Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 1 στα 4 άτομα θα έχουν προβλήματα ακοής μέχρι το 2050

Η έκθεση αναλύει ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η φροντίδα της ακοής.

Hearing problems iStock

Σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο –ένας στους τέσσερις ανθρώπους– θα έχουν κάποιο επίπεδο απώλειας ακοής έως το 2050, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 700 εκατομμύρια από αυτούς τους ανθρώπους θα χρειαστούν πρόσβαση σε φροντίδα αυτιών και ακοής ή σε άλλες υπηρεσίες αποκατάστασης.

Αυτή η προειδοποίηση προέρχεται από την πρώτη παγκόσμια έκθεση για την ακοή. Η έκθεση αναλύει ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η φροντίδα της ακοής. Μεταξύ άλλων παραγόντων, ο ΠΟΥ λέει ότι η έλλειψη ακριβούς πληροφόρησης, ο στιγματισμός των στάσεων απέναντι στις ασθένειες των αυτιών και της απώλειας ακοής,συνήθως εμποδίζουν τους ανθρώπους να λάβουν φροντίδα για αυτές τις καταστάσεις.

Τι προκαλεί απώλεια ακοής;

Ο ΠΟΥ αναφέρει επίσης ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν έχουν απαραίτητα τις γνώσεις σχετικά με την πρόληψη της απώλειας ακοής και τον εντοπισμό προβλημάτων ακοής και ασθενειών του αυτιού από νωρίς. Η φροντίδα αυτιών και ακοής επίσης δεν ενσωματώνεται στα εθνικά συστήματα υγείας σε πολλές χώρες.

Η πρόσβαση στην περίθαλψη είναι ιδιαίτερα προβληματική στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι περίπου το 78% αυτών των χωρών έχουν λιγότερους από έναν ειδικούς αυτιών, μύτης και λαιμού ανά εκατομμύριο πληθυσμού, το 93% έχουν λιγότερους από έναν ακουολόγο ανά εκατομμύριο, μόνο το 13% έχουν έναν ή περισσότερους λογοθεραπευτές ανά εκατομμύριο και το 50% έχουν έναν ή περισσότερους δασκάλους για κωφούς ανά εκατομμύριο.

Αιτίες απώλειας ακοής

Στα παιδιά, μία από τις κύριες αιτίες απώλειας ακοής είναι οι λοιμώξεις του αυτιού, λέει ο ΠΟΥ. Στους ενήλικες υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους:

Δυνατός θόρυβος. Ο θόρυβος από καθημερινές πιθανές πηγές όπως οι μηχανές του γκαζόν ή η δυνατή μουσική μπορεί να βλάψει το εσωτερικό του αυτιού, οδηγώντας σε απώλεια ακοής.

Συσσώρευση κεριού αυτιών. Αυτό μπορεί να εμποδίσει ήχους που μεταφέρονται από το τύμπανο στο εσωτερικό αυτί.

Διάτρηση τυμπάνου. Αυτό μπορεί να συμβεί με μόλυνση, πίεση ή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτί.

Υποκείμενες συνθήκες υγείας. Ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής.

Ορισμένα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να βλάψουν το εσωτερικό του αυτιού. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων, ορισμένα αντιβιοτικά και φάρμακα για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Κληρονομικότητα. Τα γονίδια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για προβλήματα ακοής.

Πώς να αποτραπεί η απώλεια ακοής

Ενώ τα στατιστικά του ΠΟΥ είναι συγκλονιστικά, "εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι το 60% αυτών των περιπτώσεων μπορούν να προληφθούν", λέει ο FelipeSantos, MD, προσωρινός επικεφαλής της ωτολογίας και της νευροτολογίας στο Massachusetts Eye and Ear, λέει ο Verywell. "Αυτό είναι ένα κάλεσμα για δράση."

Ο Omid Mehdizadeh, MD, ωτορινολαρυγγολόγος και λαρυγγολόγος στο Κέντρο Υγείας του Providence SaintJohn στην Καλιφόρνια, λέει στο Verywell.com ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι αρκετά συγκλονιστικά, προσθέτοντας επίσης ότι ταυτόχρονα δεν προκαλούν έκπληξη. "Οι άνθρωποι όλο και νεότερης ηλικίας εκτίθενται σε δυνατούς θορύβους", αναφέρει. "Αυτή είναι μια από τις κύριες πηγές απώλειας ακοής."

Οι γιατροί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι γιατί ο COVID-19 προκαλεί απώλεια ακοής

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να αντιστραφεί η τάση αυτή, ξεκινώντας από τα παιδιά. "Πρέπει να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε εμβολιασμούς για κοινές παιδικές ασθένειες που οδηγούν σε απώλεια ακοής", αναφέρει ο Santos.

Η παγκόσμια ενσωμάτωση οθονών υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και ο καθορισμός ρυθμιστικών προτύπων για την πρόληψη της απώλειας ακοής που σχετίζεται με τον θόρυβο μπορεί επίσης να βοηθήσει, λέει ο Santos.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν επίσης χημειοθεραπευτικές θεραπείες για να ανακαλύψουν πιθανή απώλεια ακοής.

Ο Mehdizadeh συνιστά να προσέχει κανείς τον όγκο των θορύβων που ακούει. "Τα ακουστικά σας πρέπει να είναι ρυθμισμένα κάτω από το 75% της έντασης", λέει. Αν κάποιος δεν είναι σίγουρος αν έχει τη σωστή ένταση ήχου, συνιστά να δώσει προσοχή στο επίπεδο άνεσής του: "Εάν βρίσκεστε στο κατάλληλο επίπεδο, δεν θα πρέπει να προκαλεί δυσφορία" καταλήγει.

Σε περίπτωση παρουσίασης αλλαγών στην ακοή, ο Santos συνιστά επίσκεψη στον γιατρό ή έναν ειδικό ακοής το συντομότερο δυνατό. "Το αυτί είναι ένα εύθραυστο όργανο" λέει. "Πολλές αιτίες απώλειας ακοής μπορούν να καταπολεμηθούν εάν αντιμετωπιστούν εγκαίρως". Ωστόσο, προσθέτει μια προειδοποίηση: Σε περίπτωση ξαφνικής αλλαγής ή απώλειας στην ακοή, πρέπει να ληφθεί βοήθεια αμέσως:"Μια ξαφνική απώλεια ακοής είναι μια ιατρική έκτακτη ανάγκη που απαιτεί άμεση προσοχή".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i