Ελέγξτε τους σπίλους στο δέρμα σας προτού βγείτε στον ήλιο

Απαραίτητος ο προ-καλοκαιρινός έλεγχος για καρκίνο του δέρματος.

nevus iStock

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr)

Μετά από μια δύσκολη περίοδο, με όλους τους περιορισμούς λόγω Covid-19, η άνοιξη και η καλοσύνη του καιρού μάς γεμίζουν αισιοδοξία για ένα καλοκαίρι με περισσότερη ελευθερία μετακινήσεων και ξεγνοιασιά κάτω από τον ήλιο. Επειδή η πρόληψη και η προστασία, όπως πολύ καλά μας δίδαξε η πανδημία, είναι πολύ σημαντικές για την υγεία μας, το ίδιο πρέπει να κάνουμε για το δέρμα μας προτού εκτεθούμε στον ήλιο. Ακολουθήστε τις συμβουλές για πρόληψη από καρκίνο του δέρματος, που μας δίνει ο Δερματολόγος Dr. Τζερμιάς, εξειδικευμένος στην Οξφόρδη, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics.

Ανεξάρτητα από το πόσο επιμελής μπορεί να είναι κάποιος με την χρήση του αντηλιακού, η έκθεση στις ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην κατάσταση του δέρματος. Όταν γνωρίζουμε καλά το δέρμα μας, είμαστε πάντα έτοιμοι να εντοπίσουμε οποιαδήποτε αλλαγή και να την ελέγξουμε.

Συνήθως, ο καρκίνος του δέρματος δεν προκαλεί συμπτώματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο καθένας πρέπει να ελέγχει το δέρμα του προληπτικά. Όσο πιο γρήγορα ανιχνεύεται ο δερματικός καρκίνος και ιδιαίτερα το μελάνωμα, η πιο σοβαρή μορφή του, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.

Μάθετε πώς να εντοπίζετε σημάδια αλλαγής στους σπίλους (ελιές)

Αρχικά, πρέπει να ελέγχετε μόνοι σας το δέρμα σας μία φορά τον μήνα, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τα σημεία που έχετε σπίλους και να παρακολουθείτε τις αλλαγές τους ή την εμφάνιση νέων σπίλων. Επειδή κάποιες περιοχές του σώματος δεν μπορείτε να τις ελέγξετε μόνοι σας, όπως την πλάτη, τότε καλό είναι να ζητάτε την βοήθεια ενός δικού σας ανθρώπου ή να χρησιμοποιείτε ολόσωμο καθρέφτη. Αυτό που πρέπει να κοιτάτε στους σπίλους είναι τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

  • Εάν η μια πλευρά τους είναι διαφορετική από την άλλη.
  • Εάν τα άκρα τους είναι ακανόνιστα και το χρώμα τους ξεθωριάζει στο δέρμα γύρω από αυτούς.
  • Εάν το χρώμα τους αποτελείται από πολλές αποχρώσεις καφέ, μαύρου, κόκκινου, μπλε και λευκού.
  • Εάν το μέγεθός τους είναι μεγαλύτερο από μια γόμα μολυβιού.
  • Εάν προεξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος.
  • Εάν κάποιος σπίλος προκαλεί κνησμό, έχει κάνει κρούστα ή αιμορραγεί.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι απαραίτητη. Όμως, για να είστε απόλυτα ασφαλείς και να μειώσετε τις πιθανότητες κινδύνου από εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο να κάνετε ειδική προληπτική εξέταση στον δερματολόγο.

Αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων πριν από το καλοκαίρι

Σπίλοι έχουμε σχεδόν όλοι μας. Μια αλλαγή σε κάποιον σπίλο δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να σας προκαλέσει ανησυχία, ωστόσο, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί από εξειδικευμένο δερματολόγο. Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων θεωρείται ως η πιο αξιόπιστη και ασφαλής εξέταση για καρκίνο του δέρματος. Ο λεπτομερής έλεγχος των σπίλων γίνεται με συσκευή προηγμένης τεχνολογίας, που βασίζεται σε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Η εξέταση πραγματοποιείται συνδυαστικά με ψηφιακή δερματοσκόπηση και τα αποτελέσματα εφιστούν την προσοχή του δερματολόγου σε "ύποπτους” σπίλους, ώστε να κάνει ακριβή διάγνωση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Σε κάθε επαναληπτική ολόσωμη χαρτογράφηση, ανιχνεύονται με λεπτομέρεια όλοι οι νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι και εντοπίζονται οι μεταβολές σε προϋπάρχοντες σπίλους.

Τα πιο ευάλωτα άτομα απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία και στον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος είναι όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, φυσικά ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια ή πολλούς σπίλους στο δέρμα τους. Όσοι ανήκουν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες πρέπει να ελέγχονται προληπτικά δύο φορές τον χρόνο. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν κινδυνεύουν. Ο καρκίνος του δέρματος δεν αναγνωρίζει τύπο ή χρώμα δέρματος.

Συνεπώς, όλοι ανεξαιρέτως, απέναντι στην υγεία τους, πρέπει να ελέγχονται στον δερματολόγο προτού εκτεθούν στον καλοκαιρινό ήλιο, ώστε να γνωρίζουν την κατάσταση που βρίσκεται το δέρμα τους και πώς να αντιμετωπίσουν μία πιθανή βλάβη. Επίσης, να μη ξεχνούν να φορούν πάντα αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και καπέλο και να περιορίζουν την έκθεση στις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου αναζητώντας σκιά.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i