Τι προτείνουν 3 κορυφαίοι δερματολόγοι για τη φροντίδα της επιδερμίδας στην εμμηνόπαυση;

Ποια πρέπει να είναι (πλέον) η καθημερινή φροντίδα της

φροντίδα της επιδερμίδας στην εμμηνόπαυση

Διανύεις μια περίοδο της ζωής σου που ξέρεις τι θέλεις και πώς να το αποκτήσεις. Ωστόσο, οι αλλαγές στην εμφάνιση και τη διάθεσή σου είναι αρκετές και αυτό μπορεί να σε στρεσάρει. Σημαντικότερο από όλα είναι να αναγνωρίσεις τις φθορές που έχει δημιουργήσει κάθε προηγούμενη εποχή και πώς να προστατευτείς από τις φθορές που θα δημιουργήσει η μετάβαση στην εμμηνόπαυση αλλά και στην περίοδο μετά την εμφάνισή της. Η πρόοδος της τεχνολογίας και η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών γήρανσης της επιδερμίδας από τους επιστήμονες θα αποδειχθεί ο καλύτερος σύμμαχός σου για το σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής αντιγηραντικής τακτικής. Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα σου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης; Ποια πρέπει να είναι (πλέον) η καθημερινή φροντίδα της; Κορυφαίοι δερματολόγοι αποκαλύπτουν τα μυστικά για να δείχνει στα καλύτερά της.

Παρόλο που οφείλεις να εμπιστευτείς με κλειστά μάτια το δικό σου δερματολόγο, εντούτοις οι συμβουλές μερικών από τους πιο διάσημους επιστήμονες της δερματολογίας μόνο όφελος έχουν να σου προσφέρουν. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, τα μυστικά τους μπορεί να λειτουργήσουν αυτόματα στη δική σου επιδερμίδα, καθώς είναι δοκιμασμένα, ασφαλή και αποτελεσματικά.

Τι προτείνουν 3 κορυφαίοι δερματολόγοι για τη φροντίδα της επιδερμίδας στην εμμηνόπαυση;

Τι μας συμβουλεύει ο Χρήστος Ζουμπούλης, καθηγητής Δερματολογίας και Ενδοκρινολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και επιστημονικός σύμβουλος της Vichy:

«Όπως όλα τα όργανα του σώματος, το δέρμα αλλάζει σε αυτό το στάδιο της ζωής. Οι εξωτερικές στιβάδες γίνονται λεπτότερες, αλλοιώνεται η δομή του σε βάθος, δημιουργούνται ρυτίδες, αυξάνεται η ευαισθησία του και γίνεται πιο ξηρό. Ωστόσο, ένα από τα πλεονεκτήματα του δέρματος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα όργανα του σώματος είναι ότι η γήρανση επέρχεται σταδιακά, έτσι μπορούμε να παρέμβουμε για να την προλάβουμε ή να την επιβραδύνουμε.

Εστιάζοντας στη γήρανση που σχετίζεται με το πέρασμα του χρόνου, στόχος μας είναι οι αλλαγές που προκύπτουν από τη μείωση των ορμονών. Εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η DHEA, η ορμόνη που μπορεί να αναστείλει ή να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης. Όταν εφαρμόζεται τοπικά στην επιδερμίδα, η DHEA ενισχύει την ενυδάτωση και την παραγωγή σμήγματος, διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου και αυξάνει το πάχος

του χορίου. Επίσης, οι δυσχρωμίες τίθενται υπό έλεγχο και βελτιώνεται η ξηρή και αφυδατωμένη όψη της επιδερμίδας.

Η DHEA έχει λοιπόν αναδειχθεί σε ορμόνη-κλειδί έχοντας την ικανότητα να ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες της επιδερμίδας που σχετίζονται με τη νεανική όψη της».

Διάβασε επίσης: Μπαίνεις στην εμμηνόπαυση; Αυτές είναι οι 20 ενδείξεις!

Τι μας συμβουλεύει η δερματολόγος Shannon Humphrey:

«Η εμφάνιση είναι σημαντική για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση για πολλούς λόγους. Νιώθουν ότι μπορεί να υποστούν διακρίσεις λόγω της ηλικίας τους ή να σταματήσει η επαγγελματική τους εξέλιξη. Αν, επιπλέον, περνούν μια δύσκολη περίοδο στη ζωή τους, π.χ. ένα διαζύγιο, τότε αυτό μπορεί να ενισχύσει τις αμφιβολίες τους για την εικόνα που προβάλλουν στους άλλους. Ξεκινώντας από την επιδερμίδα, θα πρότεινα να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα περιποίησης προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες απαιτήσεις της εμμηνόπαυσης.

  • Πρώτος στόχος, η αποκατάσταση του επιδερμικού φραγμού ο οποίος εξασφαλίζει τη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας. Ανεξάρτητα από τον τύπο της επιδερμίδας σου, να θυμάσαι πως είναι απαραίτητη η προστασία ενάντια στις βλαβερές ακτίνες, χειμώνα-καλοκαίρι. Για να συνεχίσεις όμως να νιώθεις όμορφη και κατά την εμμηνόπαυση, δεν αρκεί η φρο- ντίδα της επιδερμίδας.
  • Σήμερα υιοθετούμε μια ολιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την εμμηνόπαυση και τη μετεμμηνόπαυση, που δίνει έμφαση στη γενικότερη ευεξία. Μην ξεχνάμε πως η εξωτερική εμφάνιση είναι μόνο μία συνιστώσα της ευεξίας. Η ομαλή διέλευση από το στάδιο της εμμηνόπαυσης απαιτεί ένα ολοκληρωμένο “πακέτο” που θα συνδυάζει την ισορροπημένη διατροφή, τη σωματική άσκηση, τον έλεγχο του στρες και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Τι μας συμβουλεύει ο δερματολόγος Howard Murad:

«Το δέρμα των γυναικών επηρεάζεται από την αλλαγή στην ισορροπία των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και την περίοδο πριν και μετά από αυτήν. Οι γυναίκες που δεν είχαν ποτέ ακνεϊκές εξάρσεις μπορεί τώρα να παρουσιάσουν σπυράκια, καθώς τα οιστρογόνα είναι πλέον λιγότερα και δεν αρκούν για να περιορίσουν τα ανδρογόνα που κυκλοφορούν στο σώμα, οπότε διεγείρεται η παραγωγή του σμήγματος. Για τον ίδιο λόγο μπορεί να παρατηρήσεις περισσότερη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και αυξημένη εφίδρωση.

Για να περιορίσεις συνηθισμένα “συμπτώματα” της εμμηνόπαυσης, όπως καφέ κηλίδες και διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία, κοκκίνισμα και ευαισθησία, δώσε έμφαση στην αντηλιακή προστασία και θωράκισε με τα κατάλληλα προϊόντα το δέρμα σου από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον κρύο αέρα».

Διάβασε επίσης: Τροφές στην εμμηνόπαυση για να αντιμετωπιστούν με φυσικό τρόπο τα συμπτώματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i