκό και ειλικρινές χαμόγελο αλλά και τα πλούσια, γεμάτα κίνηση και ζωντάνια μαλλιά του, κατάφερε να "αιχμαλωτίσει" τον φακό και να αποδείξει το αυτονόητο: Ότι πραγματικά τα μαλλιά δεν έχουν φύλο.

mmm

mmm

Όσο για το τι θέλει εκείνος να ακουστεί περισσότερο μέσα από αυτό το project; "Το αφήγημα ενός queer ατόμου πρέπει να σταματήσει να γίνεται ένα δραματικό ή ένα κωμικό γεγονός μέσα σε μια ιστορία. Δεν πρέπει να γίνεται θέμα το ίδιο το γεγονός της σεξουαλικότητας και του αυτοπροσδιορισμού ενός ατόμου. H queer ταυτότητά μας δεν είναι η μοναδική μας ταυτότητα. Όπως όλοι οι άνθρωποι ζούμε με πάρα πολλές ταυτότητες, έτσι κι εμείς δεν είμαστε μόνο queer άτομα, είμαστε κανονικοί άνθρωποι όπως όλοι".

Δες το backstage video:

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i