Πώς δρα το υαλουρονικό οξύ και το pro-xylane σαν filler ή συστατικό της ενυδατικής σου

Το υαλουρονικό οξύ υπόσχεται να μας κρατήσει για πάντα νέες. Πώς θα τα καταφέρει;

beautiful-woman-with-makeup-picture-id872604744 Credit:CoffeeAndMilk

«Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;»

Το υαλουρονικό οξύ είναι μία γλυκοζαμινογλυκάνη (GAG) με υψηλό μοριακό βάρος. Πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά θεμέλιας ουσίας του δέρματος. Από τα 7 γραμμάρια υαλουρονικού που υπάρχουν στον οργανισμό μας η μισή ποσότητα βρίσκεται στο δέρμα μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υγροσκοπικό μόριο, το οποίο απορροφά 1.000 φορές το βάρος του σε νερό και αποτελεί γνωστό αντιοξειδωτικό συστατικό.

«Ποια είναι η δράση του;»

Το υαλουρονικό οξύ είναι το Νο 1 συστατικό «πλήρωσης» στη δερματολογία. Ο ρόλος του στην ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας είναι πολύ σημαντικός για τους εξής λόγους:

  • Τροποποιεί το κυτταρικό περιβάλλον αλλά και την ίδια τη συμπεριφορά του κυττάρου, χάρη στις αλληλεπιδράσεις με τα συστατικά δομής.
  • Μπορεί να ελέγξει την ενυδάτωση του δέρματος, ειδικά σε περιόδους που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εξαιτίας εξωτερικών ή άλλων ερεθισμάτων.
  • Επιβραδύνει τη διάχυση του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα αυξάνοντας την ενυδάτωση.
  • Διασφαλίζει την υγεία των κυττάρων βοηθώντας στη μεταφορά πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών ανάμεσα στα κύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διακυτταρικής επικοινωνίας.
  • Προστατεύει, επίσης, το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την UV ακτινοβολία.
  • Διαχέεται ανάμεσα στα κύτταρα και αυξάνει σε όγκο ασκώντας πίεση στο μεσοκυττάριο διάστημα. Έτσι, εξαλείφει τις λεπτές, επιφανειακές ρυτίδες.
  • Η ενδοκυττάρια περιοχή αναπλάθεται και τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται. Με αυτό τον τρόπο, οι ρυτίδες γεμίζουν και η επιδερμίδα διατηρεί τη νεότητά της.

«Μπορεί να ενισχυθεί η δράση του;»

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό συστατικό, όταν απλώνεται στην επιδερμίδα με τη μορφή κρέμας ή ορού, γιατί λειτουργεί σαν μαγνήτης για το νερό: το φυλακίζει στην επιφάνεια της επιδερμίδας γεμίζοντας τις ρυτίδες και δίνοντας την αίσθηση της σφριγηλότητας. Ωστόσο, αυτό το εφέ είναι αδιόρατο, όταν απλώνεται στην επιδερμίδα.

Για να γίνει ορατό το αποτέλεσμα, το υαλουρονικό οξύ θα πρέπει να διεισδύσει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά ως ενέσιμο υλικό, είτε στη μεσοθεραπεία είτε για να γεμίσει ρυτίδες. Εναλλακτικά, ένα άλλο σύμπλεγμα το οποίο προέρχεται από την οξιά, το pro-xylane, είναι αρκετά μικρό σε μέγεθος ώστε να διεισδύει βαθύτερα από το υαλουρονικό οξύ, ενώ μιμείται τη δράση του και ενεργοποιεί τη φυσική παραγωγή του.

Ουσιαστικά λειτουργεί σαν μοριακός μαγνήτης ο οποίος έλκει τα δομικά κομμάτια των γλυκοζαμινογλυκανών, για να τα ενώσει πάλι και να αναδομήσει τη θεμέλια ουσία του δέρματος. Γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του και το βοηθά μέρα με τη μέρα να ανακτήσει τη σύστασή του. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το pro-xylane συγκρατεί περισσότερη υγρασία, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και κάνει τα κύτταρα να συμπεριφέρονται όπως τα νεότερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i