Πρώτο μπάνιο στη θάλασσα; Όσα πρέπει να κάνεις από πριν για να διατηρήσεις υγιή την επιδερμίδα σου

Τα beauty tips μας για να μην καείς στο πρώτο σου μπάνιο στη θάλασσα.

sunscreen iStock

Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα και να "χτυπάει" 35άρια μόλις από τα μέσα Μαΐου, στοιχηματίζουμε ότι όχι μόνο ονειρεύεσαι τις παραλίες αλλά ίσως έχεις ήδη προγραμματίσει το πρώτο σου μπάνιο στη θάλασσα - αν δεν έχεις κάνει ήδη τις πρώτες σου βουτιές.

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ωστόσο χρειάζεται προσοχή και ένα από τα πιο συνηθισμένα "προβλήματα" στα πρώτα μας μπάνια είναι το κάψιμο από τον ήλιο, τα εγκαύματα, οι κοκκινίλες κ.ο.κ. Υπάρχουν επομένως μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις πριν πας στην παραλία, ώστε να είσαι πλήρως προετοιμασμένη και να μην καταλήξεις σαν αστακός από την πρώτη σου κιόλας βουτιά. 

Δες επίσης: Ψάχνεις το άρωμα του φετινού καλοκαιριού; Το βρήκαμε εμείς για σένα

#1. Εφοδιάσου με τα κατάλληλα "σύνεργα"

Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου αντηλιακό προσώπου και σώματος, καπέλο, γυαλιά ηλίου, ομπρέλα θαλάσσης και, ιδανικά, κάποιο λευκό t-shirt ή ανάλαφρο πουκάμισο που θα προστατεύσει μεγάλο μέρος του σώματός σου από τον ήλιο (ώμους, πλάτες, αυχένα, στήθος). Αν τώρα θες να μαυρίσεις, πρέπει να επαναλαμβάνεις την επάλειψη των αντηλιακών σε πρόσωπο και σώμα πολύ συχνά, και ιδίως αν βουτάς στη θάλασσα ή ιδρώνεις. Και φυσικά, πάντα να κάθεσαι σε σκιά - ναι, μαυρίζεις ακόμα και κάτω από τη σκιά. Μάλιστα, το μαύρισμα που πετυχαίνεις, μολονότι πιο αργό, είναι πιο ασφαλές, σταθερό και βαθύ, και άρα διαρκεί και περισσότερο καιρό. Στα συν ότι δεν καίγεσαι!

Note: Είτε θες να μαυρίσεις είτε όχι, είναι απαραίτητο να κάθεσαι κάτω από τη σκιά της ομπρέλας ή κάποιου δέντρου για να αποφύγεις τυχόν ηλίαση, αφυδάτωση, πονοκεφάλους και άλλα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από τον ήλιο. 

#2. Κάνε απολέπιση δύο μέρες πριν

Με αυτόν τον τρόπο, θα απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα σου και θα το βοηθήσεις να δεχθεί πιο εύκολα τις ακτίνες του ήλιου και να μαυρίσει πιο γρήγορα. Πάντα με αντηλιακό όμως, έτσι;

#3. Μην ξυριστείς / κάνεις αποτρίχωση / laser

Μην περιμένεις τελευταία στιγμή για να απαλλαγείς από την τριχοφυΐα. Ιδανικά, ανάλογα και με τη μέθοδο που προτιμάς, καλό είναι να έχεις ολοκληρώσει την αποτρίχωση περίπου 2 εβδομάδες πριν ώστε το δέρμα να έχει ηρεμήσει και να μην δημιουργηθούν ερεθισμοί από τον ήλιο ή τη θάλασσα. 

Ίσως σου έχει τύχει να ξυριστείς και την επόμενη μέρα να βουτήξεις στη θάλασσα και να σε τσούξει το αλάτι ή να δημιουργηθούν μικροί ερεθισμοί και σπυράκια. Για να αποφύγεις τις παραπάνω παρενέργειες, άσε το ξύρισμα για μια περίοδο που θα ξέρεις ότι δεν θα πας για μπάνιο, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον 2 μέρες πριν τη βουτιά στη θάλασσα.

Αν πάλι κάνεις laser, είναι πολύ σημαντικό να μην εκτεθείς στον ήλιο τόσο πριν την επίσκεψή σου στον δερματολόγο (για να μην μαυρίσεις) όσο και περίπου 15 μέρες μετά, καθώς υπάρχει κίνδυνος φωτοευαισθησίας και πολύ σοβαρών εγκαυμάτων, που μπορεί να σου αφήσουν σημάδια στην επιδερμίδα.

Δες επίσης: Περιποίηση μετά τον ήλιο: Oι συμβουλές και τα μυστικά της δερματολόγου

#4. Ενυδάτωση 

Πίνε πολύ νερό ώστε να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός σου και φρόντιζε να εφαρμόζεις ενυδατικές κρέμες στο πρόσωπο και στο σώμα ώστε να μην εμφανίσεις ξηρότητα στην επιδερμίδα σου. Όσο είσαι στην παραλία, έχε μαζί σου απαραιτήτως ένα μπουκάλι νερό αλλά και ένα face mist που θα ψεκάζεις κάθε τόσο στο πρόσωπο και στο σώμα σου για να δροσίζεσαι.

#5. Πριν την παραλία...

...Άπλωσε το αντηλιακό σου στο πρόσωπο και στο σώμα τουλάχιστον 20' πριν την έκθεσή σου στον ήλιο και ανανέωνέ το οπωσδήποτε κάθε 2 ώρες και όποτε βγαίνεις από τη θάλασσα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i