Cold Creams: Τι είναι και γιατί θεωρούνται ιδανικές για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και των ρυτίδων

Οι πιο "παλιές" κρέμες του κόσμου, γνωστές από την αρχαιότητα, είναι βάλσαμο για την επιδερμίδα σου.

skin iStock

Οι cold creams ανήκουν στα πιο παλιά skincare προϊόντα της ανθρωπότητας, αφού δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από έναν Αρχαίο Έλληνα γιατρό, τον Γαληνό, τον 2ο αι. π.Χ., για ιατρικούς - θεραπευτικούς σκοπούς. Ωστόσο, χάρη στις σούπερ ενυδατικές ιδιότητές τους, απέκτησαν καλλυντική χρήση και αποδείχτηκαν εξαιρετικά χρήσιμες για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας, των ερεθισμών που εμφανίζει μια ευαίσθητη επιδερμίδα, καθώς και τη βελτίωση της όψης των ρυτίδων.

Τι είναι οι cold creams

Αναλυτικότερα, οι cold creams ήταν ένα διάλυμα που, στην original μορφή του, αποτελείτο από ροδόνερο, λευκό κερί μέλισσας και ελαιόλαδο. Χρησίμευε ως προϊόν ντεμακιγιάζ που ενυδάτωνε παράλληλα και το πρόσωπο, ενώ το χρησιμοποιούσαν ευρέως οι ηθοποιοί του θεάτρου ώστε να αφαιρέσουν το βαρύ μακιγιάζ. Με τα χρόνια η σύνθεσή του εξελίχθηκε, με τα συστατικά ωστόσο να παραμένουν σχεδόν ίδια, ενώ οι cold creams έγιναν το go-to προϊόν ντεμακιγιάζ και καθαρισμού και για τις stars του Hollywood τον 20ό αιώνα μ.Χ.

Δες επίσης: Πέντε skincare λάθη που δημιουργούν (πρόωρες) ρυτίδες

Πώς έχουν εξελιχθεί οι συνθέσεις τους σήμερα

Οι cold creams υπάρχουν μέχρι και σήμερα, με πιο εξελιγμένες συνθέσεις φυσικά. Η πιο διάσημη κρέμα, που σίγουρα διαθέτεις στο μπάνιο σου, είναι η κλασική ενυδατική κρέμα της Nivea στο μπλε τενεκεδένιο κουτί, που υπάρχει στην αγορά σχεδόν 100 χρόνια, ενώ η συσκευασία της έχει διατηρηθεί ίδια από το 1959. Βέβαια, τα cleansing balms και cleansing oils είναι η πιο σύγχρονη εκδοχή των cold creams, που πλέον προτιμώνται από τις καταναλώτριες για την αφαίρεση του μακιγιάζ, όμως οι διάσημες cold creams είναι ιδανικές για ενυδάτωση ακόμα και της πιο ξηρής επιδερμίδας.

Στις μέρες μας, οι cold creams συντίθενται πλέον από ένα μείγμα συγκεκριμένων ελαίων και νερού, εμπλουτισμένο πολλές φορές με βιταμίνες. Αφαιρούν απαλά το μακιγιάζ και τους ρύπους, χωρίς να ξηραίνουν την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα την ενυδατώνουν προστατεύοντας τον επιδερμικό φραγμό από εξωτερικές επιθέσεις.

Γιατί μας αρέσει σήμερα; Γιατί η "πλούσια" σύνθεση μιας cold cream βοηθά στην πρόληψη της ξηρότητας (και άρα την πρόληψη των λεπτών γραμμών και ρυτίδων που εμφανίζονται συχνά σε ένα αφυδατωμένο δέρμα), βελτιώνει την υφή και τον τόνο της επιδερμίδας αλλά και χαρίζει προστασία στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος.

Επιπλέον, λειτουργεί και ως ένα πολυχρηστικό προϊόν, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν cleansing balm, στο πρώτο στάδιο του double cleansing, για να αφαιρεθεί αποτελεσματικά ακόμα και το πιο έντονο μακιγιάζ. Το καλύτερο είναι ότι, χάρη στα συστατικά της, είναι κατάλληλη για χρήση από τους περισσότερους τύπους δέρματος, με τις ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες ωστόσο να επωφελούνται περισσότερο. Μπορείς όμως να τη χρησιμοποιήσεις ακόμα κι αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, εφόσον τα έλαια που περιέχονται στην κρέμα είναι μη-φαγεσωρογόνα.

Tip: Αν η επιδερμίδα σου είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις cold creams για μωρά ή μικρά παιδιά, που προσφέρουν απίστευτη ενυδάτωση με απόλυτο σεβασμό στην επιδερμίδα.

Note: Οι cold creams μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ενυδάτωση των χεριών σου, χαρίζοντας μια βελούδινη αίσθηση στην επιδερμίδα και ανακουφίζοντας από τα σκασίματα. 

Δες επίσης: Περιποίηση της επιδερμίδας στο κρύο | 5 χρήσιμα tips για το ξηρό δέρμα που "τραβάει"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i