Οι 6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στο παιδί σου

Συνήθως τα παιδιά έχουν ένα σωρό ερωτήσεις για τους γονείς τους, από το «από που έρχονται τα μωρά;» μέχρι «γιατί με έκανες αφού όλο μου λες όχι;»

Οι 6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στο παιδί σου

Συνήθως τα παιδιά έχουν ένα σωρό ερωτήσεις για τους γονείς τους, από το «από που έρχονται τα μωρά;» μέχρι «γιατί με έκανες αφού όλο μου λες όχι;». Στο ενδιάμεσο, κρύβονται κάθε είδους ερωτήσεις, μια που τα παιδιά έχουν απίθανες ιδέες, πάθος, άποψη και αστείρευτη διάθεση για ζωή και εξερεύνηση. Όταν δείχνουμε πραγματικό ενδιαφέρον και κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις, με διάθεση να αφουγκραστούμε και όχι να κρίνουμε, τότε τα παιδιά ανοίγονται και μας αποκαλύπτουν τις πιο μύχιες σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Παρακάτω θα δεις 6 σημαντικές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις το παιδί σου καλύτερα.

1. Αν ερχόταν μια νεράιδα με ένα μαγικό ραβδί και σου έλεγε ότι μπορεί να κάνει τη ζωή σου πολύ πιο όμορφη αλλάζοντας κάτι, τι θα ζητούσες να αλλάξει;

Ίσως αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος να ξεπεράσετε την όποια αντίσταση του παιδιού και να το βοηθήσετε να ανοιχτεί και να σας μιλήσει για κάποιο ζήτημα που το απασχολεί στη ζωή του. Ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά, και οι έφηβοι, αγαπούν αυτή την ερώτηση και την απαντούν, επειδή το μαγικό στοιχείο τους επιτρέπει να φανταστούν το καλύτερο σενάριο και ελευθερώνει τη φαντασία τους.

2. Τι θα έκανες εσύ, αν ήσουν στη θέση μου;

Τα περισσότερα παιδιά θεωρούν ότι έχουν δίκαιο σε αυτό που επιθυμούν και ζητούν, ενώ οι γονείς τους έχουν άδικο. Κάνοντάς τους τη συγκεκριμένη ερώτηση, τους δίνετε την ευκαιρία να δουν τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Ξαφνικά το παιδί έχει τη ‘δύναμη’ να θέσει όρους και όρια, να πει την άποψή του και να ακουστεί (ενώ παράλληλα η μαμά ή ο μπαμπάς παίρνει τη θέση του παιδιού, για λίγο). Έτσι, την επόμενη φορά που έχετε κάποιο θέμα προς επίλυση, ρωτήστε στα σοβαρά την άποψη του παιδιού σας (ακόμα και αν τελικά δεν την ακολουθήσετε) και ακούστε με προσοχή τα επιχειρήματά του.

Δες τη συνέχεια στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next