Ο συναρπαστικός λόγος που οι ψεύτες συνεχίζουν να λένε ψέματα

Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης λέει το θυμόσοφος λαός και δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό να το πιστέψουμε.

Ο συναρπαστικός λόγος που οι ψεύτες συνεχίζουν να λένε ψέματα

Συγκεκριμένα, μια ομάδα του τμήματος Ψυχολογίας στο University College London (UCL), έκανε ένα πείραμα σε 80 άτομα σχετικά με την τάση τους στο ψέμα. Τους έδειξαν ένα γυάλινο δοχείο όπου μέσα υπήρχαν χρήματα και στη συνέχεια παρατήρησαν κατά πόσο έλεγαν την αλήθεια ή όχι σε κάποιον φίλο τους για το ύψος του χρηματικού ποσού. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο συμμετέχων και ο φίλος του είχαν κοινό όφελος ενώ σε άλλες μόνο ο πρώτος ή μόνο ο δεύτερος.

Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι όταν οι άνθρωποι δεν είναι ειλικρινείς αλλάζει η δραστηριότητα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου, την περιοχή εκείνη που καθορίζει τη συναισθηματική κατάσταση. Ειδικότερα, όσο πιο πολλές ψεύτικές συμβουλές έδινε ο συμμετέχων στον φίλο του τόσο πιο χαμηλή ήταν η δραστηριότητα της αμυγδαλής, όπως καταγράφηκε στη μαγνητική τομογραφία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα ψέματα προκαλούν συναισθηματική διέγερση, ενεργοποιώντας την αμυγδαλή, αλλά με κάθε επιπλέον ψέμα γίνεται πιο εύκολο.

Εκείνο που επίσης διαπιστώθηκε, είναι ότι η δραστηριότητα της αμυγδαλής είναι πιο χαμηλή όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα για να επωφεληθούν οι ίδιοι. Το ίδιον συμφέρον δηλαδή είναι αυτό που τρέφει την ανειλικρίνεια.

Διάβασε την συνέχεια στο gr.askmen.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i