Γιατί οι γυναίκες επιλέγουν να απέχουν από το σεξ;

Μερικές φορές, για να ανακαλύψεις τι χρειάζεσαι, πρέπει να μείνεις μόνη με τις σκέψεις σου, δίχως τίποτα να σε αποσπά. Ακόμα και χωρίς σεξ.

Couple cuddling in the bed

«Αν σεξουαλική απελευθέρωση σημαίνει να επιλέγεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις με το σώμα σου, τότε το να είσαι σεξουαλικά ενεργός ή ανενεργός είναι δύο επιλογές που επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ορισμό». Αυτά τα λόγια δεν ανήκουν σε κάποια ενθουσιώδη φεμινίστρια, ούτε σε κάποιον έγκριτο ψυχολόγο ή σεξοθεραπευτή. Είναι το συμπέρασμα της δημοσιογράφου Σαρλίν Γκάντι, η οποία σε έρευνά της για την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Dazed μίλησε με ειδικούς και άκουσε τις προσωπικές εμπειρίες νέων ατόμων που, ενώ στο παρελθόν ήταν σεξουαλικά ενεργοί, πήραν την απόφαση για κάποιο διάστημα να μην έχουν σεξουαλική δραστηριότητα. Όχι γιατί δεν έβρισκαν σύντροφο ή γιατί προτίμησαν να αφιερωθούν στη δουλειά ή τις σπουδές τους, αλλά γιατί θεώρησαν ότι αυτή η επιλογή θα τους βοηθούσε να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

Ανέπαφες… συναλλαγές

Και στην Ελλάδα του 2019, όμως, τα πράγματα δεν είναι και πολύ διαφορετικά. Αφού πέρασαν τα πρώτα χρόνια της κρίσης, η οποία, εκτός από τους άλλους τομείς, χτύπησε και το κομμάτι των σχέσεων, με τους 20άρηδες και 30άρηδες να αρνούνται να επενδύσουν σε οτιδήποτε μονιμότερο του προσωρινού και τα one night stands να σημειώνουν ιστορικά υψηλά, σήμερα, δέκα χρόνια μετά και δέκα εμπειρίες παραπάνω, η γενιά των Millennials κάθε άλλο παρά άλλαξε ρότα. Άλλαξε όμως οπτική. Αν κοιτάξετε στο περιβάλλον σας, σίγουρα θα βρείτε γυναίκες οι οποίες συνειδητοποιημένα πια δεν δίνουν προτεραιότητα στις σχέσεις και το σεξ, αλλά στον εαυτό τους. Γυναίκες που βαρέθηκαν να ξοδεύουν συναίσθημα και ενέργεια σε καταστάσεις που δεν τους δίνουν τίποτα απολύτως πίσω και επιθυμούν να επενδύσουν στα ουσιαστικά θέλω τους. Αντιμετωπίζοντας το σεξ όχι ως μια βιολογική ανάγκη που πρέπει πάση θυσία να καλύψουν (με one, two, three night stands τον μήνα), αλλά ως μια επιθυμία που πρέπει να εκπληρωθεί μέσα σε ευνοϊκές για εκείνες συνθήκες. Η αποχή από το σεξ είναι σαν μια άδεια άνευ αποδοχών που δίνουν στον εαυτό τους, για να «ταξιδέψουν» στην ψυχή και στο σώμα τους, ανακαλύπτοντας μέρη, συναισθήματα και ανάγκες που ίσως δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Και αυτή η στάση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά σε μια εποχή που οι εφαρμογές γνωριμιών και τα τα social media κάνουν το σεξ πιο εύκολο και πιο απενοχοποιημένο από το να παραγγείλεις πίτσα.

Και οι διαπιστώσεις αυτές δεν είναι μόνο εμπειρικές. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγα χρόνια στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, έδειξε ότι οι Millennials (οι γεννημένοι δηλαδή ανάμεσα στο 1980 και το 2000) έκαναν λιγότερο σεξ από κάθε άλλη γενιά στην Ιστορία, από το 1920 και μετά. Μάλιστα, 15% των νέων 20-24 ετών δήλωναν ότι από τα 18 τους μέχρι τη στιγμή της έρευνας δεν είχαν ερωτικό σύντροφο. Πέρα όμως από την Αμερική, η σεξουαλική αποχή στους νέους ήταν εξίσου μεγάλη στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και σε χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο όπως η Σουηδία και η Ολλανδία. Επομένως, αυτή η αποχή δεν ήταν μία από τις «παράπλευρες απώλειες» της κρίσης, όπως ενδεχομένως συνέβη ώς ένα βαθμό στην Ελλάδα, αλλά ένα φαινόμενο γενικευμένο, που ζει και βασιλεύει ανεξαρτήτως κοινωνικών συνθηκών.

Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i