Βαρέθηκες να είσαι μόνη; Έχεις χρέη; Πώς θα αντιμετωπίσεις κάθε πρόβλημα

Έχεις πρόβλημα; Υπάρχει λύση, αρκεί να το θες! Μάθε μερικές πρακτικές συμβουλές και γίνε ευτυχισμένη!

cant-believe-he-said-that-picture-id684876244 Credit:PeopleImages

Πολλές φορές η ζωή σου ρίχνει προκλήσεις που µπορεί να σου φαίνονται αξεπέραστες. Μάλιστα, όσο περισσότερο αγχώνεσαι τόσο πιο µεγάλα φαίνονται τα προβλήµατα. Συχνά, όµως, η απάντηση µπορεί να είναι µια αλλαγή οπτικής γωνίας και –το πιο σηµαντικό– ένα καθαρό µυαλό που δεν πανικοβάλλεται.

Έχεις συνέχεια χρέη

Η Lynnette Khalfani, συγγραφέας του βιβλίου Zero Debt: The UltimateGuide to Financial Freedom, κατάφερε να ξεχρεώσει χρέη 92.000 ευρώ από πιστωτικές κάρτες σε 3 χρόνια. Ποια είναι η συµβουλή της για την αποπληρωµή χρεών; «Υπάρχουν δύο κύριοι δρόµοι για να αποκτήσεις χρέη: ο ένας εξαιτίας των υπερβολικών δαπανών και της κακής διαχείρισης των χρηµάτων, ο άλλος όταν κάποιος πέφτει θύµα των περιστάσεων. Οποιαδήποτε κι αν είναι η προσωπική σας “συµφορά”, αν δεν είστε οικονοµικά προετοιµασµένοι, θα βρεθείτε χρεωµένοι “ως το λαιµό”. Προτείνω γενική επίθεση στο συγκεκριµένο πεδίο που υποφέρει ο καθένας. Οτιδήποτε σας ενοχλεί αποτελεί αυτό ακριβώς το πεδίο στο οποίο θα πρέπει να είστε πιο επιθετικοί στη διαδικασία αποπληρωµής του χρέους».

  •  «Τα πρώτα χρέη που πρέπει να αποπληρώσεις είναι αυτά που αποκαλούµε “άσχηµα”» τονίζει η ιδρύτρια του MyBudget (mybudget.com.au), Tammy May. «Είναι χρέη από πιστωτικές κάρτες ή δάνεια µε υψηλό επιτόκιο. Από αυτά άρχισε να αποπληρώνεις πρώτα εκείνο µε το υψηλό επιτόκιο».
  • Παρότι ένα βραχυπρόθεσµο δάνειο µπορεί να φαίνεται καλή λύση για να αποπληρώσεις τα χρέη, ρεαλιστικά αυτό οδηγεί σε έναν κύκλο χρεών.

Μισείς τη δουλειά σου

Σε αυστραλιανή µελέτη βρέθηκε πως οι εργαζόµενοι που ήταν δυστυχισµένοι στη δουλειά ήταν το ίδιο δυστυχισµένοι µε τους άνεργους. «Η δυσαρέσκεια στον επαγγελµατικό χώρο µπορεί να συµβάλλει σε διανοητικά προβλήµατα (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές κ.ά.), ψυχοσωµατικά συµπτώµατα (πονοκεφάλους, ηµικρανίες και µυϊκούς πόνους) και σωµατικά προβλήµατα υγείας (καρδιοπάθεια κ.ά.)», επισηµαίνει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος και αναφέρει τους βασικούς λόγους που οι άνθρωποι είναι δυστυχισµένοι στη δουλειά:

  • Το 40% των ανθρώπων που φεύγουν από τη δουλειά τους δυστυχισµένοι αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στην άσχηµη συµπεριφορά του εργοδότη.
  • Άλλοι νιώθουν ότι δεν έχουν προοπτικές ανέλιξης.
  • Η κακή διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού. Η έλλειψη σεβασµού και αναγνώρισης της προσφοράς τους δηµιουργεί απογοήτευση.
  • Το εργασιακό περιβάλλον. Οι ανταγωνιστικές σχέσεις µε τους συναδέλφους, η γκρίνια, η έλλειψη φωτός και καθαρού αέρα επιδρούν αρνητικά.

Φυσικά, η καλύτερη λύση για τον καθένα σε αυτή τη φάση είναι να παραιτηθεί, αυτό όµως δεν είναι πάντα ρεαλιστικό. «Οι άνθρωποι χάνουν πάρα πολλή ενέργεια διαµαρτυρόµενοι για τη δουλειά τους» επισηµαίνει ο ψυχολόγος. Αντίθετα, ρώτησε τον εαυτό σου πώς µπορείς να συζητήσεις το θέµα µε το αφεντικό σου ήρεµα και καλοπροαίρετα ή µε το τµήµα προσωπικού. «Προσπάθησε να καταλάβεις πού είναι το πρόβληµα και µε ποιον πρέπει να κουβεντιάσεις. Αν τα θέµατά σου δε λυθούν έπειτα από αυτή την κίνηση, είναι ώρα να φύγεις. Η υγεία σου είναι πιο σηµαντική. Φρόντισε, όµως, να έχεις προγραµµατίσει τις επόµενες κινήσεις σου» προσθέτει ο ειδικός.

Η σχέση σου έχει βαλτώσει

Δεν µπορείτε µε το σύντροφό σου να µείνετε για πάντα σε «µήνα του µέλιτος», αυτό όµως δε σηµαίνει ότι η σχέση σας πρέπει να µείνει στάσιµη και να γίνει βαρετή. «Βάλε σε προτεραιότητα ξανά τη σχέση σου» επισηµαίνει ο Πάτροκλος Παπαδάκης. «Δοκιµάστε να κάνετε καινούργια πράγµατα µαζί, µοιραστείτε νέες εµπειρίες».

  • Καθιερώστε µια βραδιά-ραντεβού. «Δώσε ραντεβού µε το σύντροφό σου, ετοιµάστε φαγητό και ποτά, κλείστε την TV και µιλήστε».
  • Μια άλλη πρόταση είναι να γράψετε έναν κατάλογο. «Σηµείωσε σε µια λίστα όλα όσα κάνει εκείνος που σου αρέσουν ή που σου προκαλούν ευχαρίστηση» λέει ο ειδικός. Πες του να κάνει το ίδιο και µετά ανταλλάξτε λίστες. «Δεσµευτείτε να πραγµατοποιείτε κάθε µέρα κάτι από τη λίστα ή να αφιερώνετε εναλλάξ  τα Σαββατοκύριακά σας  ο ένας στον άλλο».

Διάβασε επίσης: Σχέση χωρίς σεξ; 4 λόγοι που δεν θέλεις ερωτική επαφή και τι να κάνεις

Βαρέθηκες να είσαι µόνη

Αντί να λες στις φίλες σου ότι δεν υπάρχουν πια άνδρες, αναρωτήσου µήπως φταις εσύ. «Άλλαξε τη στάση σου» τονίζει η Τζιλ Δούκα, ΜΒΑ, συγγραφέας του best seller βιβλίου Αγάπη Τώρα: Τα 7 Μυστικά για τη Σχέση που Ονειρεύεσαι. «Δεν είναι εύκολο. Όταν είσαι απογοητευµένη, µπορεί να έχεις την τάση να γκρινιάζεις και να µεταθέτεις τις ευθύνες. Σου προτείνω να αναρωτηθείς µήπως είναι η πόρτα σου τόσο στενή που δε χωράει κανείς».

  • Σκέψου την ενέργεια που εκπέµπεις όταν γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους. «Αντί να πηγαίνεις σε κάθε κοινωνική έξοδο µε την πρόθεση να γνωρίσεις τον τέλειο άνδρα, απλά βγες έξω µε την πρόθεση να γνωρίσεις ενδιαφέροντες ανθρώπους. Απόκτησε το θάρρος να βγεις από το καβούκι σου και να είσαι πιο ανοιχτή» σηµειώνει η ειδικός.
  • Σκέψου τα «αδιαπραγµάτευτα» όριά σου. Πολλές γυναίκες έχουν µια µεγάλη λίστα µε θέµατα στα οποία δεν κάνουν υποχωρήσεις. Αυτά, όµως, απλώς τις κάνουν να µη βγαίνουν ποτέ ραντεβού.

Διάβασε επίσης: Είμαι 30 και δεν έχω σχέση (δες τι λέει η life coach)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i