8 tips που βοηθούν το παιδί να φτιάξει χαρακτήρα!

Οδηγός για χαρούμενα& πειθαρχημένα. Ακολούθησε τις συμβουλές των ειδικών για χαρούμενα και υπάκουα παιδιά, που θα μάθουν να πειθαρχούν.

1. Ανάθεσε αρμοδιότητες στο παιδί

“Με το να προσφέρουν βοήθεια αφομοιώνουν αξίες και τα κάνει να αισθάνονται χρήσιμα και σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα διοχετεύουν την ενέργειά τους σε αποδεκτές συμπεριφορές – και βέβαια αποκτούν δεξιότητες που θα αποδειχτούν πολύτιμες στο μέλλον” τονίζει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης.

2. Δώσε ένα μάθημα ζωής

Το παιδί αντιγράφει όλες τις συμπεριφορές. “Εάν μια διαμάχη σας γίνει αντιληπτή από το παιδί και τη λύσετε με κατανόηση, αμοιβαίες υποχωρήσεις και καλή θέληση, κάντε το μπροστά τους. Θα είναι ένα μάθημα ζωής, αλλά θα ενισχύσει και το αίσθημα ασφάλειας. Ο τρόπος που διευθετείς τις δικές σας διαφωνίες, δείχνει και στο παιδί το δρόμο να κάνει το ίδιο και στις δικές του” επισημαίνει ο ψυχολόγος Τάσος Χαραλαμπάκης.

3. Παίζε μαζί του

Πολλά θα μάθεις για σένα και για το παιδί σου μέσα απ’ το παιχνίδι. Με το να του αφιερώνεις χρόνο για παιχνίδι τού περνάς το μήνυμα πως αξίζει να του αφιερώσεις χρόνο, πως το θεωρείς πολύτιμο.

4. Μην ξεχνάς το “σ αγαπώ”

Πες αυθόρμητα «σ’ αγαπάω» ή αγκαλιασέ το. Ακόμα κι αν δείχνει πως δεν του αρέσουν τέτοιου είδους επαφές, η στοργή αυτή θα το κάνει να νιώσει αγαπητό και θα το μάθει να εκδηλώνει και το ίδιο τα συναισθήματά του.

5. Βοήθησέ το να αποκτήσει αυτοπεποίθηση

Γίνε θετικός γονιός, φρόντιζε να το επαινείς και να το επιβραβεύεις. Αντιστάσου στον πειρασμό να λύσεις τα προβλήματά του για λογαριασμό του. Αντιμετωπίζοντας μόνο του τις προκλήσεις, θα μάθει να πιστεύει περισσότερο στις δυνάμεις του. «Ένα παιδί που πιστεύει στον εαυτό του κάνει καλύτερες επιλογές στη ζωή του και μπορεί να ξεπερνά τα εμπόδια που συναντά με μεγαλύτερη ευκολία. Επίσης, δε γίνεται στόχος ατόμων που έχουν κακόβουλες προθέσεις, ενώ μειώνει τις πιθανότητες να καταφύγει αργότερα στη ζωή του σε εξαρτήσεις ή να εκδηλώσει διατροφικές διαταραχές» εξηγεί ο Τάσος Λ. Χαραλαμπάκης.

6. Μη φοβάσαι τα όρια

«Θέσε όρια στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες του. Έτσι, του μαθαίνεις να εκτιμά και να προσέχει περισσότερο τα δώρα που θα του κάνεις. Επίσης, μη διστάζεις να το βάλεις τιμωρία όταν κρίνεις ότι πρέπει, εξηγώντας του πως η τιμωρία αφορά τη συγκεκριμένη πράξη και όχι το ίδιο προσωπικά» λέει ο Τάσος Χαραλαμπάκης.

7. Αδιαφόρησε

Λέει κακές κουβέντες; «Εφάρμοσε τη "μέθοδο της απόσβεσης", κάνε δηλαδή σαν να μην άκουσες απολύτως τίποτα. Τηρώντας αυτή τη στάση, το παιδί πείθεται πως, μιλώντας άσχημα, δεν κάνει κάτι αξιοπρόσεκτο και το πιθανότερο είναι να μην την επαναλάβει» επισημαίνει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος. Αν, ωστόσο, συνεχίζει να βρίζει, κράτα την ψυχραιμία σου. «Το παιδί έτσι φτάνει στην κορύφωση της κακής συμπεριφοράς και στη συνέχεια την περιορίζει».

7. Μην υπόσχεσαι...

... πράγματα στο παιδί, αν δεν είσαι σίγουρη πως θα τα τηρήσεις. Έτσι, μειώνεις την εμπιστοσύνη του σ' εσένα. Οι γεροί οικογενειακοί δεσμοί χτίζονται πάνω σε αυτήν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i