Αισθητική χειρουργική στήθους: Ερωτήσεις και απαντήσεις από τον πλαστικό χειρουργό

Η επέμβαση αυτή έχει εξελιχθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα σήμερα κάθε γυναίκα να μπορεί να αποκτήσει το στήθος με το οποίο θα νιώθει καλύτερα.

πλαστική στήθος istock

Ο Χρήστος Κ. Μεγαπάνος, MD, πλαστικός χειρουργός (drmegapanos.gr) μας μιλά για την πρακτική πλευρά και τις εξελίξεις στην επέμβαση αυτή.

Οι εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής επιστήμης σχετίζονται πάντοτε με το αποτέλεσμα, την ασφάλεια και την άνεση της ασθενούς. Έτσι, μέσα στα χρόνια έχουμε δει πολλές διαφορετικές τεχνικές στις πλαστικές επεμβάσεις στήθους, που καθεμία έρχεται να αντικαταστήσει την προηγούμενη, κρατώντας τα πλεονεκτήματα και απορρίπτοντας τα μειονεκτήματα της προηγούμενης. Συγκεκριμένα, σήμερα η αυξητική μαστού αποτελεί μια πολύ πιο απλή επέμβαση απ’ ό,τι παλαιότερα, καθώς πλέον η ασθενής μπορεί να βγει την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο, να είναι εξαρχής πολύ πιο κινητική και να απολαμβάνει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Η τεχνική που προτείνεται είναι η Dual Plane, ένας συνδυασμός δύο παλαιότερων τεχνικών, κατά την οποία το εμφύτευμα τοποθετείται κατά το ήμισυ κάτω από τον μυ και την περιτονία του και κατά το ήμισυ κάτω από τον μαζικό αδένα. Οι τομές είναι μικρότερες, η ασφάλεια πολύ μεγαλύτερη, καθώς μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για σχηματισμό ρικνωτικής κάψας, και το αποτέλεσμα φυσικό, τόσο στην όψη όσο και στην αφή. Επίσης, πλέον μπορεί να πραγματοποιηθεί αυξητική με τη χρήση αυτόλογου λίπους. Η επέμβαση ανόρθωσης επίσης έχει γνωρίσει μεγάλη εξέλιξη, με τις τομές να έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ νέες τεχνικές χρησιμοποιούν τον ίδιο τον μαστό ως "ένθεμα" για να επιτύχουν καλύτερη στήριξη και εικόνα ενός πιο γεμάτου μαστού στον άνω πόλο. Τέλος, η μειωτική στήθους, που είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται τόσο για αισθητικούς όσο και για λόγους μυοσκελετικής υγείας, έχει επίσης προχωρήσει τα τελευταία χρόνια, κάνοντας την όλη διαδικασία σημαντικά πιο εύκολη για την ασθενή. 

Ο γιατρός απαντά 

"Μπορώ να αποφασίσω την επέμβαση σε κάθε ηλικία;"

Οι αισθητικές επεμβάσεις μαστού μπορούν να πραγματοποιηθούν σε κάθε υγιή γυναίκα που έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας της. 

Διαβάστε Επίσης

"Εάν δεν έχω κάνει παιδιά, θα μπορώ να θηλάσω;"

Η αυξητική μαστού δεν επηρεάζει τον θηλασμό, καθώς το ένθεμα δε διακόπτει την πορεία των γαλακτοφόρων αδένων. Γενικά, οι πλαστικές επεμβάσεις μαστού δε δημιουργούν προβλήματα στη γαλουχία. 

"Χάνεται η αίσθηση στο στήθος μετά την πλαστική;"

Για τον πρώτο καιρό μετά από κάθε χειρουργείο παρατηρείται μια μικρή αλλαγή αίσθησης στην περιοχή, η οποία σταδιακά υποχωρεί. Η υπαισθησία των θηλών είναι κάτι που σημειώνεται βιβλιογραφικά σε χειρουργεία μαστού που αφορούν την αλλαγή της θέσης της θηλής, όμως είναι σπάνια.

"Πώς θα εξασφαλίσω το σωστό αποτέλεσμα;"

Κατ’ αρχάς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξεις έναν πλαστικό χειρουργό με εξειδίκευση στα χειρουργεία μαστού. Επίσης, είναι σημαντικό να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες από κάθε αισθητικό χειρουργείο και να ενημερωθείς πλήρως από τον γιατρό σου για κάθε παράμετρο της επέμβασης. 

"Τι πρέπει να γνωρίζω για την επέμβαση;"

Οι αισθητικές επεμβάσεις στήθους σε γενικές γραμμές διαρκούν περίπου 3 ώρες και δεν απαιτείται συνήθως διανυκτέρευση στην κλινική. Το κόστος γενικά δεν καλύπτεται από τα δημόσια ταμεία. Κάθε χειρουργείο περιλαμβάνει πιθανές επιπλοκές, οι οποίες ελαχιστοποιούνται με την επιλογή ενός εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού και την πλήρη συμμόρφωση στις μετεγχειρητικές οδηγίες. Ο τυχόν πόνος ή ενόχληση αντιμετωπίζονται με απλά αναλγητικά. Η επιστροφή στην καθημερινότητα εξαρτάται από τη φύση των ενεργειών που την απαρτίζουν, αλλά γενικά είναι αρκετά σύντομη και συνήθως δεν ξεπερνά τις 10-15 ημέρες, ενώ για να επιστρέψει κανείς στο γυμναστήριο, θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 μήνας. 

Μια γενική συμβουλή

Το αποτέλεσμα κάθε αισθητικής επέμβασης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικό και να εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα στοιχεία του σώματος. Η αρμονία είναι το "κλειδί" για μια όμορφη εξωτερική εμφάνιση και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος τόσο του χειρουργού όσο και του ασθενούς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i