Ενέσιμη λιπόλυση | Τι ακριβώς είναι η μέθοδος για σύσφιξη του δέρματος

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη θεραπεία που υπόσχεται αισθητή βελτίωση στις προβληματικές περιοχές.

λιπολυση iStock

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται λίγους μήνες μακριά, η σκέψη του σώματός σου στην παραλία σού προκαλεί αίσθημα φόβου. Η πανδημία με τις συνεχείς καραντίνες και τις "κακές συνήθειες" σού άφησε πίσω αναμνηστικά της κατάστασης μέσω συσσώρευσης λίπους στο σώμα ή στο πρόσωπο, περιοχές τις οποίες επιθυμείς να βελτιώσεις αποτελεσματικά. Έχεις ακούσει ποτέ για την ενέσιμη λιπόλυση, που στοχεύει στη σύσφιξη του δέρματος, με τις μελέτες να κάνουν λόγο για 80 % επιτυχία παγκοσμίως. Αν όχι, αξίζει να ρίξεις μία ματιά, προκειμένου να ενημερωθείς για τη θεραπεία που θα σου χαρίσει το σώμα που θέλεις να έχεις στις διακοπές σου. 

Τι είναι η ενέσιμη λιπόλυση;

Στην ενέσιμη λιπόλυση χρησιμοποιείται το υδατοδιαλυτό δραστικό συστατικό φωσφατιδυλοχολίνη (PPC), μια φυσική λεκιθίνη που βρίσκεται επίσης στο σώμα, και το δεοξυχολικό, ένα χολικό οξύ που διαλύει το λίπος και το μετατρέπει σε αποικοδομήσιμη μορφή. Τα δραστικά συστατικά συμβάλλουν επίσης στη σύσφιξη του δέρματος στην περιοχή θεραπείας. Ο συνδυασμός οξέων εγχέεται απευθείας στον συνδετικό ιστό λίπους, δηλαδή σε αντίθεση με την κατά τα άλλα πολύ επιφανειακή θεραπεία στη μεσοθεραπεία, το βάθος διείσδυσης στη λιπόλυση είναι πολύ βαθύτερο στα 6-13 mm. Οι εναποθέσεις λίπους σταδιακά κινητοποιούνται και απεκκρίνονται φυσικά. Με αυτόν τον τρόπο, ένα μέγιστο 1 cm λίπους μπορεί να "λιώσει” ανά θεραπεία. Μαζί με τη σύσφιξη του δέρματος, υπάρχει συχνά μια εντυπωσιακή αισθητική βελτίωση μετά από περίπου 6-8 εβδομάδες.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται;

Η ενέσιμη λιπόλυση χρησιμεύει στη μείωση των μικρών και μεσαίων αποθεμάτων λίπους με περιορισμένο μέγεθος, π.χ. στα πόδια (γλουτοί), στομάχι, γοφούς ή άνω βραχίονες, αλλά και στο πρόσωπο (μάγουλα ή πηγούνι).  Επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία της γυναικομαστίας και στη διόρθωση ατελειών μετά από λιποαναρρόφηση. Σε αντίθεση με τη λιποαναρρόφηση , η ενέσιμη λιπόλυση είναι μια λιγότερο δαπανηρή και λιγότερο επεμβατική μέθοδος για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων συσσωρεύσεων λίπους.

Πόσο δραστική είναι;

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από τη δομή του συνδετικού ιστού και την περιοχή που εφαρμόζεται. Σύμφωνα με μελέτες, το παγκόσμιο ποσοστό επιτυχίας είναι περίπου 80 τοις εκατό. Δεν αναμένεται απώλεια βάρους με αυτήν τη μέθοδο και αν παρουσιαστεί είναι ελάχιστη. Ο στόχος της λιπόλυσης με ένεση είναι η μείωση του μεγέθους των γνωστών προβληματικών περιοχών. Εάν είστε πολύ υπέρβαροι και έχετε μεγάλες ποσότητες υποδόριου λίπους, θα πρέπει λογικά να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής και με ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα άσκησης.

Πόσες θεραπείες χρειάζονται;

Μερικοί ασθενείς χρειάζονται μόνο μία θεραπεία για να είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, αλλά συνήθως χρειάζονται 2-4 συνεδρίες για την ολοκλήρωση της θεραπείας λιπόλυσης με πλήρη ικανοποίηση. Λόγω του μακροπρόθεσμου αποτελέσματος, το διάστημα μεταξύ των συνεδριών πρέπει να είναι έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Μετά τη θεραπεία αναμένεται πάντα τοπικός ερεθισμός λόγω του δραστικού συστατικού, π.χ. ελαφρύς πόνος, ερυθρότητα, πρήξιμο, κνησμός ή αιμάτωμα. Τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν μετά από τρεις ημέρες. Σπάνια, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία στην αφή, σχηματισμός κόμπων, διάρροια ή διαταραχές κύκλου στις γυναίκες.

Ευχαριστούμε τον Χρήστο Σιορόκο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο Δερματοχειρουργό, τ. Επιμελητή Α' St. Elisabeth Klinik Oberhausen Γερμανίας για τις χρήσιμες πληροφορίες, www.siorokos.gr

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i