Θυμός, νεύρα, οργή; Κράτα τα μακριά από εσένα!

Θυμός, νεύρα, οργή; Κράτα τα μακριά από εσένα! Τι μπορείς να κάνεις για να τιθασσεύσεις το θυμό και τα νευρά σου.


Ζήσε μία ζωή χωρίς θυμό, νεύρα και οργή, ακολουθώντας τα παρακάτω Shape Tips.


  1. Κάνε ένα διάλειμμα και μέτρα μέχρι το δέκα Πριν φτάσεις στα άκρα, πριν μιλήσεις, πριν παρεκτραπείς, κέρδισε χρόνο, πάρε μερικές ανάσες και μετά όταν θα νιώθεις πιο ήρεμη αντιμετώπισε την κατάσταση.

  2. Όταν ηρεμήσεις εξέφρασε το θυμό σου Αφού θα έχεις χαλαρώσει, με απλό, ευθύ, κατανοητό και ξεκάθαρο τρόπο κατάστησε σαφές τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

  3. Βάλε την κίνηση στη ζωή σου Η φυσική δραστηριότητα είναι μία φυσική διέξοδος, ειδικά αν αισθάνεσαι έτοιμη να εκραγείς. Αν νιώθεις ότι ο θυμός σου έχει αυξημένη δυναμική, πήγαινε για μια βόλτα ή για τρέξιμο ή επιδόσου στο αγαπημένο σου σπορ.

  4. Σκέψου πριν μιλήσεις Μην ξεστομίσεις βαριές κουβέντες εν βρασμώ ψυχής. Μπορεί να πληγώσεις ανεπανόρθωτα τον άλλο και κυρίως θα αδικήσεις τον εαυτό σου.

  5. Επικεντρώσου στο να βρεις λύση σε αυτό που σε εξοργίζει Μην αναλώνεσαι σε άσκοπες συναισθηματικές εξάρσεις. Κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του, καθετί που χαλάει, διορθώνεται. Και αν δεν διορθώνεται τότε πρέπει πολύ απλά να το παραδεχτείς και να προχωρήσεις.

  6. Προσπάθησε να χρησιμοποιείς το «εγώ», εκφράζοντας ένα προσωπικό συναίσθημα χωρίς γενικεύσεις Είναι πολύ διαφορετικό να πεις «Εγώ έχω στεναχωρεθεί, επειδή δεν μπόρεσες να έρθεις», από το να πεις «Εσύ ποτέ δεν έρχεσαι»

  7. Συγχώρεση, συγχώρεση, συγχώρεση Δεν υπάρχει πιο μεγαλειώδες συναίσθημα από το να μάθεις να συγχωρείς, όταν κάποιος σου προσφέρει την ειλικρινή του συγνώμη,

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα σε βοηθήσει πολύ στο να διαχειρίζεσαι καλύτερα το θυμό σου, είναι το “Healing the Angry Brain”, του θεραπευτή και συγγραφέα Ronald Potter-Efron, Ph.D, όπου ο συγγραφέας σημειώνει ποια είναι τα τέσσερα βασικότερα βήματα στη διαχείριση του θυμού.

  • Αναγνώρισε ότι χάνεις τον έλεγχο

  • υποχώρησε όταν υπερβάλλεις

  • χαλάρωσε κάνοντας βόλτα ή διαβάζοντας

  • και μετά ασχολήσου ξανά με την κατάσταση όταν θα είσαι έτοιμη να τη χειριστείς παραγωγικά.

     

    Αυτά τα βήματα εμπλέκουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που απενεργοποιεί την αντίδραση «φυγή ή μάχη», όπως εξηγεί ο Ronald Potter-Efron, οπότε μπορείς να σκεφτείς πιο καθαρά – και να αποφύγεις να χαλάσεις μια σχέση για κάτι ασήμαντο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i