Παιχνίδια μνήμης; Τι συμβαίνει και διαρκώς ξεχνάς;

Σου παίζει παιχνίδια η μνήμη σου; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρεις κάτι που ψάχνεις; Νιώθεις ότι συνέχεια ξεχνάς; Ακολούθησε τα Shape tips για πιο αποδοτική σκέψη.

Έχεις μνήμη που δοκιμάζει τις αντοχές σου; Όχι μόνο εσύ. 

Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Βατερλό συμπεραίνεται ότι όταν βιαζόμαστε συνήθως βρίσκουμε αυτό που ψάχνουμε, το παίρνουμε και μετά το πετάμε κάπου, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Η αντιληπτική μας προσοχή δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο γρήγορα όσο τα χέρια μας όταν ψάχνουμε στην τσάντα ή σε μια στοίβα με χαρτιά. «Ο εντοπισμός και η κίνηση δεν είναι συγχρονισμένα» εξηγεί ο γνωστικός νευροεπιστήμονας Daniel Smilek.

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να αναγκάσεις το αντιληπτικό και κινητικό σου σύστημα να συγχρονιστούν, ώστε να βελτιώσεις την απόδοσή σου όταν ψάχνεις κάτι:

  1. Σκέψου δυνατά

    Προσπάθησε να αναφέρεις ό,τι ψάχνεις –ακόμη και από μέσα σου– πριν το απορρίψεις. Σκέψου: «Εδώ είναι το συρραπτικό, εδώ είναι το στιλό μου, εδώ είναι… τα κλειδιά μου!». Όταν γνωρίζεις έναν καινούριο άνθρωπο και θέλεις να συγκρατήσεις το όνομά του, τότε καλό θα ήταν να επαναλάβεις το όνομά του μερικές φορές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας, και να είσαι σίγουρη πως μετά από μερικές επαναλήψεις, το όνομα του θα σου έχει εντυπωθεί δια παντός.

  2. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου

    Αν απλώς ξέρεις ότι το σημειωματάριό σου είναι στο γραφείο σου, μάλλον πρέπει να κοιτάξεις εκεί και δεύτερη φορά.

  3. Πρόσεχε πως χρησιμοποιείς το μυαλό σου

    Το μυαλό μας είναι μία μηχανή. Πρέπει να το προσέχεις και να το φροντίζεις. Πέρα από την υγιεινή διατροφή και την άσκηση, που θα βοηθήσει και την ικανότητα της μνήμης σου, μπορείς να βοηθήσεις τον εγκέφαλό σου με το να εκμεταλλεύεσαι ημερολόγια, ατζέντες, και σημειωματάρια, τα οποία θα σε βοηθήσουν να βάλεις σε μία τάξη τη σκέψη σου. Προσπάθησε να αφήνεις στο ίδιο σημείο του σπιτιού σου, τα κλειδιά και ότι άλλο χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, για να βοηθήσεις τη μνήμη σου και για να χρησιμοποιείς το μυαλό σου εκεί, όπου πραγματικά χρειάζεται.

  4. Χρησιμοποίησε όλες τις αισθήσεις σου

    Μην περιορίζεις τη χρήση των αισθήσεων σου. Όταν διαβάζεις προσπάθησε να «ακούς» τις λέξεις ακόμα και αν διαβάζεις από «μέσα» σου. Προσπάθησε να μετατρέπεις τις πληροφορίες σε εικόνες, να σκέφτεσαι τη μυρωδιά που μπορεί να αποπνέουν, αλλά και τον ήχο που μπορεί να παράγουν. Δεν έχει σημασία αν γίνεται πάντα, αλλά προσπάθησε να βάζεις όλες τις αισθήσεις σου να συμμετέχουν, ή τουλάχιστον τις περισσότερες. Οι άνθρωποι που ξέρουν να χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους και τις ενεργοποιούν, όχι μόνο θυμούνται καλύτερα, όχι μόνο είναι πιο έξυπνοι και δραστήριοι αλλά απολαμβάνουν καλύτερα τις χαρές της ζωής...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i