Μήπως έχεις εργασιομανία; Αυτά είναι τα συμπτώματα

Πώς λειτουργούν όσοι έχουν εργασιομανία; Μήπως πάσχεις κι εσύ από την ασθένεια του 21ου αιώνα;

some-coffee-for-a-late-night-shift-picture-id879751676 Credit:AleksandarNakic

Η εργασιομανία είναι εθισμός και πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως όλοι οι εθισμοί. Όσο πιο προχωρημένο είναι το στάδιο του εθισμού τόσο πιο πολύπλοκες είναι οι συνέπειες τόσο στην αποδοτικότητα, στην υγεία, αλλά και στην συναισθηματική ισορροπία. Οι πιο πολλοί εργασιομανείς νομίζουν ότι αυτός ο εθισμός τους είναι προτέρημα και πως θα τους οδηγήσει στην κορυφή της ιεραρχίας. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά...

Διάβασε επίσης: Πώς να είμαι ευτυχισμένη; 10 επιστημονικές συμβουλές για πραγματική ευτυχία

Σύμπτωμα 1: Δουλεύεις πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο

Η μέρα τελειώνει για όλους τους άλλους, για σένα όμως συνεχίζει. Μπορεί αυτό να ισχύει για τα βράδια σου, για τα Σαββατοκύριακα σου ή ακόμα και για τις διακοπές σου. Νιώθεις πως όταν δεν δουλεύεις είσαι αντιπαραγωγική.

Παρενέργειες: Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το να δουλεύεις σε εξαντλητικά ωράρια θα επηρεάσει τη συνολική σου αποδοτικότητα και επίδοση. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επηρεάσει την υγεία σου, με πονοκεφάλους, κόπωση και συνεχή αδυναμία, ενώ σε προχωρημένα στάδια θα οδηγηθείς σε κοινωνική απομόνωση.

Σύμπτωμα 2: Είσαι συνέχεια διαθέσιμη

Αυτό είναι από τα πρώτα συμπτώματα που ανιχνεύονται στους εργασιομανείς. Μπορεί να μην κάθεσαι μέχρι τα μεσάνυχτα στο γραφείο, αλλά είσαι συνέχεια προσβάσιμη και συνέχεια σε επαφή με τα θέματα του γραφείου. Είσαι πάντα on-line, το κινητό σου είναι πάντα ανοιχτό και ποτέ στο αθόρυβο... ακόμα και στις διακοπές!

Παρενέργειες: Δεν χαλαρώνεις ποτέ, δεν μπορείς να αφοσιωθείς σε τίποτα άλλο, ούτε σε κάποια δραστηριότητα ούτε σε αγαπημένα πρόσωπα. Ξεχνάς οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τη δουλειά, είσαι αφηρημένη με τους δικούς σου ανθρώπους, και μάλλον έχεις αρχίσει να απέχεις πολύ από το προφίλ του ισορροπημένου ανθρώπου.

Σύμπτωμα 3: Αρνείσαι να μοιραστείς αρμοδιότητες

Στην προσπάθεια σου να πετύχεις, έχεις αρχίσει να πιστεύεις ότι είσαι η μόνη και (προφανώς!) η καλύτερη που μπορεί να διευθετήσει το οποιοδήποτε εργασιακό θέμα.

Παρενέργειες: Αυτή η συμπεριφορά θα σε καταστήσει ανυπόφορη για να συνεργαστεί κάποιος μαζί σου. Αυτός ο συγκεντρωτισμός θα σε κάνει κυνική, και σε προχωρημένα στάδια και αλαζόνα ενώ ο ελεύθερος χρόνος θα γίνει λέξη άγνωστη σε σένα.

Σύμπτωμα 4: Μιλάς συνεχώς για τη δουλειά

Μπορεί να είναι οι φίλοι σου, μπορεί να είναι ο σύζυγός σου, ή οποιοσδήποτε προθυμοποιείται να σε ακούσει. Είσαι πάντα παραπάνω από διαθέσιμη για να μιλήσεις για τη δουλειά σου. Είσαι ανεξάντλητη και μπορεί να μιλάς για το εργασιακό σχέδιο πάνω στο οποίο εργάζεσαι αυτή τη στιγμή, για το κακό σου αφεντικό μέχρι και για τα οικονομικά της εταιρίας σου.

Παρενέργειες: Δεν σε ενδιαφέρουν πραγματικά τα προβλήματα των δικών σου ανθρώπων, θέλεις μόνο να μιλάς για την εργασιακή σου εμμονή. Σταδιακά, θα θεωρείς όλα τα άλλα θέματα και όλα τα άλλα προβλήματα ανάξια λόγου και προσοχής, κάτι που θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απομόνωση...

Διάβασε επίσης: Έκανες λάθος στη δουλειά; Ιδού τι πρέπει να πεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i