Αντιμετώπισε την ακμή μαθαίνοντας τα πάντα γι’ αυτήν

Αντιμετώπισε αποτελεσματικά την ακμή μαθαίνοντας τα πάντα για αυτήν, πού οφείλεται και τι την προκαλεί. Διάβασε περισσότερα!

shutterstock_206625880

Πώς γίνεται μια λέξη με 4 μόνο γράμματα να κουβαλάει επάνω της τόση αρνητική ενέργεια; Δυστυχώς, όμως, η ακμή, ακόμα και περισσότερα γράμματα να είχε, πάλι το ίδιο δυσάρεστη θα ήταν τόσο στους περισσότερους εφήβους καθώς και σε αρκετούς ενήλικες.

Συγκεκριμένα, αυτή η κατάσταση περιλαμβάνει την εμφάνιση διαφόρων ειδών ατελειών στο πρόσωπο, την πλάτη ή το στήθος.

Όμως, αντί να κοιτάζεσαι διαρκώς στον καθρέφτη και να νιώθεις άτυχη αλλά και καθόλου ευχαριστημένη με αυτό που αντικρίζεις, έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι πραγματικά προκαλεί την ακμή και πώς αυτή λειτουργεί;

Ήρθε η ώρα να αναλύσεις όλη τη βιολογία πίσω από αυτό το σπυράκι που κοιτάς και ξανακοιτάς αλλά αυτό δεν λέει να εξαφανιστεί.

Βήμα 1:

Η ακμή είναι ένα πρόβλημα του δέρματος που οφείλεται σε αλλαγές των επιπέδων των ορμονών, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία. Ορμόνες, γνωστές ως ανδρογόνα, επικοινωνούν με τους αδένες που εκκρίνουν σμήγμα μέσω μικρών οπών του δέρματος, που λέγονται θύλακες.

Η ακμή αφορά μια δυσλειτουργία αυτού του συνδυασμού σμηγματογόνου αδένα-θύλακα. Κανονικά, το σμήγμα προστατεύει το δέρμα δημιουργώντας ένα αδιάβροχο στρώμα, όμως οι ορμονικές μεταβολές οδηγούν σε υπερέκκριση σμήγματος, κάνοντας το δέρμα πολύ πιο λιπαρό.

akmi

Βήμα 2:

Παρατηρούνται αλλαγές στα κύτταρα της επιφάνειας της επιδερμίδας καθώς και στους θύλακες. Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος γίνεται παχύτερη και πιο κολλώδης υπό την επίδραση των ίδιων ορμονών. Το αποτέλεσμα;

Βήμα 3:

Οι θύλακες γεμίζουν με ένα κολλώδες μείγμα κυττάρων και σμήγματος. Δημιουργούνται μαύρα στίγματα στα σημεία που το μείγμα αυτό σκουραίνει καθώς έρχεται σε επαφή με τον αέρα ή ανοιχτόχρωμες ατέλειες στα σημεία που το μείγμα εγκλωβίζεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Βήμα 4:

Σε αυτό το σημείο εμπλέκεται το βακτηρίδιο P. Acnes. Πολλαπλασιάζεται σε περιβάλλοντα που στερούνται επαφής με τον αέρα, όπως είναι οι φραγμένοι πόροι, και προκαλεί φλεγμονές. Οι συνέπειες είναι φουσκωμένα κόκκινα σπυριά, φλύκταινες ή, σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος, σκληρά σημεία που αποκαλούνται οζίδια ακμής και κύστες.

Βήμα 5:

Επιχείρηση αποκατάστασης. Μεγάλου μεγέθους κύτταρα, τα αποκαλούμενα μακροφάγα, εξαλείφουν τους κατεστραμμένους ιστούς και διεγείρουν το δέρμα, ώστε να αρχίσει τελικά να επανορθώνει τη βλάβη. Αυτή η διαδικασία διαρκεί ημέρες έως εβδομάδες, ανάλογα με τη σοβαρότητα.

Βήμα 6:

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βήμα όταν πλέον ανακτάς τον έλεγχο. Με την κατάλληλη αγωγή, μπορείς να παρακάμψεις οποιοδήποτε από τα παραπάνω στάδια. Όμως, δεν χρειάζεται να το περάσεις μόνη σου: αναζήτησε επαγγελματική συμβουλή από τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σου και εμπιστεύσου τα κατάλληλα προϊόντα, όπως τις εξειδικευμένες σειρές της La Roche-Posay για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

Θέλεις να μάθεις ακόμα περισσότερα;

Δες το βίντεο για τους διάφορους τύπους ακμής:

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i