Αλήθεια, πόσα καλλυντικά αγόρασες αυτές τις μέρες; Μάθε πώς μπορείς να σώσεις τον πλανήτη ένα βήμα τη φορά

Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που προκύπτει από την υπερκατανάλωση καλλυντικών και πώς μπορείς να υιοθετήσεις μια βιώσιμη ρουτίνα ομορφιάς για να βοηθήσεις στη σύνθεση μιας πιο ηθικής βιομηχανίας;

Αλήθεια, πόσα καλλυντικά αγόρασες αυτές τις μέρες; Μάθε πώς μπορείς να σώσεις τον πλανήτη ένα βήμα τη φορά

Πλέον οι ρουτίνες ομορφιάς δεν αποσκοπούν μόνο στη δική μας φροντίδα, αλλά και στη φροντίδα του πλανήτη με τη συζήτηση περί βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ποιο ακριβώς όμως είναι το πρόβλημα που προκύπτει από την υπερκατανάλωση καλλυντικών και πώς μπορείς να υιοθετήσεις  μια βιώσιμη ρουτίνα ομορφιάς για να βοηθήσεις στη σύνθεση μιας πιο ηθικής βιομηχανίας;

Το πρόβλημα

Είτε πρόκειται για μόλυνση των υδάτων με πλαστικές συσκευασίες, είτε για σκουπίδια στους χώρους υγειονομικής ταφής, είτε για μόλυνση του αέρα κατά την παραγωγή και μεταφορά των προϊόντων, η βιομηχανία της ομορφιάς, όπως και όλες οι βιομηχανίες άλλωστε, συμβάλλει το δίχως άλλο στη συνολική μόλυνση του πλανήτη.

Το πρόβλημα είναι ότι λίγοι κατανοούν ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος. Ας μιλήσουμε με στατιστικά. Περίπου 120 δισεκατομμύρια συσκευασίες παράγονται από τη βιομηχανία ομορφιάς κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι από το σύνολο των αγορασθέντων καλλυντικών, μόλις το 80% χρησιμοποιείται ενεργά. Σκέψου μόνο τις ενυδατικές μάσκες που “κάθονται” ακόμα στο ντουλάπι του μπάνιου και τα extravagant κραγιόν που αγόρασες πριν χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχεις τολμήσει να φορέσεις. Το πρόβλημα έρχεται να εντείνει το γεγονός ότι η πλειονότητα των συσκευασιών των καλλυντικών δεν είναι ανακυκλώσιμη. 

Fast Beauty vs Βιώσιμη ομορφιά

Η βιομηχανία της ομορφιάς μέσα στα τελευταία χρόνια σταδιακά ακολουθεί το δρόμο της μόδας, παίρνοντας μια fast fashion ροπή. Οι εταιρείες νιώθουν πλέον την πίεση να λανσάρουν διαρκώς νέα προϊόντα μακιγιάζ και skincare, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν κάτι νέο να πουν από άποψη φόρμουλας και συστατικών. Στην πραγματικότητα, απλά αυξάνεται το αποτύπωμα άνθρακά τους και τα χρήματα που ξοδεύονται. Η συνεχή παραγωγή νέων προϊόντων κάνει με τη σειρά της τους καταναλωτές να αγοράζουν ολοένα και περισσότερα καλλυντικά, τρέφοντας έτσι τον κύκλο της υπερκατανάλωσης.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Φυσικά για το κέρδος. Λανσάροντας διαρκώς νέα προϊόντα, οι καταναλωτές νιώθουν την “πίεση” να τα αγοράσουν, κάνοντας τη βιομηχανία της ομορφιάς ακόμα πιο επικερδή. Συχνά μάλιστα τα νέα λανσαρίσματα κάνουν τους καταναλωτές να αγοράζουν νέα προϊόντα, πολύ πριν τελειώσουν αυτά τα οποία ήδη έχουν, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη των εταιρειών και τα οικιακά απορρίμματα. Ο μέσος καταναλωτής λέγεται ότι χρησιμοποιεί περίπου 12 skincare προϊόντα τη μέρα. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα διπλάσια από όσα χρειάζεται η επιδερμίδα του.

Η λύση

Περιορισμός της υπερκατανάλωσης

Μπορείς να μειώσεις την ποσότητα προϊόντων που αγοράζεις, διαβάζοντας πρώτα reviews προκειμένου να μάθεις αν μια φόρμουλα λειτουργεί και προσφέρει τα αποτελέσματα που υπόσχεται πολύ πριν αγοράσετε το προϊόν.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η σύνθεση μιας απλής skincare ρουτίνας λίγων βημάτων, η οποία θα περιορίσει τον κίνδυνο που διατρέχει η επιδερμίδα για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις σε συστατικά, ενώ παράλληλα θα μειωθεί η υπερκατανάλωση και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών

Προκειμένου να μειωθούν τα οικιακά απορρίμματα, προτείνεται η επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών με δημιουργικούς τρόπους. Τα βαζάκια από τις κρέμες, για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση DIY lip scrub, ενώ τα γυάλινα δοχεία των κεριών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οργάνωση των πινέλων ή των δίσκων ντεμακιγιάζ. 

Ethical brands

Πρόκειται για τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Ως καταναλωτές, δείχνοντας την προτίμησή σας σε εταιρείες που κάνουν βήματα μπροστά, θα ενθαρρύνεις και άλλες να υιοθετήσουν περισσότερο eco friendly πρακτικές στην παραγωγή των προϊόντων τους. Πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες και refillable προϊόντα είναι μόνο μερικά από τα δείγματα πως ένα brand ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα μικρά βήματα είναι και τα πιο ισχυρά

Είναι πολύ εύκολο να νιώσεις πως ό,τι και να κάνεις δεν είναι αρκετό. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο σημαντικό 1 εκατομμύριο άνθρωποι να αγοράσουν ένα λιγότερο προϊόν, από 1000 ανθρώπους να υιοθετήσουν ένα zero waste τρόπο ζωής. Τα μικρά βήματα που κάνει ο καθένας μας είναι μερικές φορές και τα πιο ικανά να αλλάξουν το μέλλον του πλανήτη.

Πηγή: Harpersbazaar.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i