Τι είναι η PMI που καταδικάζει τη σχέση σου από το πρώτο ραντεβού;

Μια νέα τοξική τάση που θα επικρατήσει το 2024, η PMI, πρόκειται να καταλάβει τον κόσμο των γνωριμιών. Δες πώς μπορείς να την εντοπίσεις και να την σταματήσεις προτού καταστρέψει τη σχέση σου.

PMI istock

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα νέο ειδύλλιο μπορεί να μην επιβιώσει στο σκληρό τοπίο των γνωριμιών, η αυτο-δολιοφθορά (είτε σκόπιμη, είτε όχι) πρέπει να είναι ένας από αυτούς. Τώρα, υπάρχει ένας ακόμη λόγος: η πρόωρη οικειότητα ή PMI, που σημαίνει την επιθυμία να μοιραστείς πάρα πολλά, πολύ σύντομα, με έναν νέο σύντροφο, νιώθοντας στο τέλος εκτεθειμένη ή μετανιωμένη.

Η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή σύμβουλος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου εξηγεί γιατί τα υγιή όρια και η επικοινωνία είναι σημαντικά για να καλλιεργηθούν στην αρχή οποιασδήποτε σχέσης και γιατί πρέπει να προσέχεις για τα προειδοποιιητικά σημάδια της PMI.

Τι ακριβώς είναι η PMI;

Παρόλο που μια ακόμη συντομογραφία μπορεί να σε κάνει να κατηγορείς τη συνεχώς μεταβαλλόμενη γλώσσα της γενιάς Z, αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η PMI βγαίνει από τη φράση premature intimacy (πρόωρη οικειότητα). Η λέξη "πρόωρη" σπάνια χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι καλό, ειδικά στις σχέσεις.

Η PMI είναι το ισοδύναμο του TMI (υπερβολικά πολλές πληροφορίες), που ενσωματώνει bombing love και τραύμα. Φαντάσου ότι κάθεσαι απέναντι από το ραντεβού σου στο δείπνο, ανταλλάσσετε προσωπικά στοιχεία και κριτικάρετε τη λίστα του εστιατορίου. Ξαφνικά, πριν καν προλάβεις να χωνέψεις το φαγητό, το χαλαρό πρώτο ραντεβού σου αρχίζει να μιλάει για τα μελλοντικά σας σχέδια λεπτομερώς ή σας φιλά στο στόμα. Λίγο spooky, σωστά;

Αν και η οικειότητα είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για οποιαδήποτε σχέση, η υπέρβαση από πολύ νωρίς είναι ένας σίγουρος τρόπος για να λήξει επιτόπου η σχέση. Η PMI μπορεί να εκδηλωθεί με περισσότερους τρόπους από το να μοιράζεσαι υπερβολικά τις σκέψεις σου σε ένα ραντεβού, όπως φανερές εκδηλώσεις σωματικής στοργής και πολλές προσωπικές ερωτήσεις.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, η υπερβολική οικειότητα πολύ νωρίς στη σχέση γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη στο σύγχρονο τοπίο των γνωριμιών. Η PMI μπορεί να προκληθεί από πολλούς λόγους, όπως από ανάγκη για επιβεβαίωση ή κάλυψη συναισθηματικών κενών.

"Μερικοί άνθρωποι φοβούνται την απόρριψη ή την εγκατάλειψη και πιστεύουν ότι μπαίνοντας με φόρα σε μια σχέση μπορεί να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό" λέει η ψυχολόγος. "Μπορεί να πιστεύουν ότι με το να είναι ευάλωτοι και να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες στα πρώτα στάδια του ραντεβού, το ραντεβού τους θα τους δει πιο επιθυμητούς ή αξιόπιστους".

Ποιες είναι οι συνέπειες του PMI;

Η διατήρηση του σωστού επιπέδου οικειότητας μπορεί να είναι μια πρόκληση για κάθε ζευγάρι, ανεξάρτητα από το αν είστε μαζί δύο εβδομάδες ή 20 χρόνια. Η οικειότητα υποχωρεί σε διάφορα στάδια οποιασδήποτε σχέσης, αλλά είναι σημαντικό να δημιουργηθούν υγιή όρια και προσδοκίες από νωρίς.

Το "Being all in" έχει αναμφίβολα ενσωματωθεί στην ποπ κουλτούρα, αφήνοντας πολλά φρέσκα ζευγάρια να νιώθουν την πίεση να μιμηθούν κάθε χαμογελαστό ζευγάρι στα social media, και να προωθούν το "έρωτας με την πρώτη ματιά".

"Πουλάνε το όνειρο, πουλάνε ρομαντισμό", λέει η ψυχολόγος για τα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης και δικτύωσης. "Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να στραφούμε στην τηλεόραση ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μας διδάξουν τις σχέσεις, γιατί συχνά έχουν σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζουν μια σχέση που είναι διασκεδαστική, συναρπαστική, αλλά συχνά δεν είναι αληθινά". Ποιες συνέπειες έχει η PMI στη σχέση σου;

  • Καταστρέφει το ραντεβού σου: Μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση πίεσης ή δυσφορίας, ειδικά αν ο άλλος δεν είναι έτοιμος για τέτοιο βάθος πληροφοριών.
  • Χάνεται το μυστήριο στη σχέση: Με το να μοιραστείς πάρα πολλά και γρήγορα η σχέση θα χάσει την αποκάλυψη. Μια σταδιακή αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων μπορεί να συμβάλει στην προσμονή και την απόλαυση να ανακαλύψετε περισσότερα ο ένας για τον άλλον με την πάροδο του χρόνου.
  • Μπορεί να παρερμηνεύσει τα λεγόμενά σου: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η PMI μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και δυσφορία. Χωρίς μια σταθερή βάση εμπιστοσύνης και κατανόησης, το ραντεβού σου μπορεί να μην έχει το πλαίσιο για να ερμηνεύσει με ακρίβεια τις πληροφορίες.
  • Υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ανάπτυξης της σχέσης: Οι σχέσεις θα πρέπει να αφήνονται να αναπτύσσονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Η υπερβολική σχέση από νωρίς αφήνει ελάχιστο χώρο για ανάπτυξη και ανακάλυψη ως ζευγάρι. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ενός ισχυρού, διαρκούς δεσμού.

Θέλεις να ξεκινήσεις μια σχέση με καλές βάσεις;

Με την PMI να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τάσεις γνωριμιών του 2024, τώρα είναι η ώρα να βεβαιωθείς ότι δεν θα αποκτήσεις τη συνήθεια αυτή και ότι μπορείς να την αντιμετωπίσεις αν σου συμβεί.

"Η αυτογνωσία είναι το κλειδί για την αποφυγή της", προειδοποιεί η ψυχολόγος. "Πριν μοιραστείς κάτι πολύ προσωπικό, αναρωτήσου αν είναι κατάλληλο για το στάδιο της σχέσης σας και αν το μοιράζεσαι για τους σωστούς λόγους".

Επίσης, δες αν ο νέος σου σύντροφος είναι άνετος. "Αν παρατηρήσεις ότι νιώθει άβολα ή αδιαφορεί για αυτά που μοιράζεσαι, είναι σημάδι να επιβραδύνεις με τα προσωπικά σου", λέει η ειδικός.

Τέλος, να θυμάσαι ότι ένα από τα καλύτερα σημεία κάθε νέας σχέσης είναι να μαθαίνετε σταδιακά ο ένας για τη ζωή του άλλου, αποκαλύπτοντας σιγά σιγά τις ενδιαφέρουσες πτυχές της προσωπικότητας του συντρόφου σου. Η υπερβολική οικειότητα τις πρώτες μέρες επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, αφαιρώντας την αίσθηση του μυστηρίου που τροφοδοτεί την έλξη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i