Μας ρώτησες για τα εμβόλια και τις θρομβώσεις: Ο καρδιολόγος Ηλίας Τσούγκος απαντά

Τα επεισόδια θρομβώσεων που έχουν πιθανώς συσχετιστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν προκαλέσει ερωτηματικά. Ζητήσαμε από τον καρδιολόγο να απαντήσει κάποιες από τις ερωτήσεις που μας στείλατε.

γιατρός istrock

Στο άρθρο αυτό συγκεντρώσαμε και ενοποιήσαμε κάποιες ερωτήσεις που μας έστειλαν αναγνώστες σχετικά με τα εμβόλια και τις θρομβώσεις. Ο Ηλίας Τσούγκος, Διευθυντής ΣΤ Καρδιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας EUC, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών απαντά σε αυτές.

#1

Σχετίζεται ο κίνδυνος για αυξημένη θρόμβωση από τα εμβόλια με τα καρδιαγγειακά νοσήματα; Και αν ναι, πώς;

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση των εμβολίων με τα περιστατικά θρόμβωσης τα οποία έχουν αναφερθεί. Παρ' όλα αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξηγεί ότι οι περιπτώσεις θρομβώσεων είναι σπάνιες και ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με τις αντενδείξεις. Δεν έχει αποδειχθεί επί του παρόντος πως οι άνθρωποι με καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβωσης.

#2

Άκουσα ότι είναι καλό να πάρω ένα φάρμακο τύπου Salospir πριν το εμβόλιο και για 10 ημέρες μετά. Έχει νόημα κατά τη γνώμη σας;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η λήψη αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων πριν και μετά τον εμβολιασμό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης. Η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται μόνο στις ενδεδειγμένες περιπτώσεις και πάντα με την συμβουλή του θεράποντος Ιατρού.

#3

Ακολουθώ αντιαιματοπεταλιακή αγωγή. Γνωρίζω ότι δεν υπάρχουν σχετικές έρευνες ακόμη, ωστόσο κατά τη γνώμη σας ως καρδιολόγου βρίσκομαι σε αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση από τα εμβόλια της AstraZeneca και της J&J;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις στο τι ακριβώς προκαλεί τις θρομβώσεις, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιαιματοπεταλιακή αγωγή.

#4

Έχω υψηλή ομοκυστεΐνη και λιποπρωτεΐνη Α και γνωρίζω ότι ανήκω στις ομάδες που έχουν "μεγαλύτερο" κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Μπορώ να κάνω το εμβόλιο της AstraZeneca;

Ναι μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο. Δεν υπάρχει σαφής συσχετισμός στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τα εμβόλια.

#5

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά έχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της AstraZeneca;


Όχι, δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά και δεν υπάρχουν προς το παρόν μελέτες που να δείχνουν το αντίθετο, οπότε ο εμβολιασμός είναι ασφαλής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i