ΔΕΝ έχεις συναισθηματική νοημοσύνη αν απαντήσεις «ναι» σε αυτή την ερώτηση

Το πιο γρήγορο quiz για να καταλάβεις το επίπεδο της συναισθηματικής νοημοσύνης σου.

shutterstock_318998291

Παρότι στην κουλτούρα μας παίζει μεγάλο ρόλο το σκορ σε μια εξέταση, οι επιδόσεις στην εκπαίδευση και ο βαθμός ευφυίας, η συναισθηματική μας νοημοσύνη (ΣΝ) είναι αναμφισβήτητα ένας πιο ακριβής δείκτης πρόβλεψης μακροχρόνιας επιτυχίας στη ζωή. Τι είναι όμως η συναισθηματική νοημοσύνη; Όπως προσδιορίζεται στην επιθεώρηση Psychology Today, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι “η ικανότητα να προσδιορίζεις και να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και τα συναισθήματα των άλλων”.

Όπως έχει φανεί στην πράξη, η ΣΝ είναι στην πραγματικότητα ο πιο ισχυρός δείκτης πρόβλεψης για επαγγελματική επιτυχία και συνολικά για μια επιτυχημένη καριέρα. Ως άνθρωποι με μεγάλη ενσυναίσθηση και συναισθηματική αντίληψη, άνθρωποι με υψηλή ΣΝ τυπικά αποδέχονται θετικά τις αλλαγές, απορρίπτουν την τελειομανία και εστιάζουν στην ενδυνάμωση του εαυτού τους και των ανθρώπων γύρω τους.

Έχεις συναισθηματική νοημοσύνη; Kάνε το τεστ

Πώς όμως μπορείς να εκτιμήσεις το επίπεδο της συναισθηματικής σου νοημοσύνης; Παρότι υπάρχουν τεστ συναισθηματικής ευφυίας, αυτή η μορφή νοημοσύνης προσδιορίζεται πιο δύσκολα απ' ότι ο δείκτης ευφυίας. Σύμφωνα όμως με τον Travis Bradberry, συγγραφέα του Emotional Intelligence 2.0, μπορεί να στερείσαι συναισθηματικής ευφυίας εάν απαντήσεις θετικά στην ακόλουθη ερώτηση: Τείνεις να κάνεις υποθέσεις στη στιγμή και να τις υπερασπίζεσαι μέχρι τέλους, παρά την έλλειψη στοιχείων ή πληροφόρησης;

συναισθηματική νοημοσύνη

“Οι άνθρωποι που στερούνται ΣΝ σχηματίζουν γρήγορα άποψη και μετά μεροληπτούν ως προς την επιβεβαίωσή της, που σημαίνει ότι συγκεντρώνουν στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψή τους και αγνοούν κάθε αντίθετο στοιχείο” σημειώνει ο Bradberry. “Η συνηθισμένη τους αντίδραση είναι να υποστηρίζουν επανειλημμένα και σταθερά την άποψη που έχουν σχηματίσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για ηγέτες, καθώς οι φιξαρισμένες ιδέες τους γίνονται τελικά η στρατηγική ολόκληρης της ομάδας”.

Αντίθετα, οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνειδητοποιούν πως οι γρήγορες κρίσεις καθοδηγούνται συχνά από το συναίσθημα και πως οι δικές τους εμπειρίες μπορεί να είναι διαφορετικές από εκείνες των γύρω τους. “Δίνουν στις σκέψεις τους χρόνο να αναπτυχθούν και για να σκεφτούν τις πιθανές συνέπειες και αντιρρήσεις” καταλήγει ο Bradberry. “Μετά, μοιράζονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ιδέα που έχουν σκεφτεί καλά και έχουν αναπτύξει, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις απόψεις του κοινού τους”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i