Γιατί δυσκολευόμαστε να δεχθούμε τα κομπλιμέντα;

Είτε νιώθεις ντροπή, είτε απόλυτο cringe, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

ντροπαλή iStock

Πόσες φορές σού έχουν κάνει ένα κομπλιμέντο για την εξωτερική σου εμφάνιση ή για τον χαρακτήρα σου και ένιωσες πως ήθελες να κρυφτείς, εξαφανίζοντας το κοκκίνισμα από τα μάγουλά σου; Ή μήπως αισθάνθηκες cringe, θέλοντας να σπάσεις την εικόνα που οι άλλοι έχουν για σένα; Τι συμβαίνει και πλέον κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ένα ειλικρινές, θετικό κομπλιμέντο; Ιδού το ερώτημα!

Είναι παράλογο να σε επαινούν και εσύ αντί να νιώσεις υπερηφάνεια για τον εαυτό σου, να προτιμήσεις να δείξεις ταπεινός, μην μπορώντας να δεχθείς τα θετικά σχόλια. Ωστόσο, είναι κάτι που πρέπει να αλλάξεις από σήμερα κιόλας καθώς όπως αναφέρουν οι ειδικοί ψυχολόγοι John Gottman και Julie Gottman που έχουν συνυπογράψει το βιβλίο "The Love Prescription", το δούναι και λαβείν των κομπλιμέντων είναι απαραίτητο σε κάθε υγιή σχέση στη ζωή σου. 

Τι πιστεύει η επιστήμη;

Ίσως σε επιφανειακό επίπεδο δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε το κομπλιμέντο, όμως ορισμένες εις βάθος έρευνες έχουν δώσεις τις απαντήσεις τους. Ειδικότερα, μία μελέτη από το 2017 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το γεγονός ότι δυσκολευόμαστε να δεχθούμε ένα κομπλιμέντο οφείλεται στη χαμηλή αυτοπεποίθηση που έχουμε. Από την άλλη, σύμφωνα με μία παλαιότερη έρευνα είχε προκύψει πως η αντιμετώπιση με τον γνωστό cringe μορφασμό είναι ένας μηχανισμός άμυνας. Στην ουσία είναι σαν να μην θέλουμε να απογοητεύσουμε τον άνθρωπο που μας κάνει το κομπλιμέντο, μειώνοντας την αξία των κατορθωμάτων μας. Όμως οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι, αναφέροντας πως όλοι χρειαζόμαστε το κομπλιμέντο στη ζωή μας, ανεξάρτητα από τα επίπεδα αυτοπεποίθησης. Ξέγραψε από το μυαλό σου ότι το να δεχθείς το κομπλιμέντο ή το να το έχεις ανάγκη είναι για την επιφανειακή επιβεβαίωση του εγωισμού σου. Είναι προϋπόθεση για να υπάρχουν υγιείς σχέσεις στη ζωή σου. 

Τα κομπλιμέντα στη σχέση

Δεν χρειάζεται να σκεφτείς κάτι περίπλοκο, πες απλά αυτό που νιώθεις, κάνοντας ένα κομπλιμέντο στο άλλο σου μισό, ενθαρρύνοντας επίσης την ίδια συμπεριφορά προς εσένα. Όπως αναφέρει ο ψυχολόγος John Gottman, "όταν κάνεις ένα κομπλιμέντο στον σύντροφό σου, χτίζεις μια κουλτούρα εκτίμησης στη σχέση που είναι ένα μαξιλάρι για να αντιμετωπίζεις το καθημερινό στρες του κόσμου". Απλά πες: μου αρέσει αυτή η μπλούζα που φοράς, σου πάει πολύ ή πόσο έξυπνος είσαι. Θα δεις αμέσως πως η διάθεση θα βελτιωθεί, όπως και η σχέση σας. Θυμήσου πως είναι σημαντικό να παρατηρείς τα πράγματα που σε ενοχλούν και να τα επικοινωνείς στο άλλο σου μισό, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να εκφράζεις με όμορφο τρόπο όλα τα πράγματα που ο/η σύντροφός σου κάνει καλά. 

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος προσπαθήσει να σου κάνει ένα κομπλιμέντο, δοκίμασε να μην νιώσεις άσχημα και πείσε τον εαυτό σου πως πράγματι ισχύει. Χάρισε κομπλιμέντα στους άλλους, ωστόσο μάθε να κρατάς και να δέχεσαι ευχάριστα, εκείνα των οποίων είσαι ο παραλήπτης. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i