Τα μικρά ψεματάκια για την απιστία που γίνονται μεγάλα μυστικά

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει 4 περιπτώσεις απιστίας στη σχέση. Τι σημαίνουν για κάθε ζευγάρι;

Ανάλυσέ Το | Τα μικρά ψεματάκια για την απιστία που γίνονται μεγάλα μυστικά

Έτυχε τελευταία να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να ξεπεράσουν την απιστία του συντρόφου τους και βλέπω πολλές ταινίες που πραγματεύονται το ίδιο ακριβώς θέμα. Ένα μεγάλο debate για το συγκεκριμένο θέμα και πολλά ερωτήματα: Είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε μονογαμικοί; Θεωρείται απιστία αν απλά συναντήσω κρυφά έναν πρώην μου; Είναι ένοχο το φλερτ; Πειράζει που απλά κάνω σεξ με άλλες γυναίκες, αλλά αγαπώ την γυναίκα μου και δεν θέλω να χωρίσω;

Για μένα τα πράγματα είναι απλά.

Απιστείς όταν παραβαίνεις τους κανόνες της σχέσης, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Ωστόσο, η κάθε σχέση έχει τους δικούς της κανόνες. Γνωρίζω γυναίκες που μου εκμυστηρεύονται την γνώση τους για τις απιστίες του συντρόφου τους με χαλαρό και σχεδόν περήφανο τρόπο. «Αφού συναισθηματικά είναι μαζί μου και δεν αφήνει το σπίτι του, ας κάνει ό,τι θέλει. Άσε που μου χαρίζει και τα καλύτερα δώρα μετά από κάθε περιπέτεια», ομολογεί η Δ. Σ’αυτή την περίπτωση υπάρχει μια μυστική συμφωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, η οποία για τους συγκεκριμένους ανθρώπους λειτουργεί. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα.

Γνωρίζω κάποιον που μου έχει πει ότι δεν θα συγχωρούσε την απιστία της συντρόφου του σε καμία περίπτωση , παρά μόνο αν το τρίτο πρόσωπο ήταν γυναίκα. Το συμπέρασμα είναι πως ό,τι λειτουργεί για τους δυο και δεν βλάπτει τους γύρω τους, είναι αποδεκτό και θεμιτό.

Ωστόσο, επειδή την κουλτούρα μας δεν την χαρακτηρίζει η πολυγαμία (τουλάχιστον φανερά…) η αποκάλυψη μιας απιστίας τραυματίζει τη σχέση, ενώ τις περισσότερες φορές αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση.

Φαντάζομαι ότι όταν λέω την λέξη απιστία όλοι σκέφτεστε την σεξουαλική απιστία. Η σεξουαλική επαφή του συντρόφου ή η δική σας με κάποιο τρίτο πρόσωπο. Η απιστία όμως αφορά και τις εξής συμπεριφορές:

1. «Ξοδεύω πολύ χρόνο, χρήμα και ενέργεια στην άλλη μου αγάπη, τον τζόγο» ( ή στο shopping therapy… )

Πολύ δύσκολα σταματά η απιστία του ατόμου που είναι εθισμένο στον τζόγο ή στο shopping therapy. Το μυστικό ξόδεμα χρημάτων, μπορεί να είναι καταστροφικό συναισθηματικά και υλικά για τον σύντροφο, ειδικά αν μόλις έχει έρθει ένα παιδί ή κάποιος από τους δύο ξαφνικά έχασε την δουλειά του… Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς στα οικονομικά μας. Σε έναν σύντροφο που είναι εθισμένος, προσπάθησε να μην κάνεις κριτική, αλλά να τον στηρίζεις, ώστε να ξεπεράσετε μαζί το πρόβλημα, αυτά τα άτομα ήδη νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια και ντροπή για τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, μην κάνεις τα «στραβά μάτια». Το πρόβλημα χρειάζεται να είναι φανερό και εσείς σύμφωνοι ότι θα προσπαθήσετε να το λύσετε.

2. «Έπεσα τυχαία πάνω στον πρώην μου και ήπιαμε έναν καφέ, γιατί να το πω και να μαλώσω άδικα;…» (ή «Ένας πρώην μου στέλνει μηνύματα, πειράζει που δεν το λέω; Εγώ δεν κάνω τίποτα…» )

Ειδικά αν ξέρεις ότι θα ενοχλήσει κάτι που κάνεις, τότε είναι που δεν το κρύβεις! Ακριβώς γιατί τότε εξαπατάς τον σύντροφό σου. Αυτό που χρειάζεται να αλλάξει είναι οι κανόνες στη σχέση (που ανέφερα πιο πάνω) και όχι εσύ να κρατάς μυστικά.

Πολλοί με ρωτάνε «Και που είναι το κακό να κρατάς και κάτι για σένα;» κανένα κακό, απαντάω, αρκεί να έχεις την επίγνωση ότι:

α. Μπορεί ανά πάσα στιγμή το μυστικό σου να αποκαλυφθεί και η συμπεριφορά σου από αθώα να θεωρηθεί ένοχη

β. Τα πολλά μικρά τέτοια ψέματα να γίνουν πολλά και άρα η σχέση να χάσει την ειλικρίνεια και την ποιότητά της.

γ. Κάποιος κοινός γνωστός μπορεί να σας δει και ακόμη κι αν δεν πει κάτι στο σύντροφό σας, μπορεί να το διαδώσει και να διασύρει την σχέση σας.

γ. Αυτές οι συμπεριφορές μα κάποιον μαγικό τρόπο γίνονται αντιληπτές από τον σύντροφο, ο οποίος τελικά ενθαρρύνεται να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i