Γιατί χωρίζουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια; 10 λόγοι σύμφωνα με μελέτη

Τα όμορφα ζευγάρια όμορφα καίγονται; Ποιοι λόγοι οδηγούν στο διαζύγιο σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

ferragni instagram/@charaferragni

Δεν είναι μόνον η ρουτίνα και η έλλειψη ενθουσιασμού στο γάμο αιτίες για διαζύγιο. Υπάρχουν πολλές αφορμές και αιτίες που κάνουν, ακόμη και τα ευτυχισμένα ζευγάρια, να χωρίζουν.

Το Αustin Institute for The Study of Family and Culture, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 4.000 διαζευγμένους ενήλικες, εντόπισε τους βασικούς λόγους διαζυγίου για να εξηγήσει γιατί χωρίζουν οι άνθρωποι στις μέρες μας. 

Να θυμάσαι: Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα στη σχέση ή το γάμο σου, η αναζήτηση βοήθειας από έναν ψυχολόγο και η συμβουλευτική ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε καλύτερα, να λύσετε τις διαφορές σας και να χτίσετε μια πιο υγιή και δυνατή σχέση.

Δες και αυτό: 7 σημάδια που μαρτυρούν πως ο γάμος σου έχει τελειώσει

1. Απιστία / εξωσυζυγική σχέση

Όταν ένα άτομο βγαίνει εκτός της σχέσης για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, είτε είναι σωματικές είτε σεξουαλικές, αυτό μπορεί να καταδικάσει μια σχέση. Είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη όταν ένας σύντροφος νιώσει προδομένος μετά από την απιστία του συντρόφου του.

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι ο νούμερο ένα λόγος διαζυγίου και υπεύθυνες για το 40% των περισσότερων γάμων που καταλήγουν σε διαζύγιο. Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι απατούν: θυμός, αγανάκτηση, διαφορές στη σεξουαλική όρεξη και έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας.

2. Οικονομικά προβλήματα

Εάν ένα ζευγάρι δεν έχει κοινή γραμμή για το πώς θα χειριστεί τα οικονομικά του, μπορεί να οδηγήσει σε τρομερά προβλήματα. Σύμφωνα με τα στατιστικά η έλλειψη συμβατότητας στα οικονομικά, προκαλεί σχεδόν το 41% των διαζυγίων.

Τα πάντα, από διαφορετικές συνήθειες δαπανών και οικονομικούς στόχους μέχρι ο ένας σύζυγος να βγάζει πολύ περισσότερα χρήματα από τον άλλο, προκαλώντας ανταγωνισμό μπορεί να φτάσει έναν γάμο σε οριακό σημείο. Επίσης, οι διαφορές στο πόσα χρήματα φέρνει κάθε σύντροφος στο γάμο μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε παιχνίδια εξουσίας μεταξύ ενός ζευγαριού. Τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως μία από τις μεγαλύτερες αιτίες διαζυγίου, μετά την απιστία, τον νούμερο ένα λόγο διαζυγίου.


3. Έλλειψη επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας στο γάμο και το να μην μπορείς να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά οδηγεί σε δυσαρέσκεια και απογοήτευση και για τους δύο, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές ενός γάμου. Η κακή επικοινωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για το 65% των διαζυγίων.

Από την άλλη, η καλή επικοινωνία είναι το θεμέλιο ενός ισχυρού γάμου. Όταν δύο άνθρωποι μοιράζονται μια ζωή μαζί, πρέπει να μπορούν να μιλήσουν για αυτό που χρειάζονται και να μπορούν να κατανοήσουν και να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του συντρόφου τους.

Το να φωνάζεις στο σύζυγό σου ή το να μην του μιλάς, να σχολιάζεις αρνητικά και να επικρίνεις, όλα είναι κακές μέθοδοι επικοινωνίας σε έναν γάμο.

Επιπλέον, όταν τα ζευγάρια σταματούν να μιλούν μεταξύ τους, μπορεί να αισθάνονται απομόνωση και μοναξιά και να σταματήσουν να νοιάζονται το ένα για το άλλο κάτι που οδηγεί σε κατάρρευση της σχέσης.

8 τοξικές φράσεις που βάζουν τη σχέση σου σε μπελάδες! Ψυχολόγος του Χάρβαρντ εξηγεί

4. Καυγάδες

Από τσακωμούς για δουλειές μέχρι καυγάδες για την ανατροφή των παιδιών, η αδιάκοπη λογομαχία σκοτώνει πολλές σχέσεις. Τα ζευγάρια που φαίνεται να καυγαδίζουν συχνά το κάνουν επειδή αισθάνονται ότι δεν ακούγονται ή δεν εκτιμώνται.

Πολλοί δυσκολεύονται να δουν την άποψη του άλλου, η οποία οδηγεί σε πολλά επιχειρήματα χωρίς ποτέ να καταλήξει σε λύση. Αυτό μπορεί τελικά να είναι αιτία διαζυγίου για το 57,7% των ζευγαριών.

5. Αύξηση βάρους

Μπορεί να φαίνεται τρομερά επιφανειακό ή άδικο, αλλά η αύξηση βάρους είναι ένας από τους κύριους λόγους για διαζύγιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια σημαντική αύξηση βάρους αναγκάζει τον άλλο σύζυγο να έλκεται λιγότερο σωματικά από τον άλλον, ενώ επηρεάζει την αυτοεκτίμησή τους, η οποία προκαλεί προβλήματα οικειότητας και μπορεί ακόμη να γίνει αιτία του διαζυγίου.

Κεφάλαιο χωρισμός και διαζύγιο: Τα 12 βήματα που θα σε σώσουν

6. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Είναι εύκολο να μπεις σε έναν γάμο με υψηλές προσδοκίες, περιμένοντας από τον σύζυγό σου να ανταποκρίνεται στο τι φαντάζεσαι πώς θα έπρεπε να είναι.

Αυτές οι προσδοκίες επιβαρύνουν πολύ το άλλο άτομο, αφήνοντάς σε απογοητευμένη. Οι υψηλές προσδοκίες μπορεί να γίνει ένας από τους λόγους διαζυγίου.

7. Έλλειψη οικειότητας

Το να μην νιώθεις συνδεδεμένη με τον σύντροφό σου μπορεί να καταστρέψει γρήγορα έναν γάμο επειδή τα ζευγάρια αισθάνονται ότι ζουν με έναν ξένο ή με συγκάτοικο παρά με σύζυγο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σωματικής ή συναισθηματικής οικειότητας και δεν αφορά πάντα το σεξ.

Επίσης, σε διαφορετικά στάδια της ζωής, οι σεξουαλικές ανάγκες αλλάζουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα σύγχυσης και απόρριψης. Το να αγνοείς τις σεξουαλικές ανάγκες του συντρόφου σου θεωρείται η νούμερο ένα αιτία διαζυγίου τον τελευταίο καιρό. Το να είναι η σχέση σου οικεία και ξεχωριστή είναι ευθύνη και των δύο συντρόφων. 

8. Έλλειψη ισότητας

Η έλλειψη ισότητας βρίσκεται πολύ πίσω από την υπ' αριθμόν ένα αιτία διαζυγίου, την έλλειψη οικειότητας, τον τελευταίο καιρό. Όταν ένας σύντροφος αισθάνεται ότι αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη στο γάμο, μπορεί να αλλάξει την άποψή του για το άλλο άτομο και να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια. Η αγανάκτηση συχνά αποτελεί έναν από τους λόγους για το διαζύγιο. 

9. Απουσία ωριμότητας για γάμο

Ένα εκπληκτικό ποσοστό του 75% των ζευγαριών όλων των ηλικιών έχει αναφέρει ότι δεν ήταν προετοιμασμένο για έγγαμη ζωή. Τα ποσοστά διαζυγίων είναι τα υψηλότερα μεταξύ των ζευγαριών στα 20 τους.  Σχεδόν τα μισά διαζύγια συμβαίνουν τα πρώτα 10 χρόνια του γάμου, ειδικά μεταξύ της τέταρτης και της όγδοης επετείου.

10. Σωματική και συναισθηματική κακοποίηση

Η σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση είναι μια θλιβερή πραγματικότητα για ορισμένα ζευγάρια και συμβάλλει στο 23,5% των διαζυγίων. Δεν προέρχεται πάντα από το ότι ο θύτης είναι "κακό" άτομο. Συνήθως ευθύνονται και βαθιά συναισθηματικά προβλήματα ή ψυχικά τραύματα. Ανεξάρτητα από τον λόγο, κανείς δεν πρέπει να ανέχεται την κακοποίηση και πρέπει να απομακρυνθείς από τη σχέση το γρηγορότερο και με ασφάλεια.

Δες και αυτό: Πώς να αντιμετωπίσω το διαζύγιο; 8 συμβουλές από τη ψυχολόγο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i