H θεωρία παιγνίων στις σχέσεις: Να γιατί πρέπει να κάνεις ΕΣΥ το πρώτο βήμα για να βρεις τον τέλειο

Ήξερες ότι η θεωρία των παιγνίων έχει απάντηση για το πότε πρέπει να παντρευτείς, πώς να κατακτήσεις αυτόν που θες και πώς να βρεις τον ιδανικό άνδρα για σένα; 

couple-kissing

Αν έχεις δει την ταινία Α Βeautiful Μind με τον μαθηματικό John Nash, έχεις μια πρώτη ιδέα της εφαρμογής της θεωρίας των παιγνίων στις σχέσεις. Στην ταινία ο Nash με τους φίλους του, εφαρμόζοντας τη θεωρία, κατέληξαν ότι, για να καταφέρουν να κατακτήσουν κάποιες κοπέλες από μια παρέα κοριτσιών ένα βράδυ σε ένα μπαρ, αυτό που έπρεπε να κάνουν ήταν το αντίθετο από το ένστικτό τους: αντί να προσπαθήσουν να γοητεύσουν όλοι την πιο όμορφη κοπέλα (με αποτέλεσμα εκείνη να τους απορρίψει όλους), να κινηθούν ο καθένας ξεχωριστά προς μία από τις φίλες της και να αγνοήσουν όλοι την πιο όμορφη. Έτσι μόνο όλοι θα έβρισκαν κοπέλες.

Αν και το παράδειγμα δίνει την εντύπωση της χειραγώγησης, στην πραγματικότητα είναι ένας από τους τρόπους για να εφαρμόσεις τα παίγνια στην πραγματική ζωή – ο στόχος σου μπορεί να είναι αμφιλεγόμενος, τα μαθηματικά όμως όχι. Με αυτό τον τρόπο η Hannah Fry στο βιβλίο της Τα μαθηματικά της αγάπης αναλύει όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους τα παίγνια και οι αλγόριθμοι μπορεί να σε βοηθήσουν να κάνεις τις καλύτερες επιλογές στις σχέσεις. Ιδού πώς:

Η θεωρία παιγνίων στις σχέσεις: Να γιατί είναι προτιμότερο να κάνεις εσύ το πρώτο βήμα

...ή πώς θα εφαρμόσεις τον αλγόριθμο Γκέιλ-Σάπλεϊ για να βρεις το σύντροφο που προτιμάς.

Σύμφωνα με τον αλγόριθμο, όποιος παίρνει το ρίσκο να κάνει την πρώτη κίνηση είναι κι αυτός που έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει το ταίρι που είναι η πρώτη του επιλογή. Σε ένα τυχαίο (not) παράδειγμα στο βιβλίο, σε ένα πάρτι υπάρχουν τρία κορίτσια και τρία αγόρια με τα πρωτότυπα ονόματα Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler και Ross. Κάθε αγόρι και κάθε κορίτσι έχει τις δικές του προτιμήσεις, μια λίστα ατόμων με σειρά προτίμησης με τους οποίους θα ήθελε να κάνει σχέση.

Αγόρια 1η επιλογή 2η επιλογή 3η επιλογή

Joey

Phoebe

Rachel

Monica

Chandler

Rachel

Monica

Phoebe

Ross

Rachel

Phoebe

Monica

Κορίτσια 1η επιλογή 2η επιλογή 3η επιλογή

Rachel

Joey

Ross

Chandler

Monica

Joey

Chandler

Ross

Phoebe

Ross

Chandler

Joey

Σύμφωνα λοιπόν με τον παραπάνω πίνακα, αν η υπόθεση εξελιχθεί παραδοσιακά με τα αγόρια να πλησιάζουν τα κορίτσια, το αποτέλεσμα θα έχει ως εξής:

  • Η Rachel θα πολιορκηθεί από τον Chandler και τον Ross κι εκείνη θα διαλέξει τον Ross, που είναι πιο ψηλά στη λίστα της.
  • Η Μonica είναι η επόμενη επιλογή του Chandler μετά την απόρριψη και, εφόσον εκείνη δεν έχει άλλες προσφορές, τα φτιάχνει μαζί του.
  • Η Phoebe, αφού δεν έχει δεχτεί κρούση από τον Ross και τον Chandler, τα φτιάχνει με τον Joey.

Επομένως, όλοι βρήκαν το ταίρι τους, αλλά, αν κοιτάξεις προσεκτικά, θα προσέξεις ότι κανένα αγόρι δεν μπορεί να τα πάει καλύτερα και όλα κατέληξαν με την 1η ή 2η (για τον Chandler) επιλογή τους. Έτσι, τα αγόρια δεν έχουν λόγο να αλλάξουν συντρόφους, ακόμα κι αν τα κορίτσια αποφάσιζαν τώρα να προσεγγίσουν τις πρώτες επιλογές τους. Τα κορίτσια, από την άλλη, έχουν καταλήξει με τη 2η ή 3η επιλογή τους – όχι το ιδανικό αποτέλεσμα.

Τι μας λέει επομένως ο αλγόριθμος Γκέιλ-Σάπλεϊ;

Ότι η ομάδα που ρισκάρει να απορριφθεί έχει πάντα καλύτερα αποτελέσματα από εκείνη που περιμένει, καθώς το καλύτερο που έχει να περιμένει είναι η λιγότερο κακή επιλογή. Θα δεις ότι, αν το πείραμα γινόταν με τα κορίτσια να κάνουν την πρώτη κίνηση, τα πράγματα θα εξελίσσονταν τελείως διαφορετικά.

Συμπέρασμα

Βάλε υψηλούς και συχνούς στόχους και προσπάθησε να τους κατακτήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i