Μπορεί η διαχείριση του στρες να μειώσει ή να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις;

Άγχος και υγεία της καρδιάς: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

heart stress iStock

Ο καθένας αισθάνεται το άγχος με διαφορετικούς τρόπους και αντιδρά σε αυτό με επίσης διαφορετικούς τρόπους. Το πόσο άγχος αντιμετωπίζει κανείς και πώς αντιδρά σε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων υγείας - και γι' αυτό είναι κρίσιμο να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει γι 'αυτό.

"Όταν το άγχος είναι υπερβολικό, μπορεί να συμβάλει σε όλα, από την υψηλή αρτηριακή πίεση, που ονομάζεται επίσης υπέρταση, έως το άσθμα, τα έλκη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου", δήλωσε ο Ernesto L. Schiffrin, MD, Ph.D., επικεφαλής γιατρός στο Sir Mortimer B. Davis-Jewish General Hospital, και καθηγητής και αντιπρόεδρος έρευνας για το Τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ.

Διαβάστε Επίσης

Άγχος και καρδιά

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς το άγχος συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις, αλλά το στρες μπορεί να επηρεάσει συμπεριφορές και παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων: υψηλή αρτηριακή πίεση και επίπεδα χοληστερόλης, κάπνισμα, σωματική αδράνεια και υπεραξία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να πίνουν πάρα πολύ αλκοόλ ή να καπνίζουν τσιγάρα για να "διαχειριστούν" το χρόνιο άγχος τους, ωστόσο αυτές οι συνήθειες μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να βλάψουν τα τοιχώματα των αρτηριών.

Και η αντίδραση του σώματος στο στρες μπορεί να είναι πονοκέφαλος, καταπόνηση της πλάτης ή πόνοι στο στομάχι. Το άγχος μπορεί επίσης να "ρουφήξει" την ενέργεια κάποιου, να χαλάσει τον ύπνο του και να τον κάνει να αισθανθεί δύστροπος, ξεχασιάρης και εκτός ελέγχου.

Μια αγχωτική κατάσταση πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων. Το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη, μια ορμόνη που προκαλεί προσωρινά την επιτάχυνση της αναπνοής και του καρδιακού ρυθμού και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί η διαχείριση του στρες να μειώσει ή να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις;

Η διαχείριση του άγχους είναι μια καλή ιδέα για τη συνολική υγεία και οι ερευνητές μελετούν επί του παρόντος εάν η διαχείριση του στρες είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων. Μερικές μελέτες έχουν εξετάσει πόσο καλά λειτουργεί η θεραπεία ή οι θεραπείες στη μείωση των επιπτώσεων του στρες στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μελέτες που χρησιμοποιούν ψυχοκοινωνικές θεραπείες – που αφορούν τόσο ψυχολογικές όσο και κοινωνικές πτυχές – είναι ελπιδοφόρες για την πρόληψη των δεύτερων καρδιακών προσβολών. Μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, οι άνθρωποι που αισθάνονται κατάθλιψη, άγχος ή κατακλύζονται από άγχος θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους ή άλλους επαγγελματίες υγείας.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος με το άγχος;

Η άσκηση, η διατήρηση μιας θετικής στάσης, το κάπνισμα, η μη κατανάλωση πολύ καφέ, η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι καλοί τρόποι αντιμετώπισης του στρες.

Τα φάρμακα είναι χρήσιμα για πολλά πράγματα, αλλά συνήθως όχι για το άγχος. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν ηρεμιστικά για να ηρεμήσουν αμέσως, αλλά είναι πολύ καλύτερο μακροπρόθεσμα να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος μέσω τεχνικών χαλάρωσης ή διαχείρισης άγχους. Είναι σημαντικό να μην συγχέεται το άγχος με την αγχώδη διαταραχή, η οποία χρειάζεται επίσκεψη σε γιατρό και έναρξη θεραπείας ενδεχομένως με φαρμακευτική αγωγή. Το να καταλάβει κανείς πώς το άγχος πιέζει τα "κουμπιά" του είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπισή του.

Όταν είναι κάποιος υπό πίεση, πρέπει να σκεφτεί τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Θέλει να φάει για να ηρεμήσει;
  • Θέλει να μιλάει και να τρώει πολύ γρήγορα;
  • Θέλει να πίνει αλκοόλ ή να καπνίζει;
  • Μήπως δουλεύει πάρα πολύ;
  • Μήπως κοιμάται πολύ λίγο, πολύ ή και τα δύο;
  • Μήπως προσπαθεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα;

Η καταφατική απάντηση ακόμη και σε μία από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει το άγχος όσο καλά θα μπορούσε.

Τέλος, εάν το άγχος είναι ασταμάτητο, τα μαθήματα διαχείρισης άγχους μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i