Αναστροφή εμμηνόπαυσης: 13 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τις υπάρχουσες θεραπείες

Οι επιστήμονες εξετάζουν δύο πιθανές θεραπείες: θεραπεία μελατονίνης και αναζωογόνηση των ωοθηκών.

pause menopause iStock

Σε πολλές γυναίκες η εμμηνόπαυση... χτυπά νωρίς την πόρτα και καθώς οι γυναικείες ορμόνες παίζουν καρδιοπροστατευτικόλο, μπορεί ο γιατρός σας να συζητήσει τις λύσεις για αναστροφή της κατάστασης. 

1. Είναι πραγματικά δυνατή η αναστροφή;

Σύμφωνα με έρευνες, που βρίσκονται, όμως, σε πρώιμο στάδιο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι εφικτό, τουλάχιστον προσωρινά. Ειδικότερα, οι επιστήμονες εξετάζουν δύο πιθανές θεραπείες: θεραπεία μελατονίνης και αναζωογόνηση των ωοθηκών. Κάθε θεραπεία στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και στην αναβίωση της φυσικής ωορρηξίας.

 

Διαβάστε Επίσης

2. Αναζωογόνηση των ωοθηκών

Η αναζωογόνηση των ωοθηκών είναι μια διαδικασία που αναπτύχθηκε από τους γιατρούς γονιμότητας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι γιατροί εγχέουν στις ωοθήκες πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP). Το PRP, το οποίο χρησιμοποιείται σε άλλους τομείς της ιατρικής, είναι ένα συμπυκνωμένο διάλυμα που προέρχεται από το αίμα.

Η διαδικασία βασίζεται στους φυσικούς αυξητικούς παράγοντες του PRP που μπορούν να βοηθήσουν στα ακόλουθα:

  • Αναγέννηση ιστών
  • Βελτίωση της ροής του αίματος
  • Μείωση της φλεγμονής

Η θεωρία είναι ότι μπορεί επίσης να αντιστρέψει τα σημάδια της γήρανσης στις ωοθήκες και να ενεργοποιήσει τα μέχρι τώρα αδρανή ωάρια.

3. Υπάρχει και πιο φυσική προσέγγιση

Για χρόνια, οι ερευνητές ερευνούν την πιθανή σύνδεση μεταξύ εμμηνόπαυσης και μελατονίνης. Η μελατονίνη, η ορμόνη του ύπνου, παράγεται στον επίφυση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελατονίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή αναπαραγωγικών ορμονών. Χωρίς αυτή, τα επίπεδα αναπαραγωγικών ορμονών αρχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, η μελατονίνη θα μπορούσε να είναι ένας φυσικός και ασφαλής τρόπος καθυστέρησης ή πιθανής αναστροφής της εμμηνόπαυσης.

4. Η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να είναι δυνατή και αφότου αρχίζει η περιεμμηνόπαυση

Η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Μια διαδικασία όπως η αναζωογόνηση των ωοθηκών μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να ενεργοποιήσει τις ωοθήκες της για να αρχίσουν να απελευθερώνουν ωάρια ξανά.

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, τα ώριμα ωοθυλάκια στις ωοθήκες απελευθερώνουν ωάρια. Μόλις αρχίσει η περιεμμηνόπαυση, η ωορρηξία γίνεται λιγότερο συνεπής και δεν απελευθερώνεται κάθε μήνα ένα ωάριο.

Η διαδικασία αναζωογόνησης των ωοθηκών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση ή την εξισορρόπηση των αναπαραγωγικών ορμονών που είναι υπεύθυνες για την ωρίμανση και την έκρηξη των ωοθυλακίων. Αυτό θα επιτρέψει σε μια γυναίκα να μείνει έγκυος φυσικά ή θα επιτρέψει στους γιατρούς να ανακτήσουν ένα ωάριο για εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Διαβάστε Επίσης

5. Η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να είναι δυνατή ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση

Όπως διαβάζουμε στο Healthline.com, μια διεθνής ομάδα κλινικών ερευνητών διεξάγει κλινικές δοκιμές σε πρώιμο στάδιο από το 2015. Τα αδημοσίευτα δεδομένα τους ισχυρίζονται ότι, από τις περισσότερες από 60 γυναίκες σε εμμηνόπαυση (ηλικίας 45 έως 64 ετών) που έχουν υποβληθεί στη διαδικασία:

  • Περισσότερες από 75% έχουν τώρα την επιλογή της εγκυμοσύνης, πιθανότατα μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • Περισσότερες από το 75% έχουν δει τα επίπεδα ορμονών τους να επιστρέφουν σε εκείνα που είχαν σε νεότερη ηλικία
  • 9 έχουν μείνει έγκυες
  • 2 γέννησαν

Αυτά τα δεδομένα είναι ακόμη σε πολύ πρόωρο στάδιο και απαιτούνται μεγάλης κλίμακας έρευνες με εικονικό φάρμακο πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

6. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν και σε άλλους τομείς

Κλινικές δοκιμές έχουν διαπιστώσει μια δόση μελατονίνης μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα κατάθλιψης και να βελτιώσει τη συνολική διάθεση στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι κατάλληλη για κάποια που θέλει να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αντί να αποκαταστήσει τη γονιμότητα.

Η μελατονίνη μπορεί επίσης να έχει προστατευτικές επιδράσεις για τις ηλικιωμένες γυναίκες έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου - συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού - και ορισμένων μεταβολικών διαταραχών. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα

Αν και τα δεδομένα σχετικά με τη μακροζωία αυτών των θεραπειών είναι εξαιρετικά περιορισμένα, είναι αρκετά σαφές ότι τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα. Το Inovium, η διεθνής ομάδα που διεξάγει κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου για την αναζωογόνηση των ωοθηκών, λέει αόριστα ότι η θεραπεία τους διαρκεί "για όλη τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης και πέρα από αυτήν".

Η θεραπεία με μελατονίνη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική έναντι μιας σειράς παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία σε γυναίκες που είναι μετεμμηνοπαυσιακές. Αν και δεν θα τις κρατήσει γόνιμες για πάντα, μπορεί να χρησιμεύσει ως μακροπρόθεσμος προστατευτικός παράγοντας ενάντια σε ορισμένες συνθήκες υγείας που σχετίζονται με την ηλικία.

8. Πιθανότατα θα επανέλθουν ξανά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δεδομένα για να γνωρίζουν οι ειδικοί πόσο θα διαρκέσουν οι επιπτώσεις της αναζωογόνησης των ωοθηκών. Οι γιατροί στην ομάδα Inovium αναφέρουν μερικές περιπτώσεις ηλικιωμένων γυναικών που επιστρέφουν για μια δεύτερη θεραπεία. Αυτό υποδηλώνει ότι η διαδικασία αναζωογόνησης των ωοθηκών μπορεί μόνο προσωρινά να αποτρέψει τα συμπτώματα. Μόλις η θεραπεία σταματήσει να λειτουργεί, τα συμπτώματα πιθανότατα θα επιστρέψουν.

Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα επανέρχονται άμεσα μόλις σταματήσει η χρήση των συμπληρωμάτων.

9. Υπάρχουν κίνδυνοι

Η θεραπεία αναζωογόνησης των ωοθηκών περιλαμβάνει την ένεση PRP στις ωοθήκες. Αν και το PRP είναι φτιαγμένο από το αίμα της ίδιας της γυναίκας, μπορεί να εξακολουθεί να έχει κινδύνους. Τα περισσότερα από τα δεδομένα για τις ενέσεις PRP δείχνουν ότι είναι ασφαλές στη χρήση, αλλά οι μελέτες είναι λίγες και περιορισμένες. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν έχουν αξιολογηθεί.

Μερικοί ερευνητές αναρωτιούνται εάν η έγχυση PRP σε μια τοπική περιοχή θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις που προάγουν τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τα συμπληρώματα μελατονίνης φαίνεται να είναι ασφαλή για βραχυπρόθεσμη χρήση, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να αποφασιστεί η μακροπρόθεσμη χρήση. Επειδή είναι μια φυσική ορμόνη, οι περισσότεροι άνθρωποι δέχονται καλά τη μελατονίνη.

Όταν εμφανίζονται παρενέργειες, αυτές μπορεί να είναι:

  • Ζαλάδα
  • Νύστα
  • Πονοκέφαλος
  • Ναυτία

10. Καμία θεραπεία δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει

Τα αδημοσίευτα δεδομένα από την ομάδα του Inovium δείχνουν ότι τα αποτελέσματα των διαδικασιών αναζωογόνησης των ωοθηκών είναι λιγότερο ελπιδοφόρα από τα προηγούμενα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπό τους.

Αν και το 40 τοις εκατό - ή 11 από τις 27 συμμετέχουσες - άρχισαν ξανά την εμμηνόρροια, μόνο δύο παρήγαγαν ένα υγιές ωάριο για εκχύλιση και μόνο μία έμεινε έγκυος.

Η εγκυμοσύνη γίνεται δυσκολότερη με την ηλικία. Σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, οι εγκυμοσύνες αποτυγχάνουν ευκολότερα λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο.

Οι γυναίκες άνω των 40 ετών είναι επίσης πιο πιθανό να βιώσουν περιπλοκές εγκυμοσύνης, όπως:

  • Προεκλαμψία
  • Διαβήτη κύησης
  • Καισαρική τομή
  • Πρόωρο τοκετό
  • Χαμηλό βάρος του βρέφους

11. Δεν είναι για όλους

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κατάλληλο να αρχίσουν μια θεραπεία με μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι διαθέσιμη χωρίς ιατρική συνταγή, αν και είναι πάντα καλή ιδέα να έχει προηγηθεί μια συζήτηση με έναν γιατρό.

Η αναζωογόνηση των ωοθηκών είναι τώρα διαθέσιμη σε διάφορες κλινικές γονιμότητας και οι περισσότερες γυναίκες με καλή υγεία μπορούν να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά το κόστος μπορεί να είναι υψηλό και δεν καλύπτεται από ασφάλιση.

Οι κλινικές δοκιμές μπορεί μερικές φορές να επιτρέψουν πιο προσιτή θεραπεία.

12. Το κόστος μπορεί να είναι υψηλό

Όταν συνδυάζεται με την εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία συστήνεται όταν προσπαθεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα μετά από την αναζωογόνηση των ωοθηκών, το κόστος είναι υψηλό.

Ενώ λοιπόν το κόστος της αναζωογόνησης των ωοθηκών από μόνο του είναι υψηλό, ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης αυξάνει κι άλλο το κόστος. Η αναζωογόνηση των ωοθηκών θεωρείται πειραματική θεραπεία, οπότε οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες δεν την καλύπτουν.

13. Η συζήτηση με έναν γιατρό παρέχει καλύτερη γνώση

Εάν μια γυναίκα έχει συμπτώματα εμμηνόπαυσης ή αναρωτιέται εάν είναι ακόμα δυνατό να μείνει έγκυος, πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της. Μπορεί να αποφασίσουν να επιλέξουν τη φυσική οδό με μελατονίνη ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αντί της αναζωογόνησης των ωοθηκών.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i