Μύκητες στα νύχια: Η θεραπεία τους έπαψε να είναι δύσκολος στόχος

Γιατί να επιλέξεις τη θεραπεία με λέιζερ για την ονυχομυκητίαση;

Μύκητες στα νύχια

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρ. Χρήστο Στάμου, δερματολόγο – αφροδιοσιολόγο και Επιστημονικό Διευθυντή της Dermadvance & του MC Medical Center.

Κάποτε η αντιμετώπιση μιας ονυχομυκητίασης αποτελούσε την αρχή μιας μακροχρόνιας διαδικασίας, με αμφίβολα αποτελέσματα. Όχι πια! Ο δερματολόγος – αφροδιοσιολόγος μας ενημερώνει για τις αιτίες, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ονυχομυκητιάσεων.

Τι είναι η ονυχομυκητίαση; 

Οι μύκητες στα νύχια ή ονυχομυκητίαση, όπως είναι ο ιατρικός όρος, είναι η προσβολή της νυχιών (των χεριών ή των ποδιών) από κάποιο μύκητα. Συνήθως πρόκειται είτε για μύκητες που υπάρχουν στο περιβάλλον και γίνονται περιστασιακά παθογόνοι, είτε για συμβιωτικούς μύκητες που βρίσκονται ήδη στο δέρμα μας, οι οποίοι συνήθως μετά από κάποιο τραυματισμό γίνονται ευκαιριακά παθογόνοι, εξαιτίας συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξή τους, όπως είναι η υγρασία. Κάποιοι από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μυκήτων στα νύχια, είναι προβλήματα υγείας όπως:

  • η κακή κυκλοφορία του αίματος
  • η μειωμένη άμυνα του οργανισμού 
  • ο σακχαρώδης διαβήτης.

Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη ονυχομυκητιάσεων είναι:

  • το περπάτημα με γυμνά πόδια σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες ή ντους γυμναστηρίων
  • η υπερβολική εφίδρωση
  • η ελλιπής υγιεινή κατά τη διάρκεια της περιποίησης των ποδιών ή των νυχιών 

Πώς θα καταλάβεις ότι ίσως οι μύκητες να έχουν προσβάλλει τα νύχια σου; 

Οι μύκητες μπορεί να προσβάλλουν ολόκληρη την επιφάνεια των νυχιών ή κάποιο τμήμα τους, όπως επίσης μπορεί να εμφανιστούν σε ένα ή σε περισσότερα νύχια. Μία ονυχομυκητίαση μπορεί να παραμορφώσει την επιφάνεια των νυχιών, να προκαλέσει την αποκόλλησή τους από το δέρμα, να τα κάνει δύσοσμα, τα αλλάξει το χρώμα τους, ενώ μπορεί να τα κάνει εύθρυπτα ή αντίθετα πιο χοντρά. 

Γιατί είναι σημαντικό να αναζητήσεις διάγνωση της ονυχομυκητίασης από δερματολόγο; 

Το 2013 η Αμερικάνικη Ένωση Δερματολόγων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 50% των περιπτώσεων υποψίας ονυχομυκητιάσεων τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξη μιας θεραπείας πριν έγκυρη διάγνωση θα μπορούσε να εκθέσει τους υποψήφιους ασθενείς στις δυσμενείς επιπτώσεις της αντιμυκητιασικής θεραπείας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείς σε δερματολόγο για τη διάγνωση της νόσου. Ο ειδικός μπορεί να οδηγηθεί στη διάγνωση με απλή κλινική εξέταση ή να ζητήσει μικροβιολογικό έλεγχο ή μυκητιασική καλλιέργεια. Σε αυτή την περίπτωση, ο δερματολόγος παίρνει δείγμα ξύνοντας την προσβεβλημένη περιοχή του νυχιού, με σκοπό να απομονωθούν ρινίσματα που να περιέχουν αρκετές υφές μυκήτων για καλλιέργεια. Για να γίνει σωστή διάγνωση θα πρέπει στα νύχια να μην έχουν χρησιμοποιηθεί αντισηπτικά (π.χ Betadine), αντιμυκητιασικές κρέμες ή πούδρες για τουλάχιστον ένα μήνα. Επίσης, δεν πρέπει να έχουν ληφθεί αντιμυκητιασικά χάπια για 3 μήνες πριν την καλλιέργεια, ενώ τα νύχια πρέπει να έχουν μείνει άβαφα για τουλάχιστον 10 ημέρες. 

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τους μύκητες στα νύχια;

Η μόνη θεραπεία μέχρι και πριν από λίγα χρόνια για τις ονυχομυκητιάσεις ήταν η πολύμηνη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα. Πλέον με τα τεχνολογικά σύγχρονα λέιζερ υπάρχει η δυνατότητα τοπικής φαρμακευτικής αγωγής στα νύχια με στόχο να καταστρέφεται ο μύκητας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα ειδικά λέιζερ για την αντιμετώπιση των ονυχομυκητιάσεων, το Nd:yag και το Fractional Co2, δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμόζεται αγωγή αποτελεσματική, στοχευμένη στο μύκητα, ανώδυνη και σύντομη. 

Γιατί να επιλέξεις τη θεραπεία με λέιζερ για την ονυχομυκητίαση;

Πέρα από το ότι η θεραπεία με λέιζερ για τους μύκητες στα νύχια είναι πιο σύντομη και αποτελεσματική σε σύγκριση με τις τοπικές και από του στόματος θεραπείες, υπάρχουν περιπτώσεις που αποτελούν και τη μοναδική επιλογή. Τα λέιζερ είναι η ασφαλέστερη θεραπεία της πάθησης για ηλικιωμένους ασθενείς, για ασθενείς με διαβήτη ή με ηπατική και νεφρική νόσο, όπως και για όσους έχουν δυσανεξία στα φάρμακα. Η θεραπεία με λέιζερ φαίνεται, επίσης, να είναι πιο κατάλληλη για τα παιδιά και τις γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητες του. Ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζεται είναι συνήθως 3 και γίνονται ανά ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αυτής εξαρτάται και από την γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς και από την σωστή σχεδίαση και ολοκλήρωση της θεραπείας από τον θεράποντα ιατρό. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i