Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2021: Γυναίκες που άνοιξαν δρόμους στο fitness και το wellness

Έχουν αποτελέσει έμπνευση για πολλές άλλες γυναίκες.

Screenshot_1

Αμέτρητες είναι οι γυναίκες που έχουν βάλει μέχρι σήμερα το δικό του λιθαράκι για τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινωνικής υποδομής, ικανής να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και να φέρει τις γυναίκες ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα και την εμπλοκή τους στην επιστήμη, τον αθλητισμό, την κοινωνία γενικότερα. Προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, κάνουμε μια αναδρομή σε μερικές από τις γυναίκες με επιρροή που άνοιξαν το δρόμο για την πρόοδο στη συμμετοχή του φύλου στο fitness και το wellness.

Elizabeth Blackwell: Η πρώτη γυναίκα που έλαβε πτυχίο MD

Ανοίγοντας το δρόμο για τις γυναίκες γιατρούς σήμερα, η Elizabeth Blackwell ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε πτυχίο MD από μια αμερικανική ιατρική σχολή. Αφού αποφοίτησε από το Ιατρικό Κολέγιο της Γενεύης στη Νέα Υόρκη το 1849, η Blackwell και οι συνάδελφοί της ίδρυσαν το Ιατρείο της Νέας Υόρκης για να βοηθήσουν τις γυναίκες να αποκτήσουν εμπειρία ως γιατροί.

Margaret Abbott: η πρώτη γυναίκα χρυσή ολυμπιονίκης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Margaret Abbott ήταν Αμερικανίδα παίκτρια του γκολφ. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Παρισιού το 1900 και κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στο ατομικό γυναικών. Ήταν η πρώτη γυναίκα χρυσή ολυμπιονίκης των Ηνωμένων Πολιτειών. Όχι μόνο πέτυχε σε έναν διαγωνισμό που κυριαρχούνταν από άντρες, αλλά και σε αυτό που εξακολουθεί να είναι ένα άθλημα που κυριαρχείται από άντρες - οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τέταρτο των παικτών γκολφ.

Kathrine Switzer: η γυναίκα που έτρεξε πρώτη το μαραθώνιο της Βοστώνης

Αμφισβητώντας την ανδρική παράδοση του μαραθωνίου της Βοστώνης, η Kathrine Switzer έγινε η πρώτη γυναίκα που μπήκε επίσημα και έτρεξε έναν μαραθώνιο το 1967, κλείνοντας το φύλο της χωρίς να χρησιμοποιήσει το πλήρες όνομά της. Τη δεκαετία του ’60, η πράξη της θεωρήθηκε ηρωική, κάνοντας την ίδια σύμβολο του σύγχρονου γυναικείου αγώνα. Ο μαραθώνιος της Βοστώνης ήταν κάποτε ένα ανδροκρατούμενο άθλημα. Η απόφαση της να τρέξει σε αυτόν, το 1967 δεν χαιρετίστηκε με χαρά. Για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια του αγώνα, ένας άντρας της επιτέθηκε προσπαθώντας να την κάνει να βγει εκτός. Γνώριζε πολύ καλά πως αν τα παρατούσε, οι γυναίκες δε θα καταλάβαιναν ποτέ πως και αυτές μπορούν να τρέξουν μεγάλες αποστάσεις. Και κάπως έτσι τα κατάφερε!

Billie Jean King: Η τενίστρια που έκανε άλματα για την ισότητα των γυναικών αθλητριών. 

Το 1973, η Billie Jean King δημιούργησε την Ένωση Τένις Γυναικών και απείλησε να μποϊκοτάρει το Open των ΗΠΑ, εάν δεν αντιμετώπιζε το πρόβλημα της ανισότητας των αμοιβών. Και ήταν μια επιτυχία. Το Open US έγινε το πρώτο μεγάλο τουρνουά που προσέφερε ισότιμα χρηματικά έπαθλα σε άνδρες και γυναίκες. Αργότερα εκείνο το έτος, η King νίκησε τον πρωταθλητή του Γουίμπλεντον του 1939 Μπόμπι Ρίγκς. Και, ως η πρώτη εξέχουσα αθλήτρια που μοιράστηκε την ομοφυλοφιλία της, έγινε επίσης πρωτοπόρος για την κοινότητα των ΛΟΑΤ.

Jane Fonda: Η fitness influencer των 80s

Φορώντας κορμάκια και κολάν, η Jane Fonda ξεκίνησε μια εθνική τρέλα γυμναστικής στη δεκαετία του '80 και του '90 με τα βίντεο προπόνησής της. Ως ήδη διάσημη ηθοποιός, η Fonda κυκλοφόρησε την πρώτη της ταινία προπονήσεων, «Jane Fonda's Workout» το 1982, η οποία έγινε γρήγορα το βίντεο με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Jean Nidetch: Οι πρώτες ομαδικές θεραπείες απώλειας βάρους 

Η Jean Nidetch αγωνίστηκε με το βάρος της όλη της τη ζωή. Μετά από χρόνια απογοήτευσης με δίαιτες, χάπια και θεραπείες, βρήκε επιτέλους αργή και σταθερή επιτυχία με τη βοήθεια μιας κλινικής παχυσαρκίας, φτάνοντας το βάρος στόχου της. Το μόνο πρόβλημα; Η έλλειψη κοινότητας. Έτσι, συγκέντρωσε έξι φίλους και ξεκίνησε ομαδικές συνεδρίες θεραπείας απώλειας βάρους στο σπίτι της, ιδρύοντας τελικά το Weight Watchers το 1963. Εξήντα σχεδόν χρόνια αργότερα, το Weight Watchers βοηθά εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο να χάσουν κιλά και να ζουν με πιο υγιεινό τρόπο, εστιάζοντας στην επιστήμη και όχι στις τάσεις.

Kris Carr: Η ακτιβίστρια ευεξίας που κέρδισε τον καρκίνο 

View this post on Instagram

A post shared by Kris Carr (@crazysexykris)

Διαγνωσμένη με έναν σπάνιο και ανίατο καρκίνο του σταδίου 4 το 2003, η Kris Carr δεν πτοήθηκε από τις άσχημες ειδήσεις. Αντίθετα, αποφάσισε να σταματήσει να αρχίσει να ζει πιο υγιεινά και να απολαμβάνει τη ζωή της περισσότερο. Η Carr είναι τώρα ακτιβίστρια ευεξίας και μοιράζεται τις εμπειρίες της σχετικά με τη φυτική διατροφή, την υγεία, την ευτυχία, την πνευματικότητα και τη συμπόνια για τον κόσμο μέσω βιβλίων και του ντοκιμαντέρ Crazy Sexy. Το ταξίδι της έχει δώσει έμπνευση σε χιλιάδες γυναίκες που θέλουν να φαίνονται και να νιώθουν καλύτερα, να χάσουν βάρος, να μειώσουν το άγχος, να έχουν περισσότερη ενέργεια και να θρέψουν το πνεύμα τους.

Άννα Κορακάκη: Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία ως πρώτη λαμπαδηδρόμος

Ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας προς το Τόκιο

Ιστορία έγραψε η Άννα Κορακάκη το 2020 ως η πρώτη γυναίκα λαμπαδηδρόμος για την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η πρώτη αφή Ολυμπιακής Φλόγας πραγματοποιήθηκε το 1936. Πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο διπλωμάτης Κωνσταντίνος Κονδύλης. Από τότε μέχρι πέρσι όλοι οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι ήταν άνδρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i