Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη ρινοπλαστική

Η σωστή ρινοπλαστική βελτιώνει τη γενική εικόνα του προσώπου, δηλαδή τονίζονται τα μάτια και τα ζυγωματικά και με αυτό τον τρόπο ελευθερώνεται το άνω χείλος εφόσον αυτό χρειάζεται.

H Ρινοπλαστική, η Επανεπέμβαση Ρινοπλαστικής και η Επανόρθωση Ρινός είναι τρεις διαφορετικές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στη μύτη.


• Κλασική Επέμβαση Ρινοπλαστικής

Πρόκειται για την αισθητική επέμβαση με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη χώρα μας, όμως δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγεί σε επανεπέμβαση και σπανιότερα σε επανόρθωση ρινός. Άλλωστε οι πλέον σχολαστικοί χειρουργοί ρινός θεωρούν τη ρινοπλαστική ως τη δυσκολότερη αισθητική επέμβαση σε δικαίως απαιτητικούς ασθενείς.


Ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να ακολουθεί με ευλάβεια την ιατρική διαδικασία: διάγνωση του προβλήματος, καθορισμός του πλάνου της χειρουργικής θεραπείας με βάση τη γνώση της ανατομίας και της συμπεριφοράς των ιστών, άψογες συνθήκες χειρουργείου και μετεγχειρητική παρακολούθηση.


Τα αισθητικά χαρακτηριστικά της κομψής «φυσιολογικής» μύτης, οι αισθητικές ενότητες που εμπλέκονται (άνω χείλος, μάτια, μέτωπο, ζυγωματικά, πιγούνι), η αντίληψη για το ωραίο, καθώς και τα φυλετικά και τοπικά χαρακτηριστικά καταγωγής πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν στη διάγνωση.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την καλή έκβαση της επέμβασης, ενώ το χειρουργικό ταλέντο έπεται, αλλά είναι επίσης απαραίτητο.


Ο έλεγχος της αναπνοής πρέπει, επίσης, να συμπεριλαμβάνεται στη διαγνωστική προσέγγιση, να εντοπίζεται η ανατομική βλάβη (σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερπλασία κογχών, ρινική βαλβίδα) και να διορθώνεται κατά την επέμβαση από τον ίδιο χειρουργό.


Πρόβλημα αναπνοής μετά τη Ρινοπλαστική -ή όχι ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα- σημαίνει λανθασμένη διάγνωση, ανεπαρκής γνώση της ανατομίας, λάθος χειρουργικό πλάνο ή μικρό χειρουργικό ταλέντο, ενώ σπάνια επιπλοκή της επέμβασης.


Ο σωστός χειρισμός των ανατομικών στοιχείων, που συνθέτουν την κατασκευή της μύτης, δίνει πάντα ένα αποτέλεσμα που ταιριάζει με τις γύρω αισθητικές ενότητες. Έτσι, η σωστή ρινοπλαστική βελτιώνει τη γενική εικόνα του προσώπου, δηλαδή τονίζονται τα μάτια και τα ζυγωματικά και ελευθερώνεται το άνω χείλος εφόσον χρειάζεται. Αν ο χειρουργός δεν σεβαστεί όλες αυτές τις αρχές, ο ασθενής εμπλέκεται στις διαδικασίες της επανεπέμβασης με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που τη συνοδεύουν.
• Επανεπέμβαση

Πρόκειται για μια πιο δύσκολη υπόθεση και προϋποθέτει ιδιαίτερο χειρουργικό ταλέντο και σωστή αντίληψη του προβλήματος. Στην περίπτωση της επανεπέμβασης, ο χειρουργός δεν πρέπει να φείδεται όλων των χειρουργικών τεχνικών, έστω και αν το χειρουργείο πρέπει να εξελιχθεί σε εκτενή επέμβαση. Λόγω της αρχικής ρινοπλαστικής, η σχέση των ανατομικών στοιχείων έχει αλλοιωθεί και οι ουλές εμποδίζουν τη χειρουργική παρασκευή. Έτσι, πρέπει να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, περίπου 8-10 μήνες, μεταξύ αρχικής επέμβασης και επανεπέμβασης, ώστε οι ουλές να ωριμάσουν. Η ιατρική διαδικασία πρέπει και πάλι να ακολουθείται με ευλάβεια. Οι ανάγκες για αποκατάσταση ελλείμματος χόνδρου θα πρέπει να εκτιμώνται και να επιλέγεται το κατάλληλο σημείο λήψης (από πτερύγιο αφτιού, διάφραγμα ή πλευρά). Πιο σπάνια η αρχική επέμβαση είναι απλώς ατελής, οπότε η επανεπέμβαση είναι απλή και ακολουθεί τα χνάρια της κλασικής ρινοπλαστικής.


• Ανάρρωση

Τόσο στην κλασική ρινοπλαστική όσο και στην επανεπέμβασή της η μετεγχειρητική πορεία είναι συνήθως ομαλή και ήπια. Δεν υπάρχει ποτέ μετεγχειρητικός πόνος ή, αν υπάρξει, αντιμετωπίζεται με ένα απλό παυσίπονο. Το κυριότερο ενόχλημα είναι το «ταμπόν», που τοποθετείται στη μύτη για τις δύο πρώτες ημέρες και η ανάγκη αναπνοής από το στόμα. Τις περισσότερες φορές παρουσιάζονται μώλωπες στα μάτια, που αρχίζουν να εξασθενούν από την τρίτη ημέρα, ενώ μέχρι τη δέκατη βρίσκονται σε πλήρη ύφεση. Ο νάρθηκας αφαιρείται τη δέκατη ημέρα.


• Επανόρθωση Ρινός

Οι επεμβάσεις επανόρθωσης ρινός στόχο έχουν όχι μόνο την αισθητική ή τη λειτουργική αποκατάσταση της μύτης, αλλά και την αντιμετώπιση δερματικής νόσου -όπως μια κακοήθεια- ή τη μερική ή και ολική επανακατασκευή της λόγω ελλείμματος από ατύχημα ή δυσμορφία. Στις επεμβάσεις αυτές τα ελλείμματα είναι μεγάλα και χρειάζεται να μεταφερθεί δέρμα με την αγγείωσή του από άλλο σημείο του σώματος, όπως το μέτωπο.
Όσα πρέπει να </p> <p>γνωρίζεις για τη </p> <p>ρινοπλαστική - εικόνα 1

Ευχαριστούμε τον κo Στρατή Γαβριήλ

Πλαστικό Χειρουργό, Diplomate of European Board of Plastic Surgery, Διευθυντή  πλαστικής χειρουργικής της κλινικής Doctor’s Hospital (www.sgabriel.gr,  info@sgabriel.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i