Πώς θα απαλλαγείς μια και καλή από το έντονο άγχος

Δες ποια συμπτώματα του στρες έχεις γιατί η επιστήμη το λέει ξεκάθαρα. Αν δεν χαλαρώσεις θα σε πάρει η κάτω βόλτα.

Πώς θα απαλλαγείς μια και καλή από το έντονο άγχος

Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς άγχος στην καθημερινότητά του. Αλλά οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβάνονται παρά μόνο όταν αρχίσουν να χτυπάνε τα πρώτα απειλητικά καμπανάκια. Ποια είναι αυτά τα καμπανάκια; Ο ψυχίατρος John Grohol, όχι μόνο σου τα επισημαίνει, αλλά σου δείχνει και τους τρόπους να χειρίζεσαι το άγχος σου.

«Το στρες είναι ένας δολοφόνος», λέει ο Grohol. «Μαζί με τον κίνδυνο να αυξήσεις τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα, το χρόνιο άγχος συμβάλλει επίσης στην αύξηση του σωματικού βάρους και στη δημιουργία διαβήτη. Αλλά, δυστυχώς, το άγχος δεν χτυπά μόνο εκεί

-που δεν είναι και λίγο, άλλωστε. Διάλεξε ένα οποιοδήποτε πεδίο της οργανικής, ψυχολογικής ή πνευματικής σου οντότητας και θα διαπιστώσεις ότι το άγχος έχει την ικανότητα να το διαλύσει σε λίγο καιρό», τονίζει ο ψυχίατρος.

Πόσο ψηλά είναι τα δικά σου επίπεδα άγχους; Και πότε πρέπει να αρχίζεις να ανησυχείς; Παρακάτω, ο ειδικός εξηγεί τα πάντα.

Η όρεξή σου για διασκέδαση στον πάτο, η όρεξή σου για junk food στο ταβάνι

Ο Grohol λέει ότι η διαρκής κατήφεια είναι σημάδι ότι το στρες σε έχει ήδη πολιορκήσει επικίνδυνα. «Αν μάλιστα πάσχεις από αυτό που οι γιατροί ονομάζουν “ανηδονία”, εννοώντας την πλήρη αδιαφορία και μόνιμη αποχή από ό,τι μπορεί να προκαλέσει χαρά και ευτυχία στον υπόλοιπο κόσμο, τότε το στρες σε κατέκτησε κυριολεκτικά».

Απ’ την άλλη, αν η μόνη σου διέξοδος ηδονής είναι το πολύ και ανθυγιεινό φαγητό -κι αυτό, επιλέγοντας να το κάνεις μόνος σου και χωρίς παρέα-, τότε, οφείλεις να επισκεφθείς έναν ψυχίατρο και όχι διαιτολόγο.

> Οι έρευνες δείχνουν ότι το στρες προάγει την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται γκρελίνη. «Και η γκρελίνη οδηγεί το σώμα σου να έχει ανάγκη από τους χειρότερους εχθρούς της υγείας σου: ζαχαρώδη και λιπαρά.

Διάβασε περισσότερα στο gr.askmen.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i