5 μύθοι και 5 αλήθειες για το ημιμόνιμο μανικιούρ

Όλα όσα θες (και χρειάζεται) να γνωρίζεις για το ημιμόνιμο μανικιούρ.

μανικιουρ iStock

Το ημιμόνιμο μανικιούρ είναι αναμφίβολα μια από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές βαφής των νυχιών, με ένα τεράστιο ποσοστό γυναικών να το προτιμούν έναντι του απλού βερνικιού. Κι αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα ρίχνοντας απλά και μόνο μια ματιά στα διαθέσιμα βερνίκια που θα δεις στα ράφια ενός nail salon: πόσα είναι τα απλά βερνίκια και πόσα τα ημιμόνιμα; H απάντηση είναι εύκολη, μια και η ποικιλία πλέον στα ημιμόνιμα είναι απείρως μεγαλύτερη - τουλάχιστον στην πλειονότητα των nail salons.

Και μέχρι εδώ όλα καλά. Το θέμα ανακύπτει όταν κυκλοφορούν διάφορες φήμες και ανακρίβειες για το ημιμόνιμο, που μας μπερδεύουν και μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και φοβίες - δεν είναι λίγες οι γυναίκες που δεν θέλουν με τίποτα να κάνουν ημιμόνιμο γιατί φοβούνται, για παράδειγμα, τη λάμπα πολυμερισμού.

Και χωρίς να έχουμε κανένα συμφέρον στο να πείσουμε κάποια κοπέλα να κάνει ή να αποφύγει το οτιδήποτε (είμαστε άλλωστε fans τόσο του απλού όσο και του ημιμόνιμου mani), θελήσαμε να κάνουμε μια έρευνα για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Μετά από σχετική συζήτηση με επαγγελματία nail artist, καταλήξαμε στους εξής μύθους και αλήθειες που χρειάζεται να γνωρίζεις:

Αλήθειες

#1. Το ημιμόνιμο διαρκεί μέχρι και 3 βδομάδες

Είναι γεγονός ότι το ημιμόνιμο μπορεί να κρατήσει μέχρι και 3 βδομάδες μάξιμουμ, ανάλογα φυσικά με τις καθημερινές συνθήκες, τι δουλειές κάνεις καθημερινά, το πόσο τα προσέχεις, τον τύπο του νυχιού ή της επιδερμίδας, το πόση λιπαρότητα παράγει η επιδερμίδα αλλά και την ίδια κατάσταση του νυχιού (αν είναι πολύ λεπτά ή αδύναμα κλπ). Υπάρχει ωστόσο ένα μεγάλο "αλλά" εδώ: Η παραπάνω διάρκεια ποικίλει προφανώς όχι μόνο ανάλογα με το κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά και με την ποιότητα του βερνικιού ή την ίδια την τεχνίτρια που το έχει κάνει. Μπορεί επομένως να διαπιστώσεις ότι το χρώμα φεύγει στις 10 μέρες ή αντίθετα, αν αλλάξεις τεχνίτρια, να σου κρατήσει πολύ περισσότερο κ.ο.κ.

SOS note: Το ημιμόνιμο δεν πρέπει να μένει στα νύχια πάνω από 3 βδομάδες - για την ακρίβεια, ο στόχος είναι να μένει 2 με 3 βδομάδες το πολύ. Το ότι πολλές κοπέλες το κρατάνε περισσότερο δεν σημαίνει ότι είναι και καλό για το νύχι. Κι αυτό γιατί το νύχι μακραίνει και υπάρχει ελαστικότητα κάτω από το βερνίκι, πράγμα που σημαίνει ότι ταλαιπωρείται και περισσότερο.

#2. Το ημιμόνιμο δεν είναι πάντοτε σταθερό - μπορεί να ξεφλουδίσει νωρίτερα

Και πάλι το παραπάνω εξαρτάται άμεσα από τη χρήση που κάνεις στα νύχια σου αλλά και την ποιότητα του βερνικιού. Οπότε, ναι, έχει συμβεί να ξεφλουδίζει ένα νύχι ακόμα και από την πρώτη βδομάδα, αλλά συνήθως είναι αποτέλεσμα δικής μας κακομεταχείρισης ή έλλειψης προσοχής και φροντίδας. Έχει παρατηρηθεί ότι αν χτυπάμε συνεχώς τα νύχια σε επιφάνειες ή αν δεν προσέχουμε όταν ανοίγουμε καπάκια / αναψυκτικά κλπ, το βερνίκι μπορεί να ξεφλουδίσει αλλά και το νύχι μπορεί να σπάσει. Επομένως, αν εκλείψουν αυτά, το ημιμόνιμο δεν θα ξεφλουδίσει ποτέ.

Παράλληλα, το βερνίκι μπορεί να ξεφλουδίσει και στην περίπτωση των πολύ αδύναμων ή ταλαιπωρημένων νυχιών, που δεν βρίσκονται ούτως ή άλλως σε καλή (υγιή) κατάσταση.

#3. Μπορώ να αφαιρέσω μόνη μου το ημιμόνιμο.

Ναι, μπορείς αρκεί να έχεις την υπομονή (και περίπου 20' στη διάθεσή σου) για να το κάνεις σωστά. Αρχικά, τρίβεις το γυαλιστικό (top coat) με τη λίμα ίσα ίσα για να "σκάσει", και στη συνέχεια πρέπει να βουτήξεις μερικά κομμάτια βαμβάκι σε καθαρό ασετόν, να τα αφήσεις πάνω στο κάθε νύχι για 10'-15', και στη συνέχεια να τα τυλίξεις με αλουμινόχαρτα. Έπειτα, με το ειδικό εργαλείο (pusher) πρέπει να αφαιρέσεις το βερνίκι που πλέον έχει μαλακώσει αρκετά λόγω του ασετόν, σπρώχνοντάς το απαλά και όχι ξύνοντάς το - μην το επιχειρήσεις αν δεν σου έχει δείξει κάποιος ειδικός πιο πριν. Καλύτερα πάντως να προτιμάς τη μανικιουρίστ σου για αυτόν τον σκοπό.

#4 Καλό είναι να κάνεις διάλειμμα ανάμεσα στα βαψίματα.

Αν και δεν πειράζει να είναι συνέχεια βαμμένα με ημιμόνιμο (μιας και το βερνίκι δεν εισχωρεί στο νύχι, αφού έχει πολυμεριστεί), είναι καλό να κάνεις διαλείμματα ούτως ή άλλως, είτε μιλάμε για απλό είτε για ημιμόνιμο βερνίκι. Κι αυτό γιατί το νύχι έχει ανάγκη να αναπνέει πού και πού. Επιπλέον, αν τα έχεις συνέχεια βαμμένα μπορεί να σου ξεφεύγουν διάφορα θέματα που ενδεχομένως έχουν εμφανιστεί στα νύχια σου. Για παράδειγμα, ραβδώσεις και γραμμές που ίσως φανερώνουν έλλειψη βιταμινών και σιδήρου, λευκά σημάδια ή μύκητες (κυρίως στα κάτω άκρα κλπ).

#5. Το ημιμόνιμο είναι κατάλληλο για όλα τα νύχια

Γενικά ναι, όλες οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ημιμόνιμο εκτός αν έχουν κάποιου είδους πάθηση στα νύχια τους - πχ μύκητες. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να το αποφεύγεις μέχρι να ολοκληρώσεις την αγωγή και να μην υπάρχει κανένα υπόλειμμα που ενδεχομένως προκαλέσει επιμόλυνση στο ίδιο ή στα διπλανά νύχια. Το παραπάνω αφορά κυρίως τα κάτω νύχια.

Δείτε περισσότερα στο missbloom.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i