Δεν κοιμάμαι καλά, τι να κάνω; 6 tricks για να τα βγάλεις πέρα την επόμενη μέρα

Σε όλες μας έχει συμβεί και θα ξανά συμβεί.

tired woman iStock

Πηγαίνεις για ύπνο και σκέφτεσαι πως θα είναι άλλο ένα συνηθισμένο 8ωρο και, τελικά, είτε δεν σε παίρνει ποτέ ο ύπνος είτε ξυπνάς αναρίθμητες φορές μέσα στο βράδυ. Κάπως έτσι η επόμενη μέρα σε βρίσκει να παραπονιέσαι: "Δεν κοιμάμαι καλά, τι να κάνω;". Σίγουρα θα γνωρίζεις μερικά από τα οφέλη που έχει ένας καλός ύπνος για το σώμα και το μυαλό σου, οπότε οι πιθανότητες λένε πως όταν δεν έχεις μία ποιοτική ξεκούραση μέσα στη νύχτα, η επόμενη μέρα θα σε βρει κάπως στρεσαρισμένη, γκρινιάρα, κακόκεφη... Ευτυχώς, υπάρχουν κάμποσα "κόλπα" που μπορείς να αξιοποιήσεις μετά από έναν πραγματικά κακό ύπνο, ώστε να ανακτήσεις δυνάμεις και να κερδίσεις ενέργεια. "Ο ύπνος δεν έχει μόνο σχέση με το σώμα, αλλά και με το μυαλό", λέει ο sleep expert Dr. Neil Stanley και, φυσικά, θέλουμε να γνωρίζουμε τις συμβουλές του.

Σήκω και βγες έξω

Ίσως σκέφτεσαι πως το να μείνεις στο κρεβάτι για όση περισσότερη ώρα μπορείς, πριν φύγεις από το σπίτι, θα σε βοηθήσει να "κερδίσεις" πίσω μερικά "ZzzZzz", αλλά ο Dr. Stanley δε συμφωνεί: "Όσο άσχημα κι αν σε κάνει να νιώθεις, πρέπει να ξυπνήσεις το σώμα σου. Άνοιξε τις κουρτίνες και το παράθυρο, πάρε καθαρό αέρα και άσε το φως να πλημμυρίσει το δωμάτιο" λέει. Και μη ξεχάσεις να φας πρωινό: "Είναι ένας καλός τρόπος να πεις στο σώμα σου πως έχει ξημερώσει".

Ολοκλήρωσε την to-do λίστα σου νωρίς

Αν ξέρεις πως είχες ένα άσχημο βράδυ, είναι πολύ πιθανό να είσαι πολύ κουρασμένη το απόγευμα. "Σε αυτή την περίπτωση, κάνε ό,τι σημαντικό έχεις από νωρίς", συμβουλεύει ο Stanley. "Δεν θα θέλεις να κάνεις τίποτα παραγωγικό αργότερα".

Άσε την καφεΐνη

"Η καφεΐνη είναι μια προσωρινή λύση", προειδοποιεί ο Dr. Stanley. "Θα σου δώσει στιγμιαία ενέργεια, αλλά δεν θα σε βοηθήσει να τα βγάλεις πέρα μέσα στη μέρα". Στην πραγματικότητα, πίνοντας το ένα φλιτζάνι καφέ μετά το άλλο, θα έχεις ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα: "Αν πιεις πολλή καφεΐνη, στο τέλος, θα σε υπνωτίσει. Όταν μιλάμε για τις παρενέργειες της καφεΐνης, φαντάσου το σαν μία καμπύλη: Θα σου δώσει ένα boost μεν, αλλά έπειτα η υπερβολική δόση καφεΐνης θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα", εξηγεί ο Dr. Stanley Ωστόσο, θα πρέπει να σηκωθείς και να φτιάχνεις στον εαυτό σου άλλα ροφήματα, τακτικά, αν είσαι κουρασμένη. "Η κίνηση του να σηκωθείς και να φτιάξεις τσάι είναι καλύτερη από το ίδιο το τσάι" προσθέτει. "Όταν μελετούσα τους ύπνους των ανθρώπων για έρευνες, θα σηκωνόμουν και θα μου έφτιαχνα τσάι κάθε μία ώρα - με ενθάρρυνε να σηκωθώ και να περπατήσω. Επιπλέον, με έκανε να πηγαίνω συχνά στο μπάνιο".

Δραστηριοποιήσου

Μην κάθεσαι και περνάς το χρόνο σου χωρίς να κάνεις τίποτα, ειδικά αν έχεις έλλειψη ύπνου. "Να είσαι όσο πιο δραστήρια γίνεται", λέει ο Dr. Stanley. "Κάνε περισσότερα διαλείμματα και περπάτα τριγύρω. Είναι δύσκολο να παραμείνεις ξύπνια αν κοιτάς επίμονα και για ώρες μια οθόνη". Αν δεν μπορείς να κλείσεις ένα μάθημα γιόγκα, της τελευταίας στιγμής, πήγαινε απλά έξω και περπάτησα για 20 λεπτά.

Πάρε έναν υπνάκο

"Αν μπορείς να βρεις έναν τρόπο να πάρεις έναν σύντομο ύπνο στη δουλειά, τότε κάντο. Όταν νυστάζεις, αυτό που θέλεις να κάνεις είναι να κοιμηθείς. Η καφεΐνη είναι μια προσωρινή λύση. Αν δε μπορείς να κοιμηθείς στο γραφείο, πήγαινε στο αυτοκίνητο ή ακόμα και στην τουαλέτα" συμβουλεύει ο Dr. Stanley.

Mη πιέσεις τον επόμενο βραδινό ύπνο σου

"Αν είχες μία άσχημη νύχτα, η επόμενη θα πρέπει να είναι καλύτερη, αλλά δεν χρειάζεται να το "πιέσεις". Χαλάρωσε και πήγαινε για ύπνο τη συνηθισμένη ώρα. Κάνε όλα όσα θα έκανες για να εξασφαλίσεις έναν καλό ύπνο και μην θέτεις καθόλου προσδοκίες. Άστο απλά να συμβεί και θα συμβεί" λέει ο Dr. Stanley. Διάβασε επίσης: Τι να κάνεις για καλύτερο ύπνο και καλύτερη άσκηση; Αερόβια ή ενδυνάμωση; Να φας πρωτεΐνη πριν τον ύπνο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

ΥΓΕΙΑ Πεμ, 28 Μαρ 2024

Μελέτη ύπνου έχεις κάνει ποτέ; Πού γίνεται και τι πρέπει να ξέρεις

Η Ευαγγελία Ν. Γκιζοπούλου, MD, MSc, Διευθύντρια Πνευμονολόγος, Ειδικός Ιατρικής Ύπνου- Πιστοποιημένη Υπνολόγος, Ευρωκλινική Αθηνών μας εξηγεί τα πάντα για τη μελέτη ύπνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟς ΣΥΝΕΡΓΑΤΗς SHAPE

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i