Πώς θα κάνεις σωστά τον καθαρισμό της επιδερμίδας;

Ο τακτικός και σωστός καθαρισμός της επιδερμίδας με τα κατάλληλα προϊόντα αποτελεί το απόλυτο "μυστικό" ομορφιάς.

Καθαρισμός επιδερμίδας

Η επιδερμίδα του προσώπου σου δέχεται καθημερινά μακιγιάζ, σκόνη, ρύπους και προϊόντα με SPF, τα οποία κλείνουν τους πόρους και δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, καθώς την εμποδίζουν να αναπνέει και να λειτουργεί φυσιολογικά. Ο μοναδικός τρόπος που θα της επιτρέψει να αναζωογονείται είναι ο σωστός και σχολαστικός καθαρισμός πρωί και βράδυ για να απομακρυνθούν όλοι οι παραπάνω παράγοντες που στερούν την υγιή της λάμψη. Επίσης, ο καθαρισμός συμβάλλει στη μέγιστη απορρόφηση των ενεργών συστατικών που περιέχουν τα προϊόντα περιποίησης που θα χρησιμοποιήσεις στη συνέχεια.

Τι μπορεί να πάει λάθος;

1. Επιλογή ακατάλληλων προϊόντων. Το ιδανικό προϊόν καθαρισμού πρέπει να απομακρύνει τους ρύπους και τα κατάλοιπα του μακιγιάζ και παράλληλα να σέβεται τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας. Αν, για παράδειγμα, νιώθεις η επιδερμίδα σου να σε "τραβάει" μετά τον καθαρισμό σημαίνει ότι πρέπει να αντικαταστήσεις το προϊόν σου με ένα που θα έχει περισσότερους ενυδατικούς παράγοντες στη σύνθεσή του. Επίσης, αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, πρέπει να επιλέξεις κάποιο με αντιφλεγμονώδη συστατικά για να περιορίσεις το σμήγμα.

2. Λάθος προτεραιότητες. Πρώτα πρέπει να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου με ένα εξειδικευμένο προϊόν ντεμακιγιάζ και στη συνέχεια να προχωρήσεις στον καθαρισμό της επιδερμίδας σου από τους ρύπους. Πολλά προϊόντα έχουν και τις δύο αυτές ιδιότητες, αλλά ο διπλός καθαρισμός –πρώτα ντεμακιγιάζ και στη συνέχεια χρήση
ενός προϊόντος καθαρισμού– είναι ο πιο αποδοτικός και διασφαλίζει ότι δε θα απομείνουν υπολείμματα μακιγιάζ ή ρύπων στην επιδερμίδα.

3. Πολύ συχνός καθαρισμός. Δύο φορές την ημέρα αρκούν για να διατηρήσεις καθαρή και υγιή την επιδερμίδα σου. Μία το πρωί και άλλη μία το βράδυ. Συνήθως τα άτομα με πολύ λιπαρή επιδερμίδα το παρακάνουν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η λιπαρότητα της επιδερμίδας, καθώς αντιδρά με υπερπαραγωγή σμήγματος.

4. Ζεστό νερό. Ολοκλήρωσε τη διαδικασία καθαρισμού της επιδερμίδας σου με χλιαρό νερό και όχι ζεστό, καθώς το ζεστό απομακρύνει τα πολύτιμα έλαια από το υδρολιπιδικό φιλμ και μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα ή λιπαρότητα, καθώς οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν επιπλέον σμήγμα για να αντιμετωπίσουν την ξαφνική έλλειψη λιπιδίων.

5. Το scrub δεν είναι για όλες. Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας με ένα scrub με κόκκους ή ακόμα και ένα σπιτικό scrub με ζάχαρη ή με αλάτι μπορεί να είναι ιδανική για τη λείανση της επιδερμίδας του σώματος αλλά όχι για το πρόσωπο. Ειδικά για τις ευαίσθητες επιδερμίδες ή εκείνες που εμφανίζουν ροδόχρου νόσο ή ακμή, το scrub είναι απαγορευτικό, καθώς θα εντείνει το πρόβλημα, ενώ στην περίπτωση της ακμής μπορεί να προκληθεί μόλυνση. Προτίμησε τη χημική απολέπιση με οξέα φρούτων.

6. Υπερβολική τριβή. Η τριβή με βαμβάκι ή με μαντιλάκια ντεμακιγιάζ και στη συνέχεια με την πετσέτα είναι ο χειρότερος εχθρός των βλεφαρίδων αλλά και της επιδερμίδας, καθώς αποδυναμώνει τον προστατευτικό της φραγμό και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Αν χρησιμοποιείς βαμβάκι για το ντεμακιγιάζ σου, επίλεξε ένα μικυλλιακό νερό, που "μαγνητίζει" τους ρύπους και το μακιγιάζ και περιορίζει την τριβή. Τοποθέτησε το νωπό βαμβάκι στα μάτια και στην επιδερμίδα σου για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια απομάκρυνέ το απαλά με μια κίνηση. Μετά τον καθαρισμό, για να στεγνώσεις την επιδερμίδα σου, απόφυγε την πετσέτα και απομάκρυνε την υγρασία ταμποναριστά με χαρτί.

Επίλεξε σύμφωνα με τον τύπο της επιδερμίδας σου

‣ Κανονική: Χάρη στην υψηλή ανεκτικότητα της επιδερμίδας σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι μια κανονική επιδερμίδα μπορεί κάποιες φορές να παρουσιάζει λιπαρότητα ή ξηρότητα, γι’ αυτό να εναλλάσσεις τα προϊόντα καθαρισμού σύμφωνα με τις ανάγκες που παρουσιάζει την κάθε περίοδο.

‣ Ξηρή: Πρέπει να δώσεις έμφαση στην ενυδάτωση της επιδερμίδας σου ακόμα και μέσα από τον καθαρισμό. Επίλεξε προϊόντα με κρεμώδη υφή, όπως ένα γαλάκτωμα, που θα περιέχει υαλουρονικό οξύ και προβιταμίνη Β5 ή ένα έλαιο το οποίο είναι ιδανικό για την αφαίρεση του μακιγιάζ. Το βασικό ζητούμενο είναι η επιδερμίδα σου να παραμείνει λεία και απαλή χωρίς να νιώθεις αίσθημα τραβήγματος μετά τον καθαρισμό.

‣ Λιπαρή & μεικτή: Απόφυγε τα προϊόντα με πλούσια κρεμώδη υφή, όπως τα balms, εκείνα που περιέχουν οινόπνευμα, το οποίο αφυδατώνει την επιδερμίδα, αλλά και τους πολύ σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί συχνά, στην προσπάθεια να απομακρύνεις το σμήγμα, η επιδερμίδα κάνει το λεγόμενο "rebound" και παράγει περισσότερο για να καλύψει τις απώλειες. Ιδανικά συστατικά που μπορεί να περιέχουν τα προϊόντα καθαρισμού που θα επιλέξεις είναι το σαλικυλικό οξύ, το έλαιο τεϊόδενδρου και ο άργιλος.

‣ Ευαίσθητη: Προτίμησε προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητη επιδερμίδα. Σε πολλά αναγράφεται στη συσκευασία τους. Πολύ καλές επιλογές είναι ένα μικυλλιακό νερό ή ένας απαλός αφρός για ήπιο καθαρισμό, που περιέχει συστατικά όπως το χαμομήλι, το εκχύλισμα τριαντάφυλλου και η αλόη, γνωστά για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες.

5 λάθη που πιθανόν κάνεις στη ρουτίνα καθαρισμού σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i