Μήπως περιορίζουμε την δημιουργικότητά μας;

Έχετε σκεφτεί πως ίσως ασυναίσθητα εμποδίζουμε την εφευρετική τρέλα να μας πλημμυρίσει και να μας χαρίσει μια νέα -ίσως καλύτερη- πραγματικότητα;

Screenshot_1

«Με τους επαναστάτες, τους ταραχοποιούς, με αυτούς που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και δεν τους αρέσουν οι κανόνες ίσως να διαφωνείτε, αλλά δεν μπορείτε να τους αγνοήσετε. Γιατί; Επειδή αλλάζουν την Ιστορία. Μερικοί μπορεί να τους θεωρούν τρελούς. Κάποιοι όμως βλέπουμε σε αυτούς ένα είδος ιδιοφυΐας. Γιατί μόνο εκείνοι που είναι αρκετά τολμηροί ώστε να σκεφτούν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που τελικά το κάνουν», είχε δηλώσει κάποια στιγμή ο Steve Jobs μιλώντας για τη δημιουργικότητα. Δήλωση που ίσως συνοψίζει όλο αυτό που αποκαλούμε “δημιουργική τρέλα” και που στη σύγχρονη εποχή έχει γίνει το παράπονό μας. Αυτή που ψάχνουμε επιστρέφοντας από τη δουλειά στο σπίτι διερωτώμενοι αν η ζωή μας έχει βαλτώσει, αν είμαστε προβλέψιμοι και αν χάνουμε κάτι από τη μαγεία της έκπληξης, της εξέλιξης και του νέου, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτό.

Crazy, Crazy… Mind

Πολλές από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις στην ιστορία προέκυψαν από μια στιγμή δημιουργικής τρέλας, από μια υπέρβαση, από μια σκέψη εκτός των συνηθισμένων. Ο ηλεκτρισμός, τα αεροπλάνα, το internet, όλα αυτά στην αρχή θεωρήθηκαν ουτοπικές φαεινές ιδέες, αλλά ήταν αυτές που άλλαξαν την πορεία των πραγμάτων. Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει στην καθημερινότητά μας μια τέτοια στιγμή δημιουργικής τρέλας. Η έννοια της δημιουργικότητας έχει απασχολήσει και έχει δυσκολέψει αρκετά επιστήμονες και ερευνητές. Για την καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά Liane Gabora είναι η γνωστική διαδικασία μέσω της οποίας φτάνουμε σε νέες ιδέες ή μετατρέπουμε παλιές σε καινούριες. Με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η διεργασία μέσα από την οποία προκύπτουν φρέσκες, ευφάνταστες, πρωτότυπες επιλογές. Αυτές που μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια ερωτική σχέση με έναν σύντροφο που στο πρώτο ραντεβού φάνταζε ως “όχι ο τύπος μου”, σε μια νέα δουλειά που δεν έμοιαζε κατάλληλη για εμάς, αλλά στο τέλος αποδείχθηκε η εργασία των ονείρων μας, σε ένα ταξίδι σε έναν παράξενο προορισμό που όμως θα το θυμόμαστε ως την πιο συναρπαστική εμπειρία της ζωής μας. Ωστόσο, τι είναι αυτό που μπορεί να θέσει τη δημιουργικότητά μας σε κίνδυνο και να μας κρατήσει μακριά από νέες συγκινήσεις, νέους έρωτες, επιτυχημένες καριέρες; Ο συγγραφέας και φιλόσοφος Brenden Weber, σε ένα από τα πολλά podcast που ανεβάζει στην ιστοσελίδα του αναφέρει: «Εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε θηλιές παγιδεύοντας τη δημιουργικότητα μας».

Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i