Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσουζιά αυτή η μέρα;

Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται «γρουσούζικη» μέρα;

Σε σειρά πειραμάτων, τα άτομα που είχαν φέρει μαζί τους φυλαχτά σε μέρες που ήταν Παρασκευή και 13 είχαν μεγάλη αύξηση της απόδοσής τους – σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν υψηλότερη κατά 55% από αυτήν όσων είχαν έρθει χωρίς φυλαχτά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φυλαχτά ενισχύουν την αυτοπεποίθηση. «Θυμάσαι τις φορές που “χρησιμοποίησες” το φυλαχτό και σου έφερε καλή τύχη, οπότε νιώθεις ασφαλής και αποδίδεις καλύτερα». Το 88% των ανθρώπων έχουν ένα τυχερό φυλαχτό.

Να πώς ξεκίνησαν μερικά από τα πιο συνηθισμένα.

* Λαγοπόδαρο Λέγεται ότι κάνει τον πλούτο να πολλαπλασιάζεται όπως τα κουνέλια.

* Χτύπα ξύλο Αρκετές αρχαίες σέχτες πίστευαν ότι οι θεοί ζουν στα δέντρα. Οι άνθρωποι χτυπούν το ξύλο για καλοτυχία.

* Σταύρωμα των δαχτύλων Η χειρονομία αυτή ενδέχεται να είναι επίκληση του σταυρού.

Σύμφωνα με τo Wiki η "Παρασκευή και 13" θεωρείται γρουσουζιά επειδή:

Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, το ρόλο αυτό έχει η "Τρίτη και 13". Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι ειδικη μορφη της τρισκαιδεκαφοβίας . Η λέξη μπορεί να ευρεθεί επίσης ως paraskevidekatriaphobia (παρασκευηδεκατριαφοβία).

Ιστορία της Παρασκευής και 13

Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία "Παρασκευή και 13" έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας:

  • Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
  • Ο Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη κατά ημέρα Παρασκευή.
  • Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμημέρα Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = "κακό" και Malum = "μήλο").

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i