Μύθοι και αλήθειες για την ανδρική γονιμότητα

Τελικά τι φταίει και υπάρχει δυσκολία στη σύλληψη;

Μύθοι και αλήθειες για την ανδρική γονιμότητα

Περίπου ένα στα 6 ζευγάρια που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί διαπιστώνει δυσκολία σύλληψης. Η δυσκολία αυτή μπορεί να σχετίζεται με μια σειρά σωματικών, γενετικών, περιβαλλοντικών αλλά και αδιευκρίνιστων παραγόντων. Κάποια από αυτά τα ζευγάρια θα χρειαστεί να καταφύγουν στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, προκειμένου να γίνουν γονείς.

Εκεί, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια σειρά από ερωτήματα και θα αναζητήσουν απαντήσεις. Εμείς ρωτήσαμε την Αλεξία Χατζηπαρασίδου, Sr. Κλινική Εμβρυολόγος, MSc, Διευθύντρια Εργαστηρίων «EMBRYOLAB», Διευθύντρια «EMBRYOLAB ACADEMY» και ορίστε τι μάθαμε.

Η επιτυχία μιας προσπάθειας εξωσωματικής επηρεάζεται μόνον από την ποιότητα των ωαρίων.

ΜΥΘΟΣ. Τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σημαντική πατρική επίδραση στην ποιότητα των εμβρύων, ήδη από τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους. Το γεγονός αυτό αναιρεί τη θεωρία, ότι με τη μικρογονιμοποίηση ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα της ανδρικής υπογονιμότητας. Φαίνεται, δηλαδή, ότι το σπέρμα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία των εμβρύων, γεγονός που επιβάλλει την πολύ προσεκτική αξιολόγησή του πριν το ζευγάρι μπει στη διαδικασία της εξωσωματικής.

Ένας αζωοσπερμικός άνδρας δεν μπορεί να αποκτήσει παιδιά.

ΜΥΘΟΣ. Η αζωοσπερμία αντιμετωπίζεται με επιτυχία, στις περισσότερες περιπτώσεις. Η μέθοδος της πολλαπλής βιοψίας (microTESE), σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μικροσκοπική παρατήρηση, συμβάλλει αποτελεσματικά στον εντοπισμό ώριμων σπερματοζωαρίων. Τα σπερματοζωάρια αυτά χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη γονιμοποίηση των ωαρίων της συζύγου, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση απουσίας ώριμων σπερματοζωαρίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σπερματίδες.

ΜΥΘΟΣ. Οι σπερματίδες είναι αρχικές μορφές μη διαφοροποιημένων σπερματοζωαρίων, με πολύ χαμηλή δυνατότητα γονιμοποίησης και ακόμη χαμηλότερη δυνατότητα επίτευξης εγκυμοσύνης. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη αρκετά αδιευκρίνιστα θέματα ως προς την ασφάλεια της μεθόδου, γεγονός που προς το παρόν δεν επιτρέπει την εφαρμογή της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i