Τι να τρώμε και τι να αποφεύγουμε εάν έχουμε πρόβλημα στα νεφρά

Οι κύριοι στόχοι της διατροφής στην χρόνια νεφρική νόσο και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να κάνουμε τις σωστές επιλογές.

γυναίκα πόνος μέση νεφρά istock

* Ευχαριστούμε τον Δρα Κωτσαλά Νικόλαο, στρατιωτικό ιατρό και ειδικό νεφρολόγο-υπερτασιολόγο, επιμελητή της Νεφρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, υποψήφιο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκπαιδευθέντα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βρυξελλών και εξειδικευθέντα στην Αρτηριακή Υπέρταση στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών.

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (Χ.Ν.Ν.) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μόνιμη νεφρική βλάβη με σταδιακή έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πάσχοντα. Η συχνότητα εμφάνισής της στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται παγκοσμίως στο 10%-14%, που σημαίνει ότι ένας στους περίπου 10 ανθρώπους πάσχει από Χ.Ν.Ν. Οι επιπτώσεις της συνίστανται κυρίως στο ότι οι πάσχοντες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων (στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικών επεισοδίων), μείωση της ποιότητας ζωής και πρόωρο θάνατο.

Μία από τις βασικές λειτουργίες των νεφρών είναι η κάθαρση του αίματος και αποβολή των τοξικών προϊόντων του μεταβολισμού μας μέσω των ούρων. Σε ασθενείς με Χ.Ν.Ν. η ικανότητα αυτή των νεφρών ελαττώνεται με αποτέλεσμα τα τοξικά παράγωγα του μεταβολισμού να συσσωρεύονται στο αίμα και να προκαλούν το λεγόμενο ουραιμικό σύνδρομο.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της Χ.Ν.Ν. είναι κυρίως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία (αύξηση της χοληστερίνης και τριγλικεριδίων), η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσημάτα και η υπερουριχαιμία (αύξηση του ουρικού οξέος). Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, η διατροφή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην εγκατάσταση αλλά και την εξέλιξη της Χ.Ν.Ν.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως η διατροφή δεν θεραπεύει την Χ.Ν.Ν., απλά μπορεί να εμποδίσει ή να επιβραδύνει την εμφάνιση διαφόρων επιπλοκών που προκύπτουν από την μη αποβολή των τοξινών όπως ναυτία, έμετοι, γενικευμένη αδυναμία, ανορεξία, αϋπνία και άλλες που ελαττώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Κύριοι στόχοι της διατροφής στην Χ.Ν.Ν. είναι:

  • Μείωση της πρόσληψης νατρίου

Το νάτριο πρέπει να περιορίζεται δραστικά στην Χ.Ν.Ν. διότι προκαλεί κατακράτηση ύδατος και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι από 0 έως 2gr την ημέρα.

  • Μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών

Οι πρωτεΐνες, κατά την διαδικασία του μεταβολισμού, παράγουν τοξικά υποπροϊόντα, τα οποία επιδεινώνουν το ουραιμικό σύνδρομο. Για τους ασθενείς με Χ.Ν.Ν. συστήνεται η κατανάλωση 06-08 mg/Kg βάρους σώματος, όπου το 80% θα πρέπει να είναι υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή ζωικής προέλευσης.

  • Μείωση της πρόσληψης καλίου

Στην Χ.Ν.Ν., το κάλιο συσσωρεύεται στην κυκλοφορία και προκαλεί δυνητικά θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες. Οι κύριες πηγές πρόσληψης είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία στην Χ.Ν.Ν. θα πρέπει να περιορίζονται.

  • Η πρόληψη και αντιμετώπιση της υποθρεψίας

Η υποθρεψία αποτελεί μία σοβαρή διαταραχή της Χ.Ν.Ν., η οποία οδηγεί σε ανοσοκαταστολή, λοιμώξεις και μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης. Είναι πολύ βασικό ο ασθενής να λαμβάνει την απαιτούμενη ποσότητα θερμίδων ημερησίως μέσω προσεκτικά καταρτισμένου διαιτολογίου σύμφωνα με τις ανάγκες και συνήθειές του.

Η συνεργασία νεφρολόγου με διαιτολόγο είναι κρίσιμη για την ποιότητα ζωής και επιβίωση του ασθενούς.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i