Βήμα βήμα: Να πώς οι επιτυχημένοι άνθρωποι παίζουν στη ζωή σαν βιντεοπαιχνίδι

Όταν τα πράγματα στη ζωή δυσκολεύουν, αντιμετώπισε τα προβλήματα σαν να είσαι παίκτρια σε video game: «ξεκλείδωσε» υπερδυνάμεις, αναζήτησε συμμάχους και εξόντωσε τους κακούς. 

26.02.2020

Γράφει: Ελένη Καραγιάννη

εχεις διαβασει

γυναίκα χαρούμενη υγιής ευτυχισμένη

Συνεργάστηκε η Μαρία Κοκκίνου, ψυχολόγος-κοινωνική ανθρωπολόγος, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου.

Αυτή η σκέψη σού ακούγεται αφελής; Κι όμως, η ψυχολογία των παιχνιδιών και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να μεταφραστεί στον αληθινό κόσμο είναι ένας τομέας με τον οποίο ασχολούνται χρόνια τώρα οι επιστήμονες. Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διαπιστώθηκε πως, όταν παίζουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με μεγαλύτερη δημιουργικότητα, περισσότερη αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, ενώ είναι πιο πιθανό να ζητήσουμε βοήθεια απ’ ό,τι στην πραγματική ζωή. Από την άλλη πλευρά, σε δεκάδες μελέτες σχετικά με την ανθεκτικότητα επισημαίνεται ότι οι δυναμικοί τρόποι σκέψης και δράσης που ανακαλύπτουμε προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας είναι παρόμοιοι με τους τρόπους που υιοθετούμε ασυναίσθητα όταν παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Σε μελέτη που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας βρέθηκε πως σε συμμετέχοντες που προσπάθησαν να μεταφέρουν στην καθημερινότητά τους τον τρόπο σκέψης και δράσης ενός παιχνιδιού για 30 ημέρες μειώθηκαν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, ενώ αυξήθηκαν η αισιοδοξία, η κοινωνική υποστήριξη και η πίστη στην ικανότητά τους να πετύχουν το στόχο τους.

Διάβασε επίσης: Πώς να είμαι ευτυχισμένη; 10 επιστημονικές συμβουλές για πραγματική ευτυχία

Στη μελέτη διαπιστώθηκε, επίσης, πως οι άνθρωποι που ακολούθησαν τους κανόνες για 1 μήνα ήταν σημαντικά πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Μπορείς όμως να έχεις τα ίδια αποτελέσματα ακόμη κι αν δεν ασκείς την εν λόγω δραστηριότητα, εφόσον μπορείς να υιοθετήσεις έναν αντίστοιχο τρόπο σκέψης που σε καθοδηγεί να εφαρμόσεις τις ψυχολογικές δυνάμεις που εκφράζει κάποιος όταν παίζει –αισιοδοξία, δημιουργικότητα, αποφασιστικότητα και την ικανότητα να ζητάς βοήθεια–, ώστε να γίνεις πιο ευτυχισμένη, πιο υγιής και πιο επιτυχημένη. Αυτές οι δυνάμεις υπάρχουν ήδη μέσα σου. Εσύ απλώς πρέπει να είσαι ανοιχτή στον πειραματισμό με νέες στρατηγικές και τρόπους σκέψης και δράσης που μπορούν να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις τη φυσική σου ανθεκτικότητα, ώστε να μπορείς να διαχειρίζεσαι τις δύσκολες προκλήσεις με μεγαλύτερη επιτυχία.

Διάβασε επίσης: Ο πιο εύκολος τρόπος να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση (και οι κινήσεις σώματος που σε γεμίζουν δύναμη!)

Nα πώς μπορείς να φέρεις αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά στην καθημερινότητά σου. Διάβασε τη συνέχεια στη σελίδα 2.

Editor's Picks

Περισσότερα από Καλή ζωή

Best of network

#shapegreece