Τι συμβαίνει όταν βλέπεις όνειρα και πώς να τα ελέγξεις

Τι γίνεται όταν τα όνειρα ξεπηδούν απ' το υποσυνείδητό σου; Τι σημαίνουν για σένα και μπορείς να τα ελέγξεις; Ζητήσαμε τη βοήθεια της επιστήμης και ιδού τι απαντήσεις βρήκαμε.

oneira-default

Τα όνειρα ήταν ανέκαθεν ένα τεράστιο μυστήριο. Οι περισσότεροι -επιστήμονες και μη- συμφωνούν ότι είναι στην ουσία ένα από τα περάσματα που οδηγούν στον δυσπρόσιτο κόσμο του υποσυνειδήτου. Μέσα απ' αυτά, καταλαβαίνεις συχνά -και ίσως καλύτερα κι από ψυχογράφημα- ιδιαίτερες λεπτομέρειες της ψυχοσύνθεσής σου: τι σε αγχώνει, τι θέλεις πολύ, τι φοβάσαι και αρνείσαι να παραδεχτείς στον εαυτό σου.

Τι συμβαίνει όμως την ώρα που τα βλέπεις;

Φανερώνουν κι άλλα πράγματα πέρα από το δικό σου εσωτερικό κόσμο; Προσπαθώντας να μάθουμε περισσότερα, συγκεντρώσαμε μερικά επιστημονικά δεδομένα για τα όνειρα, αλλά και τον τρόπο να καταφέρεις να ελέγχεις, τόσο το περιεχόμενό τους όσο και την έκβασή τους.

1. Τα άγνωστα πρόσωπα που βλέπεις, είναι άνθρωποι που έχουν περάσει κάποτε από το οπτικό σου πεδίο

Κι όμως, δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας σου, αφού το μυαλό μας δεν μπορεί να δημιουργήσει εικόνες και πρόσωπα που δεν έχει δει. Μπορεί όμως να είναι ο τύπος από το περίπτερο που σταμάτησες τυχαία στο δρόμο ή ο κύριος που σου έβαλε βενζίνη ή η πωλήτρια σε ένα μαγαζί ή ένας άνθρωπος που πρόσεξες λίγο παραπάνω στο λεωφορείο. Με άλλα λόγια, είναι άνθρωποι οι οποίοι τυπικά σου είναι άγνωστοι, αλλά επειδή έχεις συναντήσει κάποια στιγμή, η εικόνα τους έχει αποθηκευτεί, έστω και βαχυυπρόθεσμα, στο υποσυνείδητο σου.

2. Τα όνειρα γίνονται ακόμα πιο περίεργα στα τελευταία στάδια του ύπνου

Αυτά που ονειρεύεσαι λίγο πριν ξυπνήσεις, συνήθως, είναι πιο αλλόκοτα από αυτά που έχεις δει νωρίτερα το ίδιο βράδυ. Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα βρετανικής έρευνας, στα πρώτα στάδια του ύπνου τα όνειρα βοηθάνε περισσότερο το μυαλό σου να επεξεργαστεί και να «χωνέψει» την ημέρα που πέρασε ενώ όσο πέφτεις σε βαθύτερο ύπνο το μυαλό σου χαλαρώνει και περιπλανάται πιο ελεύθερα. Και, ναι, κάπως έτσι προκύπτουν περίεργα όνειρα που δεν βγάζουν κανένα νόημα.

3. Μόνο ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ονειρευτούν ασπρόμαυρα

Οι περισσότερες έρευνες γι' αυτό το στοιχείο συμφωνούν στο ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι. Κι αυτό επειδή έχουν εκτεθεί περισσότερο σε ασπρόμαυρη τηλεόραση και κινηματογράφο.

Διάβασε τη συνέχεια στο AskMen.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i