Σε ταλαιπωρεί η πιτυρίδα; Οι επιστημονικές ανακαλύψεις που αλλάζουν τα δεδομένα

Έρευνες που παρουσιάστηκαν στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας δίνουν σημαντικά νέα στοιχεία για την πιτυρίδα και την αντιμετώπισή της.

Dandruff

Περίπου το 50% των γυναικών και των ανδρών ταλαιπωρούνται από πιτυρίδα! Το καθημερινό αυτό πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά σχετίζεται και με την υγεία του δέρματος. Και αυτό είναι ακόμη πιο έντονο στο περίπου το 10% του πληθυσμού που παρουσιάζει σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, την πιο σοβαρή μορφή της κοινής πιτυρίδας.

Σε δορυφορικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 14ου Πανελλήνιου Συνέδριου Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, η Δρ Anne Bouloc, Διεθνής Διευθύντρια Ιατρικής της VICHY, αναφέρθηκε στις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και στις επιπτώσεις τους στην κλινική διαχείριση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και της πιτυρίδας.

Τι καινούργιο γνωρίζουμε για την πιτυρίδα

Σύμφωνα με τη Δρ Anne Bouloc, μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως στο τριχωτό της κεφαλής με πιτυρίδα ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εντοπίζεται ο μύκητας Malassezia σε πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με ένα υγιές τριχωτό. Γι' αυτό και μέχρι σήμερα οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας ήταν εστιασμένες σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό του συγκεκριμένου μύκητα.

Οι νέες μελέτες για την πιτυρίδα

Νέες μελέτες υποστηριζόμενες από τα εργαστήρια της L’OREAL (μπορείς να δεις εδώ την έρευνα στα αγγλικά) έδειξαν για πρώτη φορά σε μοριακό επίπεδο, ότι η πιτυρίδα συνδέεται άμεσα και με την ισορροπία μεταξύ των βακτηρίων και των μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής. Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι σε σχέση με ένα υγιές τριχωτό, σε ένα τριχωτό με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα τα επίπεδα του C. Acnes, είναι χαμηλότερα και τα επίπεδα του Staphylococcus sp. υψηλότερα. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό λοιπόν, για την καλύτερη αντιμετώπιση της πιτυρίδας και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας να εστιάσουμε και στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των μυκήτων και των βακτηρίων στο τριχωτό της κεφαλής» συμπέρανε η Δρ Bouloc.

Η Δρ Αnne Bouloc τόνισε ότι εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, εκτός από τη δράση του σαμπουάν στην υγεία του τριχωτού, παίζει και η καλλυντική ευχαρίστηση αφού η πιτυρίδα έχει επίπτωση στην αυτοπεποίθηση του ασθενούς.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα πρώτα αποτελέσματα από μελέτη παρατήρησης όπου συμμετέχουν 1.800 άτομα στην Ευρώπη και ήδη έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή 199 ασθενών και εξαιρετικά αποτελέσματα για τη δράση του σαμπουάν Dercos Anti-dandruff DS.

Οι Έλληνες συμμετέχοντες στην εν λόγω μελέτη δήλωσαν σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Πιο συγκεκριμένα, το 85% αισθάνεται καλύτερα με την κατάσταση στο τριχωτό της κεφαλής του, το 95% έχει λιγότερο κνησμό και το 93% νιώθει μεγαλύτερη ανακούφιση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i