1 στους 10 πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο!

Να γιατί οι εξετάσεις νεφρών επιβάλλονται.

e8e8fc14cc5c4afc995f689566fca6ee

Η χρονια νεφρική νοσος είναι σιωπηλός κίνδυνος σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Επιστημονικής Ημερίδας που διοργάνωσε ο Όμιλος Νεφρολογικών Κέντρων mesogeios στην Χαλκίδα.

Μελέτες παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου 1 στους 10 πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο και ότι ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία με υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας με κάθαρση (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση) ή με μεταμόσχευση νεφρού φθάνει τα 3.000.000 παγκοσμίως.

Οι ασθενείς με διαβήτη ή πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο ή πολυκυστική νόσο των νεφρών, με τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση να ευθύνονται για τα 2/3 περίπου των περιπτώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 171 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη και υπολογίζεται πως μέχρι το 2030 το ποσοστό αυτό θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ αντίστοιχα 1 δισεκατομμύριο άτομα πάσχουν από υπέρταση ενώ το 2025 θα φτάσουν τα 1, 56 δισεκατομμύρια.

Με την αύξηση του ορίου ηλικίας και του ποσοστού των ηλικιωμένων στο γενικό πληθυσμό, και τον επιπολασμό της χρόνιας νεφρικής νόσου να είναι μεγαλύτερος στις συγκεκριμένες ηλικίες, δημιουργείται η ανάγκη κατανόησης των διαφορών στη νεφρική λειτουργία που παρατηρούνται με την πάροδο των ετών, γιατί η γνώση αυτή μπορεί να επηρεάσει την προσέγγιση, τις διαγνωστικές μεθόδους και τις θεραπευτικές αποφάσεις.

Έγκαιρη διάγνωση

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συμπτωμάτων κατά τα αρχικά στάδια της. Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση της και η παραπομπή στον ειδικό είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση.

Να θυμάσαι: Σημαντικό ρόλο παίζει και η συνεργασία ιατρού -ασθενούς καθώς και εκείνη του ιατρού νεφρολόγου με τις λοιπές ειδικότητες.

Δες το βίντεο της ημερίδας του Ομίλου Νεφρολογικών Κέντρων mesogeios και μάθε:

Τα αίτια που προκαλούν την Χρόνια Νεφρική Νόσο καθώς και τα στάδια που κατατάσσεται η νόσος σύμφωνα με την τιμή του ρυθμού σπειραματικής διήθησης (GFR), την πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση.

Ευχαριστούμε για το βίντεο τα κέντρα www.mesogeios.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i