Προϊόντα με υδροξυοξέα: Τι είναι και ποια να προτιμήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου

Εξασφάλισε πιο λαμπερή επιδερμίδα με λιγότερες και δυσχρωμίες επενδύοντας στα σωστά υδροξυοξέα σύμφωνα με τον τύπο της και τις ανάγκες της.

Εξασφάλισε πιο λαμπερή επιδερμίδα με λιγότερες ρυτίδες και δυσχρωμίες επενδύοντας στα σωστά υδροξυοξέα σύμφωνα με τον τύπο της και τις ανάγκες της.

Προϊόντα με υδροξυοξέα

Έχεις ακούσει σίγουρα για αντιγηραντικές ουσίες στη σύνθεση πολλών προϊόντων περιποίησης. Ανάμεσα στα πλέον πολύτιμα συστατικά που κρύβουν στις δραστικές συνθέσεις τους οροί, κρέμες, λοσιόν, προϊόντα καθαρισμού, ακόμα και υφασμάτινες μάσκες είναι τα οξέα. Τα χημικά αυτά συστατικά με πιο γνωστά τα AHAs ή αλλιώς, οξέα φρούτων, απομακρύνουν τα κερατινοκύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας βοηθώντας τους φυσικούς μηχανισμούς ανανέωσης και ανάπλασης του δέρματος. Εκτός από τα AHAs, υπάρχουν τα BHAs αλλά και τα PHAs τα οποία είναι και τα πιο "σύγχρονα" οξέα που χρησιμοποιούνται στις συνθέσεις αρκετών προϊόντων, καθώς προσφέρουν πιο ήπια απολεπιστική δράση από τα άλλα δύο και –το πιο σημαντικό– χωρίς να προκαλούν ερεθισμούς.

Τα πλεονεκτήματα των οξέων φρούτων

· Στα θετικά των χημικών αυτών οξέων συγκαταλέγεται το γεγονός ότι απομακρύνουν τέλεια και χωρίς τη μηχανική τριβή των κόκκων, όπως συμβαίνει με τα scrubs, τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας. · Επιπλέον, φτάνουν σε πιο βαθιά στρώματα του δέρματος αντιμετωπίζοντας τη φλεγμονή και την υπερέκκριση σμήγματος, μια ιδιότητα του σαλικυλικού οξέος που ανήκει στα BHAs και αποτελεί gold standard συστατικό για τις συνθέσεις των προϊόντων που απευθύνονται σε ακνεϊκές επιδερμίδες.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Τα AHA

Ανάμεσα στα κυρίαρχα συστατικά της κοσμετολογίας βρίσκονται τα άλφα υδροξυοξέα, γνωστά και ως AHAs. Αυτά τα χημικά συστατικά απολέπισης, στην οικογένεια των οποίων ανήκουν το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ, χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας αναδεικνύοντας έτσι τη λεία, απαλή και πιο λαμπερή υφή της. Επίσης, μειώνουν τις καφέ κηλίδες και τις δυσχρωμίες, ενώ ευνοούν σε κάποιες περιπτώσεις την αύξηση στην παραγωγή κολλαγόνου. Φτάνουν έως ένα συγκεκριμένο βάθος στο δέρμα: Πιο βαθιά από τα PHAs και λιγότερο από τα BHAs, που είναι και τα πιο ισχυρά οξέα. Περιέχονται σε αρκετά προϊόντα καθαρισμού αλλά και σε κρέμες νύχτας που υπόσχονται ομοιόμορφο τόνο και λάμψη στην επιδερμίδα. Τα AHAs όμως μπορεί να είναι αρκετά δραστικά, γι’ αυτό και δεν είναι κατάλληλα για κάθε τύπο επιδερμίδας. Μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, αίσθηση τραβήγματος και καύσου ή ακόμα και κοκκινίλες στις πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες, ενώ κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στην ηλιακή ακτινοβολία και, κατά συνέπεια, πιο ευάλωτο στην υπερμελάγχρωση και τις καφέ κηλίδες. Αν το δέρμα σου έχει έντονες δερματικές διαταραχές, όπως η ροδρόχους ακμή, καλό θα ήταν να τα αποφύγεις.

Τα BHA

Από τα πιο γνωστά οξέα που ανήκουν σε αυτή την οικογένεια των βήτα υδροξυοξέων ή BHAs είναι το σαλικυλικό οξύ. Διαλύονται σε λιπαρές ουσίες, σε αντίθεση με τα AHAs, και μπορούν να εισχωρήσουν στο δέρμα πιο βαθιά από τα AHAs φτάνοντας μέχρι το χόριο και τους σμηγματογόνους αδένες. Είναι τα ιδανικά οξέα για λιπαρές και με τάση ακμής επιδερμίδες αλλά και για την αντιμετώπιση τοπικών ατελειών. Γι’ αυτό και τα περισσότερα προϊόντα τοπικής εφαρμογής για την αντιμετώπιση της ακμής περιέχουν BHAs και συγκεκριμένα σαλικυλικό οξύ. Η μοναδική αντιφλεγμονώδης, αντιβακτηριδιακή και ξηραντική δράση του σαλικυλικού οξέος το καθιστά ένα από τα πιο δραστικά συστατικά.

Τα PHA

Τα πολυ-υδροξυοξέα ή PHAs είναι νεότερης γενιάς οξέα με απολεπιστικές αλλά ταυτόχρονα και ενυδατικές ιδιότητες. Από τα πιο γνωστά είναι το μανδαλικό, το αζελαϊκό και το αλγινικό οξύ και η δράση τους μοιάζει με αυτήν των AHAs –συγκεκριμένα του γλυκολικού οξέος–, είναι όμως ηπιότερη. Χάρη στο υψηλότερο μοριακό βάρος που διαθέτουν τα PHAs αλλά και στη μεγαλύτερη δομή των μορίων τους σε σχέση με τα άλλα δύο οξέα, παρέχουν σταδιακή απορρόφηση από το δέρμα, ενώ δεν εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να απολεπίζουν χωρίς να προκαλούν ερεθισμούς. Γι’ αυτόν το λόγο χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά για ευαίσθητες επιδερμίδες, ενώ τα PHAs μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σε επιδερμίδες με έκζεμα ή ροδόχρου ακμή. Παρότι απορροφώνται πιο αργά από την επιδερμίδα, παραμένουν εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση των ρυτίδων και των δυσχρωμιών καθώς και στην ανάδειξη της φωτεινότητας του προσώπου αλλά και την κυτταρική ανανέωση. Στα πλεονεκτήματά τους προστίθενται οι ενυδατικές τους ιδιότητες και η αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες δείχνουν ότι, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οξέα, τα PHAs μπορούν να συνδυαστούν με άλλα δραστικά συστατικά όπως τα AHAs, τα BHAs και τα ρετινοειδή, αν επιθυμείς πιο άμεσα αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου.

Σωστή χρήση

Ανεξάρτητα από το ποιο θα επιλέξεις, είναι απαραίτητο να βάλεις τα υδροξυοξέα στην καθημερινότητά σου σταδιακά, ξεκινώντας με μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Τα υδροξυοξέα, εκτός από το υαλουρονικό οξύ που ενυδατώνει την επιδερμίδα, μαλακώνουν την κεράτινη στιβάδα του δέρματος, με αποτέλεσμα να την καθιστούν πιο ευαίσθητη στις ακτίνες UV. Γι’ αυτό είναι πάντα απαραίτητη η καθημερινή προστασία της επιδερμίδας με μια αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i