Πώς φεύγουν τα μαύρα στίγματα; Έτσι θα απαλλαγείς για πάντα!

Ούτε φανταζόσουν ότι αυτές οι συνήθειες εντείνουν το πρόβλημα με τα μαύρα στίγματα.

shutterstock_498445837

Πώς φεύγουν τα μαύρα στίγματα; Mάθε το σωστό τρόπο!

Τα μαύρα στίγματα είναι ένα πρόβλημα που έχουμε σχεδόν όλες μας σε κάποια φάση της ζωής μας και θα έπρεπε να υπάρχει ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να το λύσουμε; Ε, ναι, λοιπόν: Υπάρχει και τον βρήκαμε!

Μάθε ποια λάθη να αποφεύγεις και πώς φεύγουν τα μαύρα στίγματα, μια για πάντα!

Λάθος #1: Το παρακάνεις με την απολέπιση

Τα προϊόντα scrub μπορεί όντως να διατηρήσουν τους πόρους σου καθαρούς ενώ τα χημικά απολεπιστικά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να απομακρύνεις την επιπλέον λιπαρότητα. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση της μίας ή της άλλης μεθόδου μπορεί στην πραγματικότητα να σου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, δηλαδή να καταλήξεις με κόκκινο, ερεθισμένο και ξηρό δέρμα. “Τα απολεπιστικά μόρια στα scrubs μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές στο δέρμα” εξηγεί ο δερματολόγος δρ Joshua Zeichner. "Συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και την υπερβολική λιπαρότητα αν όμως τα χρησιμοποιείς πολύ συχνά μπορεί επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό”.

Να κάνω απολέπιση προσώπου σε ευαίσθητη επιδερμίδα;

Απολέπιση προσώπου: Κάθε πότε να κάνεις και το σούπερ diy scrub με βρόμη και λεμόνι Λεμόνι με ζάχαρη για απολέπιση κι άλλα 4 γνωστά beauty tricks που ΔΕΝ πρέπει να δοκιμάσεις ποτέ!

Εκτός από την κοκκινίλα, η υπερβολική απολέπιση μπορεί στην πραγματικότητα να  επιδεινώσει το πρόβλημα. “Απόφυγε να τρίβεις έντονα το πρόσωπό σου όταν κάνεις απολέπιση” εξηγεί η Νεοϋορκέζα αισθητικός των celebrities Christine Chin. "Στην πραγματικότητα αυτό επιδεινώνει την ακμή και τα μαύρα στίγματα και μπορεί να πυροδοτήσει περισσότερη παραγωγή λιπαρότητας”. Μόνο μία δύο φορές την εβδομάδα αρκούν, ακόμη κι αν σου φαίνεται πως το δέρμα σου χρειάζεται περισσότερο.

Λάθος #2: Τα ζουλάς!

“Μην τα πειράζεις!” Είναι μια φράση που έχουμε ακούσει όλοι κάποια στιγμή από τη μαμά μας ή από το δερματολόγο που έχει λόγο ύπαρξης: “Όταν προσπαθείς να ζουλήξεις ένα μαύρο στίγμα μπορεί να τραυματιστεί το δέρμα με πιθανό αποτέλεσμα εκδορά, τραυματισμό, μόλυνση ή ακόμη και ουλές” εξηγεί η Chin.

Λάθος #3: Δεν προετοιμάζεις το δέρμα σου πριν βγάλεις τα μαύρα στίγματα

Παρότι το “ζούληγμα” είναι λάθος, επιτρέπεται να βγάλεις τα μαύρα στίγματα αν το κάνεις με το σωστό τρόπο. Και η σωστή προετοιμασία του δέρματος είναι πάντα μια καλή αρχή. Καθάρισε το πρόσωπό σου με ένα ήπιο προϊόν και χρησιμοποίησε ατμό για να ανοίξουν οι πόροι και να μαλακώσει το σμήγμα μέσα τους. Η αισθητικός των celebrities Renee Rouleau συστήνει να βγάλεις τα μαύρα στίγματα μετά το ντους και να απλώσεις μια λεπτή στρώση πλούσιας ενυδατικής κρέμας προτού ξεκινήσεις. “Χρησιμοποιώντας μια πλούσια ενυδατική, θα δημιουργηθεί ένα αδιαπέραστο στρώμα που θα κρατήσει τη θερμότητα παγιδευμένη στο δέρμα, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διαδικασία της εξαγωγής” εξηγεί η Rouleau.

Λάθος #4: Δεν το βάζεις κάτω με τα πιο επίμονα

Κατ' αρχήν, θα πρέπει να στοχεύεις μόνο τα πιο σκούρα, τα πιο έντονα μαύρα στίγματα. Αν όμως ένα από αυτά δεν βγει με την πρώτη, προχώρα στο επόμενο. “Ο γενικός μου κανόνας είναι τρεις προσπάθειες και έφυγες”, σχολιάζει η ειδικός. “Που σημαίνει, πως αν δεν βγει μετά την τρίτη προσπάθεια, μην συνεχίσεις να ζουλάς γιατί διακινδυνεύεις να βλάψεις το δέρμα σου ή να σπάσεις κάποιο αιμοφόρο αγγείο”. Μην το ξαναπειράξεις για μερικές μέρες και μετά δοκίμασε ξανά.

Λάθος #5: Δεν ενυδατώνεις αρκετά το δέρμα σου

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, η ισορροπία της λιπαρότητας στο δέρμα σου όμως είναι βασικό για να ελαχιστοποιηθούν τα μαύρα στίγματα. Παρότι τα βαριά έλαια όπως αυτό του αβοκάντο μπορεί να φράξουν τους πόρους, η έλλειψη λιπαρότητας κάνει το δέρμα να παράγει περισσότερη και αυτό οδηγεί, όπως πιθανόν μαντεύεις, σε εξάρσεις ακμής.

Γιατί έχεις ξηρό δέρμα; (έκζεμα, θυρεοειδής, διατροφή ή κάτι άλλο;)

Ξηρή επιδερμίδα το χειμώνα; 7 τρικ αντιμετώπισης! Πώς θα ενυδατώσεις το ξηρό δέρμα το χειμώνα (και η ενυδατική μάσκα με βρώμη και γιαούρτι)

“Το υπερβολικά ξηρό δέρμα μπορεί να αρχίσει να παράγει περισσότερη λιπαρότητα που οδηγεί σε μαύρα στίγματα” εξηγεί η Chin. "Βάζε καθημερινά μια ενυδατική κρέμα κατάλληλη για το δέρμα σου ώστε να διατηρείται η ισορροπία της λιπαρότητας”.

Λάθος #6: Κοιτάζεσαι πολύ συχνά στο μεγεθυντικό καθρέφτη

Θεωρητικά, ο μεγεθυντικός καθρέφτης είναι καλή ιδέα. Ωστόσο αυτή η σούπερ μεγεθυμένη εικόνα μπορεί να σε κάνει να βρεις πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. “Όλοι έχουμε μαύρα στίγματα στη μύτη και συχνά στο πηγούνι καθώς οι περιοχές αυτές έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση αδένων λιπαρότητας απ' όλο το σώμα” εξηγεί ο δρ Zeichner. "Εάν έχεις μεγεθυντικό καθρέφτη στο σπίτι για να βλέπεις τα μαύρα στίγματα, σου συστήνω να μην τον χρησιμοποιείς!”

Ξέρεις πώς να βγάλεις από την επιδερμίδα σου ένα μαύρο στίγμα; Διάβασέ το στη σελίδα 2.

Η εξαγωγή μπορεί να γίνει είτε με εργαλείο είτε με τα δάχτυλά σου. Υπάρχουν όμως οι ανάλογες τεχνικές για να τα χρησιμοποιήσεις ώστε να γίνει ελάχιστη μέχρι (ιδανικά) καθόλου βλάβη. Όταν γίνεται λάθος η εξαγωγή, το δέρμα μπορεί να σκουρύνει και να αποκτήσεις κόκκινα σημάδια λόγω των μικρών τραυματισμών που προκαλούνται και της υπερδιέγερσης των κυττάρων μελανίνης. «Παρότι τελικά τα σημάδια θα φύγουν, αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα σου να δείχνει ανομοιόμορφο για ένα διάστημα από πέντε μέρες μέχρι ένα μήνα» εξηγεί η αισθητικός των celebrities Renee Rouleau.

Εάν χρησιμοποιείς εργαλείο, άσκησε ελαφριά πίεση προς τα κάτω και καθάρισε το σμήγμα με μια μπατονέτα.

Διάβασε επίσης: Απαλλάξου από τα μαύρα στίγματα με 6 έξοχα tips

Εάν διστάζεις να χρησιμοποιήσεις εργαλείο και με τα δάχτυλα μπορείς να κάνεις εξίσου καλή δουλειά – και πάλι όμως, εφόσον ξέρεις τι κάνεις.

  • Πρώτα πρώτα, μην τοποθετείς τα δάχτυλά σου πολύ κοντά γύρω από το μαύρο στίγμα.
  • “Toποθέτησέ τα πιο έξω ώστε να βγει πιο εύκολα το σμήγμα από τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας”, εξηγεί η Rouleau.
  • Καθώς πιέζεις, μετακίνησε τα δάχτυλα για να κάνεις πιο εύκολη την εξαγωγή και να αποφύγεις τα σημάδια.
  • Και, προς Θεού, μη χρησιμοποιείς τα νύχια σου!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i